Educație

VIDEO!!!Elevii de la Colegiul “Gh. Asachi”, evacuaţi din cauza unui gaz misterios

Gabriela Draghici
2 nov 2011 3970 vizualizări
Directoarea Mihaela Horeangă a decis să suspende cursurile pentru toată ziua, „din motive de securitatea fizică a elevilor”

 Ieri dimineaţă, 400 de elevi de la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” din Focşani au fost evacuaţi, după ce în şcoală s-a simţit un puternic miros de gaz, atît în sălile de clasă, cît şi pe holuri u pompierii, poliţiştii şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică nu au reuşit să afle de unde a venit mirosul care a speriat un liceu întreg
Elevii Colegiului Tehnic “Gh. Asachi” din Focşani au fost evacuaţi ieri dimineaţă, de la primele ore de curs, după ce mai mulţi copii s-au plîns de probleme respiratorii. Elevii şi profesorii au intrat în panică după ce au simţit un puternic miros de gaze în clase, dar şi pe holurile liceului şi au anunţat pompierii. Ulterior, cursurile au fost suspendate, „din motive de securitate fizică a elevilor”, după cum a anunţat conducerea colegiului. “Am urcat pe scări şi s-a simţit un puternic miros de gaze. Nu am ştiut de la ce este, m-am gîndit că un elev a dat cu ceva. Apoi, am crezut că e de la laboratorul de chimie, că s-a spart un recipient. Dar nu s-a întîmplat nimic acolo. Am decis să evacuăm toţi elevii şi să suspendăm cursurile. Pompierii veniţi la faţa locului nu au putut stabili de la ce provine mirosul de gaze”, ne-a spus Mihaela Horeangă, directorul Colegiului “Gh. Asachi”. Pompierii sosiţi la faţa locului nu au reuşit să stabilească despre ce fel de gaz este vorba. Se bănuieşte însă că unul dintre elevi ar fi împrăştiat gazul pe holul liceului. „Se simţea un miros puternic de gaze. Nu ne-am speriat, deşi nu am mai avut astfel de incidente în şcoala noastră. Am evacuat elevii şi am aşteptat pompierii pentru a stabili ce s-a întîmplat”, ne-a spus şi Mihaela Arhire, directoarea adjunctă a liceului.


O elevă a suferit un atac de panică


Elevii evacuaţi au acuzat dureri în zona gîtului şi probleme respiratorii. 400 de elevi împreună cu profesorii au fost evacuaţi în curtea şcolii, în timp ce echipajul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) care a venit la faţa locului a deschis feresterele clădirii pentru evacuarea gazului care a produs isteria. O fată a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani pentru îngrijiri medicale după ce a făcut un atac de panică. Eleva se simţea rău însă de mai multe zile, acuzînd dureri de cap şi ameţeală. „Starea de rău a elevei nu a avut legătură cu incidentul de la liceu. Fata a spus că se simţea rău de cîteva zile”, a precizat Alina Pelin, purtătorul de cuvînt al Spitalului Focşani. Situaţia este confuză pentru că nici ISU şi nici Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu au un aparat care să identifice originea acestui gaz.


„Bîlbîiala” instituţiilor în faţa gazului necunoscut


Incidentul de ieri scoate la iveală un adevăr dureros, lipsa de dotare a instituţiilor de intervenţie în caz de urgenţă. Imediat după  evacuare celor 400 de elevi, pompierii au venit şi au deschis ferestrele ca să aerisească, neavînd un aparat pentru determinarea concentraţiilor de gaze. Mai mult,  instituţiile abilitate îşi declină competenţa. „Nu este de competenţa ISU stabilirea tipului de gaz”, a spus Cristina Duţă, purtătorul de cuvînt al ISU. Nu este nici de competenţa DSP, care, la fel, nu are un aparat pentru depistarea unor substanţe toxice. „De la început s-a simţit acest gaz şi elevii au fost scoşi din şcoală. Noi nu avem posibilitatea de a determina ce fel de gaz este. Dacă am fi ştiut puteam să facem recomandări medicale”, ne-a declarat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea. Nici poliţia nu are competenţă în acest caz, decît dacă are informaţii despre gazul respectiv. „Aşteptăm de la unităţile abilitate să identifice dacă în clădire a fost prezent vreun gaz sau substanţă iritantă şi care este natura acesteia”, a spus purtătorul de cuvînt al Poliţiei,  inspectorul Bogdan Toader. Pînă la urmă cine o să afle ce a fost şi de ce 400 de elevi au fost evacuaţi din şcoală? Este o întrebare la care nu se ştie ce instituţie trebuie să răspundă. (Aurelian IVAN, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.