Elevii de la „Gh. Asachi” au aflat secrete culinare de la un german
Centrul de Documentare şi Informare a Colegiului Tehnic “Gh. Asachi” a găzduit vineri, 14 octombrie, activitatea de final a proiectului “Tehnici de servire în restaurant, bar şi banqueting”, finanţat de guvernul german. Activităţile s-au desfăşurat în laboratorul de alimentaţie publică al colegiului, dotat cu bucătărie, patiserie, restaurant şi bar. Proiectul a vizat un training pentru profesorii care predau discipline de specialitate în gastronomie şi organizator banqueting, dar şi elevilor acestor clase. Hans Berger, un expert în domeniu cu o activitate de 60 de ani în restaurante celebre din Eleveţia şi Germania, le-a fost “mentor” pe perioada a trei săptămîni, învăţîndu-i secretele unei serviri exemplare şi organizarea unei mese festive. „Pe lîngă disciplina tipic germană impusă de dl Berger, elevii au avut ocazia de a cunoaşte un profesor exemplar şi un bun pedagog. Mai mult decît atît, dincolo de beneficiile acestei colaborări, sperăm că am cîştigat în persoana domnului Hans Berger un prieten şi vom putea continua activităţi similare şi în viitor”, a precizat Mihaela Horeangă, directoarea colegiului. Ultima săptămînă din cadrul proiectului a reprezentat un moment special pentru elevii clasei a XI-a E, care au întreprins activităţi specifice restaurantului şi barului, alături de expertul german: au pregătit şi servit preparate, cocktailuri, cu respectarea etichetelor marilor restaurante. Liceenii au deprins şi elemente legate de istoria barului, mici secrete culinare din bucătăria internaţională, dar şi cum se realizează servirea la o masă festivă. Activitatea s-a încheiat cu înmînarea certificatelor de participare acordate elevilor de clasa a X-a şi a XI-a, precum şi profesorilor care au beneficiat de acest training. Hans Berger, preşedinte-senior al unei asociaţii de profesionişti în acest domeniu din Germania, a înmînat un certificat de apreciere pentru Colegiul „Gh. Asachi”. (Gabriela DRĂGHICI)