Brand voice

ITM Vrancea a controlat angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul „fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase”

Ziarul de Vrancea
22 apr 2024 5471 vizualizări
Eliza Botezatu-  Inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Vrancea
Eliza Botezatu- Inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Vrancea

Prin intermediul unui comunicat de presă Inspecţiei Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea  anunță că a derulat în perioada 09 –12 aprilie 2024 Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul „fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase ”; - cod CAEN 1071, 1072 şi 1073.

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a derulat în perioada 09 –12 aprilie 2024 Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul „fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase; - cod CAEN 1071, 1072 şi 1073

Obiectivele campaniei au fost:

- Identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniul: Fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase -cod CAEN 107 (CAEN 1071, 1072 şi 1073);

- Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;

- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

În cadrul acestei Campanii Naționale, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relațiilor de muncă au efectuat 23 de acțiuni de control la angajatorii ce desfășoară activitate în domemiul menționat anterior, din care 9 controale s-au efectuat pe timpulș nopții .

Inspectorii de muncă au constatat 27 neconformități față de prevederile legale, aplicând 4 sancțiunile contravenționale incidente, valoarea amenzilor ridicându-se la 600 lei .

Dintre măsurile dispuse de inspectorii de muncă amintim obligația angajatorilor de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat , cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului, respectarea prevederilor Codului Muncii privind repausul săptămânal și a muncii de noapte precum garantarea in plata a salariului minim brut pe tara în industria alimentară conform art. 2(1) din O.G.nr.93/2023

.Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare .

In domeniul securității și sănătății în muncă, au fost întocmite procese verbale de control pentru un număr de 23 angajatori care aveau în total 225 de salariaţi, unde s-au constatat un număr de 5 neconformități, pentru care inspectorii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale (2 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 13000 lei).

Sancţiunile aplicate au la bază urmatoarele deficienţe constatate:

- nerespectarea reglementărilor privind asigurarea și folosirea instalațiilor electrice de construcție adecvate la locurile de muncă unde

există pericole de incendiu sau de explozie;

- angajatorul nu a prezentat documentele solicitate in timpul controlului;

- angajatorul nu a asigurat condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată.

Pentru remedierea neconformităţilor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene de intrare în legalitate.

S-a urmărit de asemenea, verificarea respectării de către agenţii economici din grupul ţintă a tuturor condiţiilor de muncă ale lucrătorilor.

Eliza Botezatu

Inspector Şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.