Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea: Omul sfințește locul

Gheorghe Băeşu
11 ian 2018 1694 vizualizări

Sigur, sunt și oameni care cred că fără ei se răstoarnă pământul și prin vocea lor și a altora încetățenesc acestă eroare, aducând-o la rang de virtute.

 Așa este și la noi și în majoritatea județelor României, în care realizările lor (sic!) depășesc cadrul normalului.

        

   Cei care au întocmit Constituția Statelor Unite sunt, după părerea lor, niște diletanți?! Cum se consideră două mandate de 4 ani în conducerea unei comunități? Într-o emisiune TV Atlas a apărut știrea conducerii unui partid de către un superman de 25 de ani; și ce realizări și ce rezultate în viața socială și economică a Vrancei, de te apucă amețeala... Se știe că administrarea unui teritoriu și a unei comunități este bazată pe două componente:

I. MORALA SOCIALĂ, adică cheltuirea banilor publici cu multă eficiență, dar mai ales o severitate calitativă a faptelor și lucrărilor demnă de remarcat. Bunăoară, exemplificăm câteva realizări mai recente, după cum urmează: Primăria veche, un simbol arhitectonic de ţinută, este nefuncţională de 10 ani, păzită de panourile lui Vega și, atenție!, s-au cheltuit peste 2 milioane de euro pentru consolidare și, culmea, astăzi fără proprietar...

   Marea Unire are o semnificație majoră în viața poporului român. Prin grija conducerii județului și a municipiului, Piața Unirii arată ca un cartier mărginaș din Honduras sau Guatemala, deși a costat 7,9 milioane de euro! Așa cum arată acum, Piața Unirii este un fiasco și o bășcălie constructivă, placată cu granit de 1,5 cm grosime de cea mai proastă calitate. Această lucrare a ținut doar 12 luni, adică perioada de răspundere a constructorului; și ce constructor? Vega Galați, falimentară și insolventă la această dată. Chiar din proiectare, această amenajare este un fiasco, cu paviment din calcar moale, când plouă este noroi, când bate vântul se ridică nori de praf. De asemenea, obiective nefuncționale care se vor amortiza în cca 100 de ani. De notat că aceste lucrări, fără delimitarea pavimentului de spațiul verde, fac ca toată criblura din calcar să inunde spațiul verde. Domnilor edili, faceți-vă prezenți într-o zi de sărbătoare și ascultați părerea oamenilor. De asemenea, s-au executat arteziene la 5 m de Consiliul Județean, clădire cu subsol, nu suntem specializați în izolații, apa se infiltrează, betonul este ca o sugativă, absoarbe apa, fierul ruginește și nu peste mult timp clădirea va ajunge ca Turnul din Pisa.

   Strada Mare a Unirii este cea mai murdară stradă din Focșani, cu trotuare peticite, partea carosabilă cu gropi, spațiu verde inexistent, arbori crescuți anapoda, necurățați de ani de zile. Sugeram deunăzi domnului Misăilă ca primăria să-și formeze echipe specializate de întreținere pentru montat borduri, pavele, plantat de flori, curățatul pomilor și a arbuștilor. Domnul primar e replicat că îi trebuie dotări pentru această activitate. Nu, domnule primar, pentru plantat flori, borduri, pavele, curățat pomi nu ne trebuie dotare. Bani nu o să aveți niciodată dacă lucrați cu întreprinderi specializate care măresc prețul, iar norma de timp pentru aceste lucrări este de 3-4 ori mai mare decât firesc.

   II. Ingineria administrativă constă în primul rând în dezvoltarea județului, investiții și reparații cu trimitere în primul rând la mărirea locurilor de muncă – și cu siguranță că cei plecați în lume se vor întoarce, fie și numai 50% dintre aceștia – , procentaj scăzut de șomeri și scăderea delincvenței.

   Ați condus județul 25 de ani. Împreună cu parlamentarii județului nu ați fost în stare să aduceți măcar 1 leu pentru terminarea Canalului Siret-Bărăgan, care avea ca rezultat final cca 150.000 ha irigate, 500 de noi locuri de muncă și, nu în ultimul rând, transporturi ieftine de mărfuri și agrement.

   Ați desființat Direcția de Drumuri și Poduri, cu cca 500 de oameni și miljoace fixe de milioane de lei, dând lucrările județului la Vega Galați. Ați desființat MBM, producător de excepție al produselor din beton vibropresat, cu o structură granulometrică corespunzătoare, însemnând o calitate sporită a produsului; în oraș sunt montate pavele din nisip, 20 de pavele sunt tăiate cu o piatră diamantată; cele de la MBM se puteau tăia doar 2 bucăți cu o piatră. A se reține că fondurile CAS, șomaj, învățământ, sănătate au mers la Galați, în loc să rămână la Vrancea.

   Și mai sunt multe de spus și de scris, numai că aceste mediatizări ale lucrărilor prost făcute, lipsa de investiții au dus județul Vrancea pe penultimul loc din România, iar municipiul Focșani – orașul în care nu se face nimic.

   Să vă faceți un proces al conștiinței și să concretizați ce lăsați în urma dvs copiilor și nepoților noștri, care vor avea un viitor incalificabil de negativ, fără dezvoltare și fără păduri de care, sub atenta dvs supraveghere, s-a ales praful.

   O parte din cei ce vor citi aceste rânduri nu vor fi de acord cu mine... Să fim serioși, oameni buni! Să ajungi în situația nominalizării pe locul 40 din 41 de județe nu este o glumă bună, pentru lucrările prost făcute și acceptate și pentru care Prefectura județului ar trebui să se sesizeze din oficiu și să-și facă datoria.

   Conducerea noastră este cea mai mediatizată, în sensul negativ al cuvântului?!  Prin vocea unor oameni de bună credință se vehiculează cruntul adevăr că ce au făcut comuniștii în 45 de ani, actuala conducere politică nu va face nici în 400 de ani. Sunt de acord cu ei, suntem campioni la distrugerea averii românești, proprietate a poporului român. Campioni suntem și la diletantism în conducerea treburilor obștești, hoția, șpaga, furtul din averea acestui popor datorită unor legi făcute anume pentru îmbogățirea baronilor, mafioților și a celor lipsiți total de patriotism. Nicăieri în lume nu este această discrepanță salarială ca la noi: în Japonia, salariul mediu este de 2000 de euro. Un parlamentar are 10.000 euro lunar, deci s-a păstrat proporția de 1:5, așa cum este normal. La noi, un muncitor specialist are în jur de 2.000 lei în cel mai bun caz, iar un director, un parlamentar, primar, au între 15 și 50.000 lei lunar; numai la noi pensiile speciale pentru diverse categorii de angajați sunt atribuite în sfidarea legilor morale și financiare, iar pentru parlamentari, politicieni, majoritatea de duzină, juriști și militari, pensii astronomice fără contribuție la bugetul de stat. Auzi, domnule! Creștere economică fără investiții, infrastructura noastră mai proastă ca în Bolivia, iar moneda națională, în timpul guvernării 0, era de 4,26 lei pentru un euro, iar acum este de 4,65 lei pentru un euro. De aici se poate constata că politica actuală a apucat-o pe drum greșit. Bravos politicieni, toți cu dosare penale, cu achitări de infracțiuni după 11 ani de plimbare a dosarului prin justiția județelor țării. Bravos justiție!

   Popor român! Am avut atâtea încercări: Posada, Călugăreni, Podul Înalt, Plevna, Smârdan, Mărăști, Mărășești, Oituz, sacrificii făcute cu folos pentru nația română; câți se vor mai sacrifica dacă, Doamne ferește, vom avea parte de necazuri? Tineretul de astăzi nu are motive să apeleze la patriotism, Mama Țară nu-i oferă nimic în afară de mijloace de transport pentru plecarea din țară. Și cine pleacă? Medici, profesori, ingineri, meseriași de înaltă calificare... Până când? Până când în fruntea țării vor fi oameni capabili să înțeleagă scopul și menirea lor ca slujbași ai poporului. Facem valuri cu dragostea pentru popor?! Unde este apropierea față de voința poporului, când în perioada 2012-2016 am avut 588 de parlamentari, iar în actuala legislație 465, raportați la 16-18 milioane de oameni? Poporul a votat 300 de parlamentari, și așa prea mulți. Faceți comparația cu Statele Unite care are 535 de parlamentari raportat la 310 milioane de oameni. Circul din Parlament și televiziuni - orice se discută, în afară de decența traiului românilor și problemele lor. Suntem campioni și la cheltuieli neproductive, și când te gândești că încă suntem o țară bogată, administrată foarte prost.

Gheorghe Băeșu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.