Jurnalism cetatenesc

Ecaterina Teodoroiu - "eroina de la Jiu şi de la Muncel-Putna - prima femeie ofiţer a Armatei Romane

Ziarul de Vrancea
5 aug 2015 6731 vizualizări

În cinstea zilei de 6 august - " Ziua Eroilor"

La 6 august, locuitorii plaiurilor vrâncene îşi sărbătoresc eroii neamului, la mausoleele gloriei române de la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja şi Focşani.

Răsfoind albumul eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918), atenţia mi-a fost reţinută de portretul eroinei Ecaterina Teodoroiu. Fotografia publicată astăzi are o valoare documentară, cu o vechime de peste 98 de ani, lămurind numele de familie prin textul scris chiar de eroină pe verso: "Domnului Vasile Toderoiu, T. Jiu (Tg. Jiu). De dorul mamei şi a lui tata le ofer chipul meu, din nefericire se găsesc vii sau morţi departe de mine fiica dânşilor, Lili. Voluntară în războiul din 1916 şi 1917. Plâng părinţii mei şi-i voi plânge. Spre amintirea Familiei Toderoiu Vasile". Numele familiei Toderoiu a fost de altfel confirmat şi de actul de botez semnat de preotul comunei, document aflat în Arhivele Olteniei. Eroina "Războiului cel Mare" cum îl mai numesc documentele, Teodoroiu Ecaterina (Toderoiu Cătălina) s-a născut pe plaiurile Jiului în comuna Vădeni (Gorj) la 14 ianuarie 1894, într-o familie numeroasă de 8 copii ai Elenei şi Vasile Toderoiu. După absolvirea şcolii primare în satul natal îşi continuă studiile la Şcoala Normală "Elena Doamna" din Bucureşti, întreruptă de năvala războiului ce a venit peste ţară. Din august 1916, după ce se iniţiase în grupul de cercetăşie local, trece în cadrul serviciului sanitar în calitate de voluntar-infirmier, îngrijind soldaţii răniţi din spitalul din Târgul Jiu. Moartea în război a fratelui său, Nicolae, a determinat-o să intre, în octombrie 1916, în vâltoarea confruntărilor militare. Participă în memorabila bătălie cu nemţii la podul de la Tg. Jiu, fiind remarcată de generalul Ion Dragalina, care îi va fi mentorul şi sfătuitorul acesteia, fiind impresionat de curajul şi voinţa tinerei. Fiind rănită de schijele unui obuz, este trimisă pentru refacere într-un spital din Iaşi.

Cum a murit Ioana d'Arc a românilor


Pentru faptele sale de eroism, Marele Stat Major al armatei române a recompensat-o cu Ordinul "Virtutea Cercetaşilor de Război" (aur) şi "Virtutea Militară de Război", clasa a II a, fiind avansată în grad de sublocotenent onorific. Brevetul numărul 915/10 martie 1917 a fost semnat de Regele României, Ferdinand I. Potrivit revistei militare "Cultul eroilor noştri" din 1921 "între 15/28 august - 21 august/3 septembrie 1917 are loc bătălia de la Varniţa Muncelu (azi comuna Străoane). Încercarea Corpului 18 german de a rupe frontul spre a urca pe Valea Suşiţei a fost respinsă de armata română, evidenţiindu-se unităţile: Regimentul 2 Vânători, Diviziile 9, 11, 13 şi 14, care înlocuiesc unităţile ruseşti şi contraatacă pe inamic pe flancuri, oprind înaintarea. Nemţii au avut pierderi mari, iar generalul Weininger, comandantul Corpului 18 german a fost ucis. Aflată în fruntea plutonului său, dovedind un curaj exemplar, în cursul acestei bătălii are loc moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu căzută la 22 august pe dealul Secu între Chetriş şi Valea Popii, rămânând prin faptele sale simbolic Ioana d'Arc a românilor. Comandantul Regimentului Lupeni (43/59 Infanterie) colonelul Pomponiu consemna în ordinul de zi: "Pentru dragostea-i de ţară, pentru sentimentul rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până jertfa supremă, o citez pe ordin de zi pe regiment dând-o pildă tuturor ostaşilor". Eroina a fost înmormântată la Glodul-Varniţa, în valea Zăbrăuciorului, în ziua de 23 august 1917, cu onorul camarazilor ei.

"Ne despărţim cu lacrimi în ochi de eroina de la Jiu"


Cu ocazia împlinirii a unui secol de la revoluţia populară condusă de Tudor Vadimirescu (1821), la cererea gorjenilor, s-a hotărât aducerea rămăşiţelor pământeşti ale eroinei la Târgul Jiu. Din programul onorat de oficialităţile putnene aflăm că "duminică, 5 iunie (1921) ora 16 vor fi aduse osemintele eroinei Ecaterina Teodoroiu în Focşani şi depuse la biserica Capela Militară; iar marţi 7 iunie se vor transporta la Târgul Jiu. Coşciugul cu osemintele eroinei va fi adus pe un afet de tun tras de 6 cai albi pe şoseaua Mărăşeşti-Focşani, fiind însoţit de detaşamente din toate unităţile Garnizoanei Focşani. Luni, 6 iunie, a fost organizat un pelerinaj la Capela Militară, unde populaţia a depus florile recunoştinţei la catafalcul eroinei”. Au vorbit cu această ocazie, prefectul de Putna, G. Tomulescu şi Comandantul Diviziei VI din Focşani, generalul St. Holban. Prefectul de Putna a spus: "Ne despărţim cu lacrimi în ochi de eroina de la Jiu - fiica Gorjului, dar prin adopţie rămâne eroina de la Muncelu-Putna, ce va rămâne în inimile noastre.


Prof. Cezar Cherciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gherghisanu, acum 3199 zile, 15 ore, 42 minute, 15 secunde
Pamantul tarii pe care lai aparat cu pretul vieti tale sa-ti fie locas de vesnicie si sa atii DOMNISOARA OFITER, ca noi cei nascuti mai de demult nu te vom uita nici-odata. Nu stim daca generatiile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.