Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Flanco şi evoMAG au început sezonul reducerilor de Black Friday

Ziarul de Vrancea
1 nov 2016 794 vizualizări
Doi dintre cei mai importanţi retaileri de produse IT, electronice şi electrocasnice din Romania, Flanco şi evoMAG, au dat startul reducerilor cu ocazia Black Friday pe data de 1 noiembrie, însă pregătesc reduceri şi mai mari începand cu 18 noiembrie, au anunţat marţi cele două companii.

Flanco, unul dintre cei mai mari retaileri autohtoni de produse IT&C, electronice şi electrocasnice, a anunţat că anul acesta compania organizează cel mai mare eveniment de cumpărături al anului în perioada 1-20 noiembrie, cu reduceri de pană la 80% pentru un stoc de 300.000 de produse. La Flanco, Black Friday va avea loc atat online, pe site-ul retailerului, cat şi în cele 118 magazine din toată ţara. ”După o perioadă în care Black Friday a fost asimilat cu sărbătoarea americană a reducerilor de preţ, treptat a devenit mai degrabă o perioadă în care retailerii acordă reducerile maxime pentru un număr foarte mare de produse”, a declarat directorul general al Flanco, Dragoş Sîrbu. Flanco are o experienţă de şase ani de Black Friday şi a decis să extindă perioada reducerilor la aproape trei săptămani. Retailerul a pregătit stocuri de peste 100.000 de televizoare, 50.000 de telefoane, 100.000 de electrocasnice mici şi 70.000 de electrocasnice mari. Şi în acest an, Flanco oferă clienţilor posibilitatea achitării produselor în rate. În plus, clienţii pot opta pentru un credit obţinut pe loc, fără adeverinţă de salariu. Anul trecut, vanzările în rate au reprezentat nu mai puţin de 20% din total, reiese din date transmise de retailer. În acelaşi timp, retailerul online magazinul online de produse IT evoMAG, deţinut de firma Evolution Prest Systems, a demarat între 1 şi 4 noiembrie prima rundă de promoţii cu ocazia Black Friday. O parte importantă dintre clienţii romani care vor face cumpărături cu ocazia Black Friday aleg să plătească în rate direct către magazine, fără dobandă.

ANAF va administra unitar marile grupuri de firme din Romania

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va permite firmelor cu legături stranse între ele din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric să fie tratate drept grupuri fiscale unice pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA), chiar dacă aparţin de organe fiscale diferite, în urma modificării legislaţiei. Astfel, direcţia din ANAF care administrează reprezentantul grupului fiscal unic devine competent sã administreze obligaţiile fiscale datorate de toţi membrii grupului, a precizat Fiscul. Noua soluţie de administrare fiscală este posibilă după ce Guvernul a eliminat, prin Hotărarea 1/2016, de aprobare a normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Codul fiscal, condiţia ca din grupul fiscal unic sã facã parte doar contribuabili administraţi de cãtre acelaşi organ fiscal. Pentru a intra în vigoare, este nevoie de legislaţia secundară corespunzătoare, mai precis de un ordin al preşedintelui ANAF."În acest context, procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic (...) trebuie actualizatã, astfel cã s-a întocmit Proiectul de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã privind aprobarea Procedurii de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare", a precizat ANAF.  Proiectul vine după ce experţii FMI au făcut mai multe propuneri privind activitatea direcţiei pentru mari contribuabili, legate inclusiv de administrarea unitară a marilor grupuri. ”Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili”, întocmit în urma vizitei experţilor Fondului Monetar Internaţional în Romania, din 7-21 aprilie 2016, arată, între altele, că Fiscul trebuie să poată negocia înţelegeri cu contribuabilii, pentru că "instanţele nu sunt cel mai bun loc de rezolvare a diferenţelor". Experţii instituţiei internaţionale au detectat mai multe probleme care reduc puternic eficienţa Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Astfel, DGAMC nu poate administra unitar cele mai multe grupuri economice, deoarece societăţile afiliate marilor contribuabili nu sunt incluse în baza de date disponibilă.  În plus, metodologia actuală de evaluare a riscurilor de la DGAMC este deficitară.

Procedurile de demitere a şefului ASF vor demara săptămana viitoare

Raportul celor patru comisii parlamentare care au votat luni începerea procedurilor pentru revocarea din funcţie a şefului ASF, Mişu Negriţoiu, a fost depus la Birourile Permanente ale celor două Camere, urmand ca ele să se reunească săptămana viitoare pentru a decide data plenului reunit. Raportul a fost depus atat la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, cat şi la cel al Senatului. şefii celor două Camere vor discuta pentru a stabili cand va fi convocată o şedinţă a Birourilor Permanente reunite, care vor decide data plenului comun, în care să se voteze revocarea lui Mişu Negriţoiu. Cel mai probabil, aceste şedinţe vor avea loc săptămana viitoare, potrivit liderilor din Camera Deputaţilor. Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună luni, au votat în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urmează să fie votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil săptămana viitoare, potrivit lui Tudose.

Petrolul s-a ieftinit din nou

Preţurile petrolului au crescut marţi de la minimul ultimei luni, pe piaţa asiatică, în urma unui acord al OPEC referitor la strategia sa pe termen lung, care este considerat un semn că organizaţia a ajuns la un consens privind administrarea producţiei, relatează Reuters. Creşterea în continuare a cotaţiilor va fi probabil limitată, piaţa fiind trasă în jos de indiciile că producţia OPEC se află la un nivel record. Contractrele futures pentru petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, sunt în urcare cu 23 de cenţi, la 47,09 dolari pe baril, după un declin de aproape 4%, la 46,86 dolari pe baril consemnat luni. Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie este în creştere cu 45 de cenţi, la 49,06 dolari pe baril. Contractele pe termen de o lună care au expirat luni au scăzut cu aproape 3%. ”După o scădere atat de dramatică…aceasta ar putea fi o corecţie tehnică. Sunt încă reticent că acordul OPEC poate fi realizat”, a declarat Jonathan Chan, analist la Phillip Futures în Singapore. Preţurile petrolului au urcat cu pană la 13% de cand OPEC a anunţat la sfarşitul lui septembrie un acord de reducere a producţiei pentru susţinerea preţurilor. Acordul final trebuie convenit la reuniunea OPEC de la sfarşitul lunii noiembrie.

Rezervele valutare ale BNR au urcat cu un miliard de euro

Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a Romaniei (BNR) au crescut în luna octombrie cu 1,048 miliarde euro, sau 3,1%, faţă de septembrie, ajungand la 34,347 miliarde euro, în special ca urmare a intrării în rezerve a sumelor obţinute din emisiunea de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanţelor, realizată la finalul lunii septembrie, arată datele publicate ieri de banca centrală. La finalul lunii septembrie, rezervele se situau la 33,299 miliarde euro. În octombrie au intrat în rezervele valutare 1,777 miliarde euro, din care  1 miliard de euro au venit din emisiunea de bonduri a Ministerului Finanţelor. Fără a lua în calcul emisiunea, intrările sunt apropiate de cele din septembrie. Ieşirile au fost mai mici, de 729 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Banca Naţională obligă băncile din Romania să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.