Local

Tinerii vrânceni pot obține mai ușor teren de la primării pentru construcția de case

Ionel Sclavone
25 aug 2023 2138 vizualizări

Tinerii vrânceni, cu vârsta de până la 35 de ani, au dreptul la o suprafață de până la 1.000 de metri pătrați, de la primărie, pentru construcția unei locuințe. Legea este mai veche, însă autoritățile au simplificat procedura prin care pot fi obținute aceste suprafețe de teren. Acest lucru, din păcate, nu implică și obligativitatea primăriilor de a da curs cererilor de terenuri pentru case. Dimpotrivă, primarii și consiliile locale se pot prevala, ca și până acum, de tot felul de chichițe pentru a-i trimite pe tineri la plimbare.  

Actul normativ care permite tinerilor să solicite, iar primăriilor să aloce, în mod gratuit, terenuri pentru construcția de locuințe datează de douăzeci de ani. Puțini tineri vrânceni se pot lăuda, însă, că au beneficiat de astfel de terenuri, raportat la numărul de cereri. Acesta ar fi și unul dintre motivele pentru care cei mai mulți aleg să-și caute norocul pe meleaguri străine.  

Dar, legea există și prevede că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot solicita, gratuit, de la autoritățile locale în raza cărora își au domiciliul, un teren de casă.

Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.

Culmea este că, deși actul normativ nu are nici o valoare reală și prea puține terenuri au fost acordate în baza sa, coaliția PSD – PNL s-a gândit să o simplifice. Adică să crească șansele teoretice ale solicitanților la obținerea unui loc de casă. Căci șansele practice rămân ca și până acum: zero.

Prin HG 748/2023, publicată în Monitorul Oficial, din normele metodologice pentru aplicarea legii se elimină obligația de a depune declarația părinților solicitantului, din care să rezulte că nu dețin și nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural. Această declarație a fost eliminată, deși nu schimbă mare lucru, așa cum spuneam mai sus.

Tinerii vrânceni care doresc să obțină un loc de casă gratuit, trebuie să depună, la Consiliul Local, al comunei, oraşului ori municipiului în care își au domiciliul o cerere însoțită de mai multe documente.

Este vorba despre copie după certificatul de naștere și actul de identitate, dar și o declarație pe propria răspundere că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Condiții pentru alocarea unui teren

Terenul este alocat în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, pe baza unor criterii aprobate tot de consiliului local. Legea stabilește că dimensiunile terenurilor sunt în directă legătură cu tipul localității Astfel, în municipiil, precum Focșaniul și Adjudul, se pot da terenuri cu supraețe cuprinse între 150 metri pătrați şi 300 metri pătrați.

În celelalte orașe, precum Odobești, Mărășești sau Panciu, suprafețele sunt cuprinse între 250 metri pătrați și 400 metir pătrați. În comune și sate, se alocă terenuri a căror suprafață este cuprinsă între 250 de metri pătrați și 1.000 de metri pătrați.

Tinerii pot cere teren o singură dată, ca să-și construiască o locuință cu condiția să fi împlinit vârsta de 18 ani, iar la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia să nu fi avut sau să nu dețină în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

Dacă cererea este aprobată, prevede legea, iar tânărul primește terenul, este obligat să înceapă construcția în cel mult un an de la data atribuirii suprafeței, conform prevederilor Legii construcțiilor nr. 50/1991.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.