Local

Sfaturi pentru șoferii vrânceni: Cum să prelungești durata de viață a bateriei auto

Ionel Sclavone
22 aug 2023 1310 vizualizări

Bateria reprezintă una dintre cele mai importante componente ale unui autoturism. În lipsa bateriei auto mașina nu mai pornește și nici un șofer nu-și dorește așa ceva. Există câteva trucuri care îl ajută pe proprietarul unei mașini să mențină bateria cât mai mult timp în stare optimă de funcționare.

Orice șofer știe cât de importantă este bateria auto și de aceea va fi atent cu întrețnerea acestei componente. Bateria auto se deteriorează lent, în timp, pe măsură ce mașina este folosit, până când ajunge să nu mai poată asigura energia electrică necesară pentru pornirea motorului.

Perioada normală de utilizare a unei baterii poate varia de la trei la cinci ani, în funcție de modul în care este utilizată și înteținută. De altfel, operațiunea de întreținere a unei baterii influentează în mod direct durata sa de viață.

Specialiștii au câteva sfaturi cu privire la întreținerea bateriei, astfel încât să i se prelungească durata de viață.

Cel mai important lucru este ca bateria auto să fie verificată în mod regulat, la fiecare șase luni sau la fiecare 10.000 de kilometri parcurși. Trebuie urmărit dacă are fisuri, zgârieturi sau alte semne de uzură. De asemenea, se verifică nivelul de lichid din baterie astfel încât să fie cel corect.

O altă modalitate pentru a prelungi durata de viață a bateriei în condiții optime de funcționare, este de a folosi mașina în mod regulat. Dacă vehiculul este lăsat în parcare pentru o perioadă mai lungă de timp, bateria se descarcă și își pierde capacitatea de a alimenta motorul cu energie. Pentru a evita acest lucru, este recomandat ca mașina să fie folosit în mod regulat, chiar și pentru plimbări scurte.

Nu sunt recomandate, în schimb, călătoriile foarte scurte și dese. Atunci când pornește o mașină, bateria transmite electromotorului energia necesară pornirii motorului. Pe timpul deplasării, alternatorul va prelua funcția de alimentare cu energie electrică a circuitelor electrice, inclusiv reîncărcarea bateriei.

Dacă distanță parcursă este scurtă, bateria nu va putea primi suficientă energie pentru a o putea compensa pe cea pierdută la pornire. De aceea, bateriile autoturismelor utilizate în regim urban (drumuri scurte, opriri și porniri numeroase), vor suferi de subîncărcare. Bateria descărcată va fi suprasolicitată, iar astfel se va reduce și durata ei de viață.

Cum să-ți păstrezi bateria mai mult timp în viață

Un alt aspect important de care trebuie să țină cont un șofe care vrea să prelungească durata de viață a bateriei auto este să păstreze luminile și ușile închise atunci când oprește vehiculul. În caz contrar, echipamentele electrice vor fi alimentate în continuare, ceea ce va duce la descărcarea bateriei într-un timp mai scurt.

În acest context, alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei atunci când mașina este în funcțiune. Dacă alternatorul nu funcționează corect, bateria se va descărca mai repede, ceea ce va duce la o durată de viață mai scurtă. este important, pentru un șofer să verifice periodic starea alternatorului și să ia măsuri pentru înlocuirea acestuia, în caz de necesitate.

Sistemele audio, farurile sau încărcătoarele de telefoane pot să consume foarte multă energie de la bateria mașinii. În general, acești consumatori nu reprezintă o problemă dacă mașina este în mers.

Situația se schimbă atunci când mașina este oprită. Dacă aceste dispozitive sunt conectate la bateria mașinii o vor descărca în timp record.

Durata de viață a unei baterii este influențată și de temperaturile extreme. Fie că este caniculă, ca acum, sau foarte frig, durata de exploatare se reduce. Căldura excesivă facilitează desprinderea masei active de plăci, pierderea capacității și diminuarea rapidă a duratei de viață a bateriei.  

Pe de altă parte, în perioada rece a anului, frigul afectează viteză de mișcare a ionilor în electrolit, iar bareria nu mai poate furniza cantitatea de energie electrică necesară electromotorului. Mașina poate ajunge în situația de a nu mai porni.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.