Local

Se schimbă regulile pentru vrâncenii cu dizabilități: Comisiile de evaluare vor putea retrage permisele auto dacă starea de sănătate o impune

Ionel Sclavone
13 dec 2023 1820 vizualizări

Comisiile de evaluare a persoanelor cu dizabilități vor fi obligate să stabilească dacă acestea au capacitatea de a conduce un autovehicul. Iar în cazul în care se constată contrariul, permisele auto să le fie anulate.

Persoanele cu dizabilități vor trebui să demonstreze în fața comisiilor de evaluare ce le stabilește gradul de încadrare, dacă au capacitatea de a conduce un vehicul. Măsura vine ca urmare a unor situații întâlnire de curând, când mai multe zeci de persoane încadrate ca nevăzătoare dețineau permise de conducere valabile.

Comisia de evaluare va trebui să verifice dacă o astfel de persoană are permis de conducere valabil și să facă recomandări polițiștilor rutieri, în cazul în care situația o impune.

Obligativitatea acestor verificări va fi introdusă în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, medicii vor fi obligați prin lege să propună anularea permiselor de conducere pentru persoanele cu dizabilități ce au încadrări incompatibile cu șofatul.

În prezent, deși comisia poate face astfel de recomandări, polițiștilor rutieri, nu există o obligativitate în acest sens.

Odată că regulile vor intra în vigoare, comisia va putea revoca ori înlocui „măsura de protecție stabilită, în condițiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat, cum ar fi cazul în care în funcție de gradul de handicap al adultului, acesta beneficiază de permis auto valid”. În plus, la evaluarea persoanelor cu handicap grav se va verifica obligatoriu dacă au sau nu drept de a conduce un vehicul.

Dacă nu vor respecta viitoarele reguli, comisiile vor risca amenzi din ce în ce mai mari, ce vor putea ajunge până la 100.000 de lei.

De asemenea, legea impune ca la evaluarea stării de sănătate mintală a unei persoane, dacă se constată existența unor tulburări psihice, situația se consemnează în sistemele de evidență medicală și este adus la cunoștința persoanei în cauză, autorităților în drept, dar și polițiștilor rutieri. Aceștia urmează să stabilească dacă persoana respectivă are capacitatea psihică de a deține permis de conducere.

Codul rutier va fi modificat în sensul în care afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto vor fi stabilite de Ministerul Sănătății după consultarea Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.