Local

Părinții vrânceni ai căror copii s-au născut prematur beneficiază de prelungirea concediului de creștere

Ionel Sclavone
23 nov 2023 1919 vizualizări

Părinții copiilor născuți prematur își vor putea prelungi concediul de creștere cu încă un an, până când micuțul va împlini vârsta de trei ani. Măsura este menită să vină în ajutorul părinților care se confruntă, în astfel de situații, cu greutăți suplimentare.

Pentru a veni în ajutorul părinților care au în îngrijire copii nascuți prematur, regulile concediului de creștere vor fi modificate. Măsura are și o notă electorală având în vedere că se apropie alegerile.

Prin copil născut prematur se înțelege, acel copil care se naște înainte de începerea săptămânii de sarcină cu numărul 37.

Este vorba despre un proiect legislativ, care vizează aprobarea OUG 164/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, apărută pe final de 2022. Aceasta va intra în curând la votul decisiv în Camera Deputaților.

Printr-un amendament introdus în actul normativ, se stabilește că „în situaţia copilului născut prematur, perioada concediului pentru creşterea copilului (...) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”. Excepție de această regulă se va face în cazul copilului născut premature care este încadrat în grad de handicap.

Părinții care beneficiază de această prevedere vor primi indemnizația de creștere, dar și stimulentul de inserție, similar cu ceilalți părinți.

„În această situație, indemnizația pentru creșterea copilului, precum și stimulentul de inserție (...) se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, mai prevede viitorul act de reglementare.

Ca să beneficieze de acest drept, părintele trebuie să depună o cerere de prelungire a concediului de creștere care va fi însoțită de acte doveditoare. Din aceste documente trebuie să reiasă că micuțul s-a născut prematur.

Legea prevede că pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a măsurilor, se află în concediu pentru creșterea copilului, cererile pentru prelungirea și pentru continuarea plății indemnizației, se depun în termen de 30 de zile de la momentul intrării în vigoare a legii. Iar prelungirea se poate face până la data împlinirii de către copil a vârstei de trei ani.

Persoanele ai căror copii născuți prematur au împlinit vârsta de doi ani anterior datei de intrare în vigoare a noilor reglementări, trebuie să solicite acordarea unui nou concediu pentru creșterea și pentru reluarea plății indemnizației. Documentele vor trebui depuse în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Concediul și indemnizația vor fi acordate până la data împlinirii de către copil a vârstei de trei ani.

Măsura nu va putea fi aplicată, însă, decât după ce Guvernul va actualize normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, conținute de HG 52/2011. Pentru aceasta, guvernanții au la dispoziție două luni din momentul intrării în vigoare a legii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.