Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Ce cred românii despre imigranții care ajung în țara noastră

Ziarul de Vrancea
28 apr 2024 785 vizualizări

Rrespondenții au o atitudine în general tolerantă față de străini, arată concluziile barometrului

Mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, în timp ce 68,6% au o opinie contrară, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Acelaşi sondaj mai arată că 21,1% dintre români consideră persoanele venite din Ucraina o ameninţare, iar cei care au o astfel de părere despre cetăţenii proveniţi din state UE reprezintă 10,5%.

Astfel, 23.4% dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, 17.9% o mică ameninţare, 25.9% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 16.5% o mică oportunitate, iar 4.3% o mare oportunitate. 4% declară că nu le pasă, iar 8% nu ştiu sau nu răspund. 22% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare, 32% dintre votanţii AUR şi 25% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie 18% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 21% dintre cei între 30 şi 44 ani, 24% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 28% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare 26% dintre cei cu studii primare, 23% dintre cei cu studii medii şi 22% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 28% dintre bucureşteni, 27% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 21% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 22% dintre locuitorii din rural.    

Imigranţii din Ucraina

21.1% dintre români cred că oamenii veniţi din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru România, 16.4% că sunt o mică ameninţare, 35.2% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 13.6% o mică oportunitate, iar 5.1% o mare oportunitate. 2.5% declară că nu le pasă, iar 6.1% nu ştiu sau nu răspund.

20% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, 28% dintre votanţii AUR şi 7% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie 17% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 26% dintre cei între 30 şi 44 ani, 21% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 20% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare 39% dintre cei cu studii primare, 20% dintre cei cu studii medii şi 10% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 17% dintre bucureşteni, 14% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 24% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 24% dintre locuitorii din rural.

Cetăţenii proveniţi din alte state membre ale UE

10.5% dintre cei intervievaţi cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare pentru România, 10.7% o mică ameninţare, 38.5% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 19.3% o mică oportunitate, iar 11.9% o mare oportunitate. 3.5% spun că nu le pasă, iar 5.6% nu ştiu sau nu răspund.

9% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare, 17% dintre votanţii AUR şi 3% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie  8% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 12% dintre cei între 30 şi 44 ani, 11% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 11% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare 19% dintre cei cu studii primare, 10% dintre cei cu studii medii şi 4% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 8% dintre bucureşteni, 8% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 11% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 13% dintre locuitorii din rural.

”Procentul românilor care consideră că imigranţii din diverse zone ale lumii reprezintă o mare ameinţare pentru România este mic, în comparaţie cu cei care nu împărtăşesc o asemenea părere. Acest lucru relevă o atitudine relativ tolerantă, în pofida unor excese discursive populiste subversive menite să stimuleze o atitudine ostilă în special faţă de refugiaţii din Ucraina. Sub un sfert dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociul reprezintă o mare aminţare, comparativ cu apropate 70% care nu susţin acest punct de vedere; doar aproximativ o cincime cred că imigranţii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu peste 70% care nu împărtăşesc această opinie; şi doar unul din zece români crede că imigranţii din alte zone reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu 80% care nu susţin această aserţiune. Votanţii AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranţi, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanţii ADU sunt mai toleranţi. Votanţii PSD-PNL au opinii similare cu media populaţiei. Tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi, la fel şi persoanele cu studii superioare. Locuitorii din Bucureşti şi marile oraşe sunt mai toleranţi cu privire la imigranţii din Ucraina, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi a celor din mediul rural. Pe de altă parte, bucureştenii şi locuitorii marilor oraşe sunt ceva mai intoleranţi faţă de imigranţii proveniţi din Orientul Mijlociu, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi cei din rural”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Băsescu: Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu şi Geoană, nu mă duc la vot

Geoană nu va intra în turul doi, iar liberalii au şi varianta Emil Boc, mai spune fostul președinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, chestionat pe cine dintre Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană ar vota la alegerile prezidenţiale, că, dacă acestea ar fi opţiunile, ar prefera să nu meargă la vot.

Chestionat, duminică la Digi 24, pe cine va vota la alegerile prezidenţiale dintre Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns:  „Ciolacu, Ciucă sau Geoană, nu mă duc la vot. Niciunul dintre ei”.

Despre candidatura lui Ciucă la prezidenţiale, Băsescu a spus: „Dacă nu se produce un cutremur după locale, va fi probabil Ciolacu şi generalul Ciucă, deşi eu nu am încredere, România a mai fost condusă de generali, a avut Revoluţia în care generalii au fost băgaţi până peste cap, a avut în Al Doilea Război Mondial cu general conducător, deci generali ar fi bine să stea la locul lor şi să lase politica pentru politicieni. Să stea să-şi mănânce pensiile speciale şi să lase politica pentru politicieni”, a completat Băsescu. „Mă gândesc că liberalii au şi varianta Emil Boc, care stă mult mai bine în sondaje”, a continuat fostul şef de stat. „Să ia om de partid care să mobilizeze partidul. Eu m-aş uita la oameni cu performanţă politică în PSD sau PNL. Părerea mea e că au candidatul şi îl ocolesc. Dacă Iohannis încă ţine sub control PNL şi vrea Ciucă, Ciucă va fi”, a completat Traian Băsescu.

Geoană „e evident că va candida”

Traian Băsescu a adăugat că Mircea Geoană este evident că va candida, însă problema lui este dacă va găsi sau nu un partid, fiindcă individual nu va reuşi să câştige prezidenţiale. „Nu are maşinăria de partid şi nu va intra în turul doi. Pe Mircea Geoană l-am bătut de două ori. O dată la Primăria Capitalei, o dată la prezidenţiale, îi ştiu povestea cum i s-au furat lui alegerile în 2009 pe care o repetă toţi cei care au fost împotriva mea. În 2009 era aliniată împotriva mea toată mass-media, excepţie B1 TV. Toţi erau împotriva mea şi nu-şi pot explica cum a funcţionat criteriul că nimeni nu poate câştiga un război cu presa. Uite că se poate, în 2009 s-a demonstrat că se poate”, a explicat Băsescu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte a declarat că şeful statului Klaus Iohannis nu are nicio şansă să ajungă secretar general al NATO. „Dânsul stie mai bine ce aspiraţii are. Eu, din ce ştiu, ca proceduri şi practici ale acestor instituţii, la NATO nu are nicio şansă. În ceea ce priveşte o funcţie înaltă la UE, şef de Comisie, de Consiliu, şeful politicii externe sau preşedintele Parlamentului, una din funcţii e exclusă, cea de preşedinte a Parlamentului. Mai rămân trei, acolo sunt Franţa, Germania, Olanda, adică marii contributori, ce faci cu ei? E greu de presupus că din trei funcţii, una va fi alocată României”, a declarat Traian Băsescu, duminică la Digi 24.

El a mai precizat că e foarte probabil ca PPE să rămână cel mai mare partid şi va avea posibilitatea pentru opţiunea de preşedinte al Comisiei Europene, unde deja a anunţat că o susţine pe Ursula von der Leyen. „Eu îi doresc succes, dar trebuie o bătălie diplomatică formidabilă pentru a obţine una dintre cele trei funcţii disponibile”, a explicat Traian Băsescu. Chestionat dacă diplomaţia românească este suficient de puternică încât să îi asigure lui Klaus Iohannis o funcţie înaltă în Uniunea Europeană, Băsescu a răspuns că nu este, „dar poate fi suficient de insistentă”.

Tot guvern PSD-PNL?

Fostul preşedinte este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu exclude însă un scor electoral care să permită alianţei Dreapta Unită să formeze guvernul împreună cu PNL. „Aşa cum se prefigurează, pare a fi un guvern PSD-PNL şi aici aş face o observaţie: sunt atât de ahtiaţi să ocupe tot ce înseamnă putere, încât acolo unde sunt primari ai altor partide şi-au pus candidat unic, să utilizeze forţa ambelor partide ca să îndepărteze orice alt partid din jocul democratic, din actul de decizie asupra vieţii cetăţenilor. Deci cel mai probabil se va întâmpla în continuare o alianţă PSD-PNL. Dar – şi aici e un mare dar, care depinde de români – s-ar putea ca alianţa Dreapta Unită să obţină un scor care să permită o guvernare într-o alianţă Dreapta Unită cu PNL”, a afirmat Traian Băsescu. În ceea ce priveşte opoziţia, Traian Băsescu nu crede că AUR  poate face „opoziţie solidă”, el fiind de părere că Alianţa, care promovează suveranismul, ar face o opoziţie „riscantă”. „Eu cred că singura construcţie a opoziţiei poate fi această alianţă a Dreptei Unite, sigura credibilă, pentru că mă uit ce se întâmplă cu  AUR când vine vorba de intenţii de vot: au început să scadă consistent. Iar la Bucureşti stau foarte prost. Or nimic nu mă face să cred că AUR va fi o opoziţie solidă şi, chiar dacă ar fi o opoziţie solidă, e o opoziţie riscantă pentru România”, a mai afirmat Băsescu. Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte Europa, cu cât aceasta este mai puţin unită, „cu atât este mai mare riscul ca valorile să ni le comunice Beijingul”.

Timişoara: Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj

Un bărbat de 73 de ani a murit, luni, după ce s-a aruncat în gol de la o fereastră de pe casa scării dintre etajele 9 şi 10 ale unui bloc de locuinţe din apropierea centrului oraşului Timişoara. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă cercetările în acest caz. ”La data de 29 aprilie, în jurul orei 10:07, poliţiştii Secţiei 1 Urbană au fost sesizaţi de către o femeie cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 73 de ani are intenţia de a se arunca de la etaj dintr-un bloc de pe bulevardul Take Ionescu. Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului, unde au constatat faptul că bărbatul s-ar fi aruncat în gol de pe casa scării dintre etajele 9 şi 10. Din nefericire, a rezultat decesul acestuia”, a transmis IPJ Timiş.

Din primele cercetări reiese că bărbatul locuia în acelaşi bloc, singur. Luni dimineaţă s-a dus la vecina lui să îi ureze ”La mulţi ani” pentru că a fost ziua ei şi şi-a luat rămas bun, apoi a fugit spre fereastra de unde s-a aruncat în gol, fără ca femeia să poată avea vreo reacţie. Vecina a fost cea care a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a anunţa ce s-a întâmplat.

Un nou transport umanitar, în valoare de 8,2 milioane de lei, a plecat din România spre Fâşia Gaza

Un nou transport cu produse alimentare şi articole de cazarmament a plecat, luni, din România spre Fâşia Gaza, valoarea ajutoarelor acordate conform unor decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă fiind de 8,2 milioane de lei

”România continuă acordarea de asistenţă umanitară populaţiei civile din Fâşia Gaza. În cursul dimineţii a fost trimis un nou transport cu produse alimentare şi articole de cazarmament – corturi, saci de dormit, paturi etc. – în valoare totală de 8,2 milioane de lei, puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a anunţat, luni, Guvernul. Potrivit sursei citate, decizia de acordare a acestor produse a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, transportul se realizează cu resurse naţionale până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Cipru. Ulterior, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, transportul ajutorului umanitar pe relaţia Cipru - Fâşia Gaza se face cu ajutorul agenţiilor specializate ONU.

ANM: Minicavanţa de Paşte aduce o vreme frumoasă şi precipitaţii în cantităţi foarte mici

Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

"Începând de pe 1 Mai, vom avea o vreme caldă, cu temperaturi la scara întregii ţări între 17 până la 24 - 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile extra-carpatice. Vorbim aici de Vest, Sud-Vest, Sud. Pot spune că ne apropiem de maximumul unei zile de vară, dar nu excludem ca, pe parcursul serii şi al nopţii, să avem şi averse slabe. Este important să petrecem timp liber cu cei dragi, pentru că vremea, în această Săptămână Mare, va fi una frumoasă şi în încălzire de la o zi la alta. Dacă astăzi contăm pe valori de până la 27 grade, mâine (marţi, 30 aprilie 2024, n.r.) cu acelaşi ecart încheiem luna aprilie, cu valori generoase, de 27 de grade. Acest lucru înseamnă valori peste ceea ce ar fi normal pentru o ultimă decadă a unei luni aprilie", a spus Mateescu.

Potrivit reprezentantei ANM, ultima lună de primăvară va debuta cu o vreme în general frumoasă iar în noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi temperaturi minime pozitive în toată ţara. "Astfel, vom avea 10 - 12 grade Celsius în jumătatea sudică a ţării, valori de până la 8 - 9 grade Celsius, în jumătatea nordică, respectiv 11 - 12 grade Celsius în Capitală, în prima zi a sfintelor sărbători. De asemenea, ziua de duminică va aduce valori între 17 până la 20 - 22 de grade Celsius, inclusiv în Bucureşti", a afirmat şefa ANM.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.