Ultima oră

VIDEO!!! Dezastru la Garoafa! Ploile acide au uscat legumele pe camp

Ziarul de Vrancea
22 sep 2013 12292 vizualizări
Ardeii, roşiile şi vinetele s-au „topit” în ultimele săptămani, fără un motiv aparent, în „grădina Focşaniului”, aşa cum este denumită comuna Garoafa. Nimeni nu ştie cauza exactă a dezastrului, fiind avansate diverse ipoteze. Localnicii cred că au căzut ploi acide, în vreme ce oficialităţile vorbesc de „elemente necunoscute fixate pe sol care au atacat culturile”. Localnicii se plang că nu şi-au scos nici cheltuielile. Pagube majore sunt la ardei, care ocupă cea mai mare suprafaţă

Garoafa, unul din bazinele legumicole din judeţ, a rămas fără legume, care s-au uscat pe camp în ultimele săptămani. Ardeii, care ocupă cea mai mare suprafaţă, parcă au fost arşi, iar localnicii spun că nu-şi scot nici măcar cheltuielile. Reprezentanţii Direcţiei Agricole din Vrancea spun că au luat cunoştinţă de situaţia de la Garoafa şi că vor fi efectuate analize. Legumicultorii cred că de vină pentru dezastrul abătut asupra sunt ploile, care ar fi fost acide. Pentru a cultiva 1.000 mp cu ardei, costurile sunt de 1.000 de lei, iar producţia într-un an normal este de 2 tone. În această toamnă însă recolta a fost de cel mult 400 kg.

Legumicultorii din comuna Garoafa sunt disperaţi. Ardeii, în cultivarea cărora sunt specializaţi şi care ocupă cele mai mari suprafeţe, s-au uscat în ultimele săptămani şi nu mai pot fi salvaţi. Pierderile sunt uriaşe, potrivit autorităţilor locale, deoarece oamenii şi-au pierdut aproape toată munca de pană acum. Nimeni nu ştie cauza exactă a fenomenului care a determinat acest dezastru, fiind avansate diverse ipoteze. Pe suprafaţa comunei sunt 400 de hectare de legume, cele mai multe cu ardei. În loc să iasă cu ei la piaţă, ca de obicei, oamenii se uită la tufele uscate şi culeg legumele care sunt cat de cat bune în încercarea de a recupera cate ceva. „Anul ăsta nu s-a făcut nimic. Multe din culturile de ardei, roşii, vinete s-au uscat. Nu se ştie care este cauza. Sunt oameni care irigă cu apă din Putna, alţii care au puţuri forate. Mai mult, preţurile sunt sub cele de anul trecut, chiar şi de 1,5 lei/kg”, a declarat primarul din Garoafa, Gheorghe Maghiaru. Unii localnici spun că sunt semne că şi varza a început să se usuce în comună. Dezastrul agricol le va face viaţa grea locuitorilor din Garoafa, întrucat cu banii pe care îi caştigă toamna locuitorii supravieţuiesc în timpul iernii şi înfiinţează alte culturi în anul următor. Lucrurile nu prea merg bine nici la Bătineşti, din cate se pare, deoarece piaţa de legume de la Bizigheşti este mai mult goală, în timp ce în anii trecuţi nu aveai loc unde să arunci un ac.

Piaţa din comună e pe jumătate goală


FOTO: „Nu avem salarii, nu avem pensii şi în grădină ne era baza”, spune Maria Gavrilă, unul dintre puţinii producători aflaţi în piaţa din Garoafa

 În ultimele săptămani, oamenii au privit cum tufele cu ardei se usucă. „Am luat în arendă 40 de ari şi am dat 10 milioane de lei. Acum nu mi-am scos nici măcar banii de arendă. Salariul e salariu şi de aici, din grădină, ne scoatem banii. De trei săptămani au început să se usuce. S-au uscat deodată, nu am cules nimic. Eu cred că de la ploi s-au uscat, probabil a fost ceva în ele. E greu să mai fac ceva anul viitor, pentru că nu am scos nici măcar banii pe care i-am dat pentru arendă. Cine îmi dă mie 20 de milioane de lei, cat am cheltuit anul acesta”, ne-a spus Vasile Corugă, unul dintre legumicultorii din Garoafa care au rămas fără ardei. În piaţa de legume din comună mai puţin din jumătate este ocupat. Pentru că la Garoafa nu s-au făcut, la vanzare se găsesc legume aduse din alte părţi. Acolo unde nu s-au uscat în urma fenomenului inexplicabil din ultimele săptămani, ardeii s-au stricat de la prea mult apă. „E un dezastru. Ardeii sunt plini de apă şi au putrezit. Avem grădină pe 25 de ari şi de aici ne scoatem banii. Nu avem salarii, nu avem pensii şi în grădină ne era baza. Culmea este că la seceta de anul trecut tot s-au mai făcut ardeii. Acum însă de la ploi şi de la mană a căzut rodul de pe plante”, ne-a spus Gavrilă Maria, unul dintre producătorii care vand în piaţa din Garoafa. Femeia tocmai terminase de dat la o parte o grămadă mare de ardei putreziţi.

Caştigurile sunt la jumătatea cheltuielilor


FOTO: Legumicultorii au pierdut 80% din producţie şi dau vina pe ploile acide

Printre cei care se ocupă cu legumicultura este şi Laurenţiu Diaconu, viceprimarul din Garoafa, care are o suprafaţă de 3 hectare de teren. Alesul local a investit într-o instalaţie de picurare pentru a reduce costurile de irigaţie, însă sumele caştigate în această toamnă sunt departe de a-i aduce aduce profit. Potrivit localnicilor, la o suprafaţă de 1.000 de mp cu gogoşari sau ardei capia se investesc 1.000 de lei şi, într-un an norma, se obţin 2 tone de ardei. La preţul de 2 lei, caştigul total ar fi trebuit să ajungă la 4.000 lei. „Costurile sunt de 100 de milioane de lei vechi la hectar, adică 300 de milioane lei vechi în total. Pană acum am caştigat doar 150 de milioane de lei vechi şi cred că voi mai obţine încă 50 de milioane. Nu caştig nici măcar cat să-mi recuperez cheltuielile pe care le-am făcut. Am fost nevoit să cumpăr legume de la Matca pentru ce obligaţii am mai avut”, ne-a spus viceprimarul Laurenţiu Diaconu. „Cheltuielile cu ce să le scoatem, dacă totul s-a uscat, nu mai avem ce duce la piaţă. Cred că de la ploile de anul ăsta, au fost acide”, ne-a spus la randul său Sandu Gavrilă, unul din gospodarii din Garaofa care a avut de suferit de pe urma acestor ploi.

Specialiştii vor face analize

Disperaţi, localnicii caută ajutor la autorităţi. Niciunul nu are culturile asigurate dar speră ca cineva să-i înţeleagă şi să-i ajute. Situaţia din comuna Garoafa este cunoscută la nivelul Direcţiei Agricole, iar specialiştii urmează să se pronunţe. ”Este un fenomen care se întamplă pe întreg Judeţul Vrancea, nu este un fenomen izolat. Se pare că ar fi vorba de elemente necunoscute fixate pe sol care au atacat diferitele culturi. Urmează să se pronunţe specialiştii de la Laboratorul central după ce vor fi prelevate probe de la aceste plante”, ne-a declarat Crin Constantinescu, purtătorul de cuvant Direcţiei Agricole. Chiar dacă se va constata că la Garoafa s-a produs o calamitate, acordarea de despăgubiri pare destul de puţin probabilă. În acest an şi viile judeţului au fost lovite de grindină şi distruse în mare măsură în unele localităţii, însă viticultorii nu au primit niciun ajutor din partea statului. (Mihai BOICU, Aurelian IVAN)

Pe pagina de webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
specialistul, acum 3890 zile, 16 ore, 2 minute, 43 secunde
Asta se numeste nestiinta.Ne-am invatat ca tot ce nu cunoastem, sa dam vina pe asa zise ploi acide.Este ca o placa, daca ploua primavara, vara sau toamna de vina sunt ploile acide, faptul ca nu au citeste integral
geo, acum 3890 zile, 19 ore, 24 minute, 9 secunde
Cel mai mare escroc viceprimarul Laurentiu,un analfabet!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.