Ultima oră

POTOPUL DE LA GALAŢI

Ziarul de Vrancea
14 sep 2013 2062 vizualizări
Filmul unei nenorociri cu NOUĂ MORŢI şi principalii VINOVAŢI DE TRAGEDIE

 

Nu s-au tras sirene pentru avertizarea populaţiei, nu s-au citit SMS-urile transmise de meteorologi către primari. Faxurile trimise au ajuns în Primării şi Prefectură când funcţionarii erau deja acasă, iar ANM a evitat să emită Cod Roşu, deşi fenomenele extreme erau arătate de prognoze. Acestea sunt cauzele care au dus la moartea a nouă persoane.


Instituțiile statului și-au dat seama de dezastrul produs în județul Galați doar a doua zi, când nouă oameni au murit

Un bătrân a fost luat de lângă soţia sa de vârtejul apelor, o fetiţă care abia aştepta să înceapă şcoala a fost ucisă de viitură, iar un bărbat fără picioare n-a avut nicio şansă. Sunt imaginile apocaliptice înregistrate în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Galaţi.

În timp ce nouă oameni mureau şi alţi o mie încercau să scape cu viaţă, şefii de la Apele Române, Administraţia Meteorologică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura şi Primăriile - instituţii menite să apere populaţia în faţa dezastrelor naturale - dormeau la propriu sau la figurat.

Pe lângă cele nouă victime, pagubele produse de furia viiturii au fost: o mie de persoane afectate şi peste 700 de locuinţe distruse în cele 17 localităţi atinse de furia apelor.

"Evenimentul zilei" prezintă filmul momentelor de dinaintea apocalipsei, dar şi vinovaţii, cei care puteau evita pierderea de vieţi omeneşti.

MIERCURI. ORA. 17.00

Din jurul prânzului şi până în jurul orei 17.00 ANM şi Administraţia Bazinală Prut-Bârlad au transmis atenţionările de "fenomene meteorologice periculoase în următoarea oră", dar şi Cod Portocaliu şi Cod Galben de precipitaţii. Avertizările erau destinate Prefecturii, care trebuia să le redirecţioneze către Primării.

VINOVAŢI

PREFECTURA GALAŢI. Prefectul Emanuil Bocăneală nu i-a atenţionat pe primarii din judeţ pentru a lua măsuri de apărare. Petrică Paţilea, purtătorul de cuvânt al instituţiei, nu a vrut să comenteze, iar şeful său a fost de negăsit.

PRIMARII COMUNELOR LOVITE DE VIITURĂ. Unii dintre ei au primit de la Administraţia Bazinală Prut-Siret încă din cursul zilei de miercuri "avertizare de fenomene meteo periculoase în următoarea oră", dar au considerat că este vorba doar de o simplă ploaie mai puternică. În plus, o parte din atenţionări au ajuns pe fax după ora 17.00, când personalul din Primării şi Prefectură era deja acasă. Edilul din comuna Suhurului, Gigi Tuică, ne-a declarat că nu a primit nicio avertizare: "Nici de la Prefectură, nici de la Apele Române".

ORA.23.00. După acest moment se emite avertizarea de viitură. "S-a transmis cu una, poate două ore înainte de producerea evenimentelor, pe SMS-uri, şi s-a discutat telefonic cu primarii", au explicat cei de la Apele Române.

VINOVAŢI

ADMINISTRAŢIA METEOROLOGICĂ: Nu a emis Cod Roşu pentru fenomene extreme.

MINISTERUL APELOR. "Cei de la Meteo şi de la Minister au atribuţia să trimită sau nu Codul roşu", ni s-a spus de la Apele Române. Ministerul condus de Lucia Varga nu a emis Codul Roşu.

ORA. 01.00. Se formează viiturile ucigaşe de la ploaia năprasnică.

VINOVAŢI

CONSILIUL JUDEŢULUI GALAŢI. Preşedintele Nicolae Bacalbaşa nu i-a ajutat cu nimic pe cei care l-au votat până a doua zi dimineaţă, când a stat mai mult la televizor.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ. Şeful insitutuţiei, Nicolae Balaban, nu a reuşit să evacueze nicio familie înainte de producerea viiturilor.

Au fost emise şase avertizări

La ora 17.00 s-a făcut prima avertizare de ploi şi s-a vorbit personal cu primarii. "Fiecare primar care primeşte o asemenea avertizare, trebuie să anunţe exact ce vine", a explicat purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Ana Maria Agiu. în total, au fost emise şase mesaje de avertizare, din oră în oră, mai susţine aceeaşi sursă. Primele patru mesaje au fost de Cod Galben şi se refereau fiecare la câte 25 de litri pe metru pătrat.

"Apoi, la ora 22.00, a fost emisă o avertizare de Cod Portocaliu, în care se preciza că urmează să mai cadă 40 de litri pe metru pătrat. În final, la ora 23.30, a fost emisă încă o avertizare de cod Portocaliu", a mai explicat Agiu. Gălăţenii nu scapă de potop nici în weekend. ANM a transmis o atenţionare de Cod Portocaliu, valabilă până astăzi, pentru judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi. De asemenea, pentru râurile din Galaţi, Tulcea şi Constanţa a fost emisă o avertizare de cod portocaliu de inundaţii.

Varga, schimbată după "Asta este!"

Aflat joi în judeţul Galaţi, ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, a declarat pentru un post local că: "Oamenii trebuiau să calculeze precipitaţiile şi să ştie că vin viituri. (...) Asta este viaţa, nu avem ce face, asta este, mai sunt şi viituri!". În urma acestor declaraţii stângace de la inundaţiile din Galaţi - unde au murit nouă oameni - şi în urma prestaţiilor din acest an, Lucia Varga este pe cale să fie schimbată de la conducerea Ministerului Apelor şi Pădurilor, au declarat surse liberale pentru "Evenimentul zilei".

Au murit sub ochii celor dragi

În urma potopului şi-au pierdut viaţa trei persoane din comuna Cuca, trei gălăţeni din comuna Costache Negri, doi oameni din comuna Cudalbi şi un localnic din comuna Griviţa. În total, nouă decedaţi.

La Cuca a fost un adevărat coşmar al apelor. Nu există colţ care să nu fie atins de distrugeri. Pe una din uliţe, Ileana (63 de ani) îşi plânge bărbatul. Acesta nu avea picioare în urma unui accident, a murit înecat chiar lângă ea. "Am încercat cât am putut să-i ţin capul deasupra apei, dar la un moment dat nu am mai reuşit. A murit lângă mine", povesteşte soţia lui Mircea Grădinaru.

A făcut infarct în faţa puhoiului de ape

La câteva sute de metri, familia Ienciu o plânge pe Alexandrina Enciu, 74 de ani. Bătrâna a făcut infarct când a văzut că apele îi "sparg" uşa de la intrare. La ieşirea din comună, încă o familie poartă doliu. Cei de-ai lu' Axente au rămas fără Alecu, 82 de ani. Fiii săi l-au văzut cum moare înecat chiar sub ochii lor. "Nu voi uita niciodată. Nu am putut să spargem un geam ca să-l scoatem din cameră deoarece apa trecea de casă", spune plângând unul dintre copiii săi.

Într-un final, au venit jandarmii şi l-au scos, dar era prea târziu, bătrânul Alecu Alexu era mort.

Îngerul care aştepta startul anului şcolar

În comuna Cudalbi s-a produs cea mai cutremurătoare tragedie. O fetiţă de opt ani a fost luată de ape şi a murit înecată. Nicoleta Bianca Pâslaru a fost smulsă de viitură din braţele tatălui care acum îşi spune mereu că nu trebuia să-i dea drumul nicio clipă.

"Am ieşit cu toţii din casă. Erau valuri uriaşe. A venit odată un puhoi mare şi a smuls fata din braţele tatălui. Mi-a zis: «Mamă, o să mor». Şi apoi nu am mai văzut- o", povesteşte Ecaterina Pâslaru, mama Biancăi.

Nicoleta era un copil extraordinar. În ultimele zile era fericită că se apropie şcoala. Abia aştepta să-şi revadă colegii şi profesorii.


Nicoleta Bianca Pâslaru a fost premiată în clasa I


Ecaterina Pâslaru, mama fetiței de opt ani, spune că nu va uita nicioadată luna septembrie a acestui an

Plan de acţiune doar pe hârtie

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", fostul şef al IGSU, colonelul Marcel Lucaciu, spunea, în februarie 2012, că, autorităţile centrale şi locale au un plan de acţiune, obligatoriu pentru fiecare localitate, în caz de inundaţii.

● Starea de alertă înseamnă punerea imediată în practică a unui plan de avertizare şi prevenire a populaţiei, planuri stabilite, gândite, nu făcute, atunci, pe genunchi.

● Comitetul pentru situaţii de urgenţă judeţean este condus de prefect şi de preşedintele CJ.

● Un primar primeşte atrenţionări prin trei modalităţi: SMS, fax, email. Obligatoriu! "Am avut discuţii de genul: «Ce, mă, eu trebuie să ştiu ce înseamnă codul ăla?». Ca să nu mai avem această discuţie, am decriptat codul şi le-am spus ce înseamnă, spunea Lucaciu.

● Fiecare primar trebuie să evalueze riscurile în caz de inundaţii şi la ce se expune. ● Avem o lege a voluntariatului la care suntem descoperiţi. Pe hârtii sunt 200 de voluntari, oameni care pot interveni în caz de dezastre. Când dai adunarea, nu vine nimeni. Acest lucru se întâmplă pentru că omul nu este motivat şi nu e acoperit legal. Patronul poate spune: ori voluntar, ori la mine în firmă.

● În Ungaria, voluntarii sunt plătiţi de la bugetul de stat, la noi se merge pe buna înţelegere. În Franţa voluntarii sunt plătiţi cu ora.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
sf ilie , acum 3897 zile, 12 ore, 32 minute, 40 secunde
Ia vedeti la ultimile paranghelii ale vedetelor locale (nunti, botezuri, toti sfintii, aniversari ...) cum se mai strang autoritatile inainte de ora 17 dar mai des dupa si rup podelele, canta, fac citeste integral
Bla Bla, acum 3897 zile, 12 ore, 41 minute, 54 secunde
Ia vedeti la ultimile paranghelii ale vedetelor locale (nunti, botezuri, toti sfintii, aniversari ...) cum se mai strang autoritatile inainte de ora 17 dar mai des dupa si rup podelele, canta, fac citeste integral
cetatean, acum 3898 zile, 7 ore, 18 minute, 51 secunde
Nu-i asa numai la bani va ganditi adica daca nu-ti da statul bani nu-l ajuti pe cel in dificultate mai ales in asemenea nenorociri
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.