Ultima oră

Jair, liber după două luni şi jumătate de arest

Ziarul de Vrancea
13 sep 2013 2728 vizualizări
Liviu Lazăr a contestat prelungirea arestării şi a avut succes în faţa instanţei de recurs u decizia judecătorilor de la Tribunal este relativ surprinzătoare pentru procurori

La trei luni fără o săptămană şi o zi, “cămătarul” Liviu Lazăr, zis şi Jair, a ieşit din închisoare după o decizie favorabilă a unui complet de recurs a Tribunalului Vrancea. “Admite recursul declarat de inculpatul Lazăr Liviu, Jair, şi în consecinţă: Casează încheierea din 10.09.2013 a Judecătoriei Focşani şi în judecare: Respinge propunerea de prelungire a arestării preventive a inculpatului Lazăr Liviu, Jar, ca nefondată”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului de vineri. Ultima prelungire a arestării preventive a avut loc luna trecută, cand ambele instanţe au decis să îi ţină în arest pe Lazăr şi Constantin Răduţă, zis Costel, pană pe 16 septembrie. Pe 10 septembrie, Judecătoria Focşani a decis prelungirea mandatelor de arestare preventivă cu încă 30 zile pană pe 15 octombrie. La această decizie Jair a declarat însă recurs, care s-a judecat vineri. Cu o zi înainte, ambii inculpaţi din acest dosar au mers la parchet unde au mai dat declaraţii legate de dosarul penal în care sunt cercetaţi. Cei doi au fost arestaţi după o reţinere de 24 de ore, dispusă de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea. Concomitent cu reţinerea lor au avut loc şi cinci percheziţii imobiliare la locuinţele şi una dintre societăţile celor doi inculpaţi. Cercetările au început în acest dosar sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. Liviu Lazăr este şi patronul unei case de schimb valutar din municipiu, dar şi fost fotbalist al echipei Unirea Focşani. Asupra sa au planat de mult acuzaţii legate de faptul că împrumuta bani cu camătă. Pînă la acest moment, în sarcina sa, procurorii au indicii că, între aprilie şi decembrie 2012, Jair a împrumutat în mai multe randuri bani cu o dobandă foarte mare iar în momentul în care părţile vătămate aveau dificultăţi în a restitui sumele, erau constranse cu ameninţări şi cu exercitarea unor violenţe fizice şi de altă natură, asupra celor în cauză sau/şi asupra familiei. Pentru Răduţă, perioada care a intrat în atenţia anchetatorilor a fost decembrie 2012, cand acesta a împrumutat mai multe persoane, cerand în schimb sume mult mai mari. Conform surselor judiciare, spre exemplu, Răduţă a împrumutat 7.100 lei, solicitand o dobandă lunară de alţi 2.000 lei. În cazul lui Jair, una dintre victime a luat cu împrumut suma de 1.600 euro şi, după o lună, s-a trezit dator cu 4.600 euro.


Cine ţinea “spatele” cămătarilor?

Anchetatorilor li s-a părut suspect faptul că mai multe acuzaţii de ameninţare şi de exercitare a unor violenţe “s-au clasat” după ce cămătarii şi complicii acestora reuşeau să “se spele” destul de bine de eventuale probe care îi incriminau. Anchetatorii vorbesc despre o situaţie în care Jair ar fi intrat în casa uneia dintre victime, care se afla alături de ceilalţi membri ai familiei şi, cu toate că s-a sunat la 112, cămătarii au folosit sabia şi bate pentru intimidarea datornicilor. Cu toate acestea, Lazăr a continuat, aşa cum au indicii anchetatorii, în activităţile infracţionale. În afară  de cei doi reţinuţi, în cauză mai sunt cercetaţi şi un alt învinuit, care are însă o stare precară de sănătate care nu i-ar permite regimul de detenţie, şi un taximetrist, persoane faţă de care cercetările continuă. La un moment dat, procurorii au mai indicat şi alte persoane care ar fi intrat în anturajul cămătarilor, dar pentru care, avand în vedere calitatea lor, cercetările s-ar putea disjunge la Parchetul de pe langă Curtea de Apel. Din surse judiciare, este vorba despre unul dintre birourile notariale cu renume din municipiu, locaţie unde au fost încheiate mai multe contracte de împrumut cu ipotecă, fără ca beneficiarii banilor luaţi cu camătă să fie prezenţi. (Gabriel SAVA)
 

Jair iese din închisoare după două luni şi jumătate de arest

Judecătorii Tribunalului Vrancea au decis azi liberarea din arest a lui Liviu Lazăr, cunoscut ca Jair, care a fost arestat în această cauză pe 21 iunie în “dosarul cămătarilor”.

Completul de recurs al Tribunalului a considerat că nu se mai impune prelungirea arestului preventiv, aşa cum au solicitat procurorii. Ultima prelungire a arestării preventive a avut loc luna trecută, cand ambele instanţe au decis să îi ţină în arest pe Lazăr şi Constantin Răduţă, zis Costel, pană pe 16 septembrie. Pe 10 septembrie, Judecătoria Focşani a decis prelungirea mandatelor de arestare preventivă cu încă 30 zile pană pe 15 octombrie. La această decizie Jair a declarat însă recurs, care s-a judecat în cursul zilei de azi. “Admite recursul declarat de inc. Lazăr Liviu, Jair, şi în consecinţă: Casează încheierea din 10.09.2013 a Judecătoriei Focsani şi în judecare: Respinge propunerea de prelungire a arestării preventive a inc. Lazăr Liviu,, Jar, ca nefondată” , se arată în decizia de azi a Tribunalului Vrancea. (G. SAVA) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Vorbestelumea, acum 3899 zile, 43 minute, 15 secunde
Ar trebui si jurnalistii sa fie chemati la audieri, se pare ca au cunostinta de aspecte pe care noci parchetul nu le cunoaste...
danb, acum 3900 zile, 10 ore, 22 secunde
Era o vorba pe timpul prohibitiei in America. Cum recunosti o criza economica adevarata ? Cand incepe mafia sa-si concedieze judecatorii. Se pare ca la Focsani inca nu avem criza.
bingo Focsani, acum 3900 zile, 12 ore, 47 minute, 45 secunde
Precis îl ținea încă 30 zile una ***** ****** *** care opreste ședința și cheamă paza să scoată afară pe niște imaginari care vor să o atace.Cu toate aceste apucături conduce ședințe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.