Urmărește-ne pe:
Contul meu 19 mai 2024
Despre noi Publicitate Anunțuri ZdV Contact
Prima pagină Actualitatea/ Ultima oră Inundaţii în judeţul Galaţi
Ultima oră

Inundaţii în judeţul Galaţi

Ziarul de Vrancea
12 sep 2013 1845 vizualizări
Cinci persoane au murit şi trei sunt date dispărute. Peste 700 de case inundate

O ploaie torenţială a făcut prăpăd aseară, în nord-vestul judeţului Galaţi. 17 localităţi au fost inundate de viiturile venite de pe versanţi şi au rămas fără curent electric. Sute de oameni s-au refugiat în poduri şi pe acoperişurile caselor de teama apelor. Cinci persoane au murit, trei sunt dispărute și peste 700 de case au fost inundate.

Actualizare. 09.00. Mai mulţi militari din Bucureşti au ajuns în judeţul Galaţi, acolo unde o viitură A lovit 17 localităţi. Ei vor interveni pentru evacuarea oamenilor şi pentru scoaterea apei din locuinţe şI curţi.

Actualizare 08.00. Patru persoane şi-au pierdut viaţa luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

Ploaia torenţială a durat câteva ore, cantităţile de apă căzute depăşind valorile prognozate de meteorologi. Apa a inundat drumurile şi a intrat în gospodăriile oamenilor.

Speriaţi, oamenii au fugit din calea apelor care depăşeau în multe zone un metru. Au încercat să salveze ce s-a mai putut, în special animalele.

Nivelul ridicat al apei a făcut ca intervenţia salvatorilor să fie mult îngreunată.

„Sunt 17 localităţi afectate. Se lucrează pentru evacuarea oamenilor, este prima măsură pe care putem să o luăm, urmând ca în funcţie de evoluţia situaţiei să trecem la evacuarea lucrurilor din case şi la restabilirea situaţiei”, a declarat colonelul Vasile Balaban, inspector şef la ISU Galaţi.

Inundaţiile s-au soldat cu moartea unei persoane, alte două fiind date dispărute. Mai multe comisii ale Prefecturii Judeţului Galaţi urmează să stabilească acum pagubele provocate de ploaie.

În judeţul Galaţi a început să plouă ieri, în jurul orei 17.30. Au fost emise patru avertizari cod galben, fiecare cu cel puţin 25 l/mp, iar la ora 22.00 a fost emis cod portocaliu, pentru alţi 40 l/mp. Codul portocaliu a fost prelungit ulterior până la ora 00.30.

 

www.digi24.ro

 

 

POTOP LA GALAŢI.

Şase persoane au murit în urma viiturilor,

peste 700 de case sunt inundate

 

Şase persoane şi-au pierdut viaţa luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.


Ploile abundente umfla raurile in Romania

Ploile abundente umflă râurile în România
Foto: stiri.rol.ro

În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi.

"Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor Suhu şi Geru. Viiturile au făcut patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută în localitatea Griviţa", a declarat, joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini.

Conform raportărilor de la Prefectura Galaţi, cele mai mari pagube sunt în comuna Cudalbi, unde 500 case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. În această localitate două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afcectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni.

Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi Eugen Chiriţă a declarat, la rândul său, că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe DN 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, dar şi pe DJ242, între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

În acţiunea de salvare a oamenilor ale căror gospodării au fost inundate au fost implicaţi 80 de pompieri 90 militari şi 26 jandarmi din judeţul Galaţi. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.