Ultima oră

VIDEO!!! Paşte pe comandă: cozonacul ca la mama acasă se face la patiserie

Iulia Crețu
2 mai 2013 7023 vizualizări
Firmele de patiserie şi cofetăriile din Focşani lucrează fără întrerupere în aceste zile pentru mii de cozonaci, comenzi date de gospodinele prea ocupate sau nepricepute în arta celei mai dificil de făcut prăjituri romaneşti.Kilogramul de cozonac la comandă variază, în funcţie de ingrediente, de la 25 pană la 32 lei.Reprezentanţii patiseriilor spun că romanii au renunţat la cozonacul tradiţional pentru “painea colorată şi îndulcită”.Si vanzările de vinuri au luat amploare

Se spune că testul suprem pentru o bună gospodină este coacerea cozonacului. Prăjitura tradiţională a romanilor are însă una dintre cele mai complicate reţete de realizat, care nu iese de fiecare dată nici celei mai pricepute bucătărese. Pentru ca fiecare casă de vrancean să aibă pe masa de Paşte cozonac ca la mama acasă, firmele de patiserie şi cofetăriile vin cu oferte dulci, dar destul de scumpe în aceste zile. Kilogramul de cozonac tradiţional se vinde cu 25-32 lei, în funcţie ingrediente, aspect şi locul de unde îl cumpăraţi. Totuşi, este bine de ştiut că dacă vreţi să cumpăraţi cozonac din comerţ, trebuie să faceţi comandă cu cateva zile înainte. Iar acum, cand mai sunt cateva zile pană la Paşte, există riscul să nu mai găsiţi. “Cozonacul ca la mama acasă conţine numai ingrediente de bună calitate: unt, lapte, miez de nucă, rahat şi o făină bună. Fluxul tehnologic este cunoscut numai de noi, păstrăm un mic secret pentru că al nostru trebuie să fie cel mai bun. Avem comenzi multe şi pană la Paşte lucrăm la foc continuu. Pregătim, de asemenea, şi pasca tradiţională cu branză, ouă, făină, toate de calitate foarte bună. Cozonacul nostru este foarte căutat şi în afară, deja este vestit. Avem comenzi pentru Italia, de ani de zile clienţii noştri vin şi fac comenzi pentru că produsele noastre păstrează gustul şi aroma de acasă”, ne-a spus Nuţa Căpătan, patiser la Comcereal. Maestru în realizarea cozonacului, aceasta transmite doamnelor care vor să frămante prăjitura romanească acasă, să incorporeze numai ingrediente proaspete şi de bună calitate şi să pună suflet cand îl pregătesc.

Cozonac adevărat sau paine colorată


Patiseriile lucrează la foc continuu în aceste zile. “Fluxul tehnologic este cunoscut numai de noi, păstrăm un mic secret pentru că al nostru trebuie să fie cel mai bun”, spun doamnele care coc cozonacii

Reprezentanţii firmelor de patiserie din Focşani remarcă faptul că prăjitura tradiţională romanească, cozonacul, a ajuns în ultimii ani să lipsească cu desăvarşire de la evenimentele importante din viaţa romanilor. Cozonacul a ajuns să fie înlocuit cu panettone (cozonacul italian) sau cu acel cozonac gen paine colorată şi îndulcită. “Cozonacul nu mai este un produs tradiţional. Dacă acum 20 de ani nu lipsea de pe nicio masă la niciun eveniment, acum lipseşte cu desăvarşire. Foarte mulţi au renunţat la calitate şi ajung să facă acea paine colorată la 4-5 lei. Cozonacul făcut ca la mama acasă ajunge ca preţ la nivelul unui tort mediu. Cozonacul cere atenţie deosebită, aluatul este foarte greu pentru că are în compoziţie multe ingrediente. Este precum o casă în care ai pus multe greutăţi, iar toată construcţia trebuie să crească”, ne-a spus şi un reprezentant al unei firme cu tradiţie în patiserie din Focşani.

Miel de cozonac


Cozonacul sub formă de mieluşei, o noutate la patiseriile din Focşani. Cozonacul “ca la mama acasă” ajunge să coste cat un tort

Pentru cei care vor şi ceva modernism în materie culinară, unele patiserii din Focşani propun cozonacul în formă de miel, glazurat, după preferinţe, în ciocolată albă sau neagră. Kilogramul pentru această delicatesă pentru care pofticioşii trebuie apoi să meargă ceva săptămani pe la aerobic este 25 lei. “Facem cozonaci tradiţionali, ca la mama acasă, cozonac normal, dar şi sub formă de miel. De asemenea, facem şi pască. Cozonacul în formă de mieluţ este tras în ciocolată, cu nucă, cacao, stafide, în două culori, alb şi negru, folosit ca ornament. Avem multe comenzi pentru cozonaci, abia reuşim să le facem. Cred că vom depăşi o mie de cozonaci pentru acest Paşte”, ne-a spus şi Mariana Bobocea, patiser la Roman’s Focşani, o unitate 3 în 1: brutărie, patiserie şi cofetărie. (Iulia CREŢU)

Vanzările de vin au crescut

Paştele reprezintă şi o”înviere” a vanzărilor de vin după perioada de relaxare a comerţului care urmează sărbătorilor de iarnă. Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, a declarat pentru Agerpres că în această perioadă se înregistrează o creştere a vanzărilor de 30% - 40% în comparaţie cu o lună normală. “În general, în această perioadă a sărbătorilor pascale se înregistrează o creştere a vanzărilor de vin, şi în special de vin roşu, în medie, cu 30 – 40% comparativ cu o lună normală, însă micii producători ating şi o dublare a vanzărilor pe acest segment. Din păcate, la raft se remarcă o invazie de vin ieftin, sub 3 lei, în timp ce vinurile îmbuteliate au cotă foarte mică, de sub 5%”, a declarat Ovidiu Gheorghe. În Vrancea, cel mai mare bazin viticol a ţării, se remarcă în această perioadă o creştere a vanzărilor micilor producători, deoarece foarte mulţi romani caută vin “de ţară”, făcut după metode tradiţionale, întrucat cred că vinurilor “de firmă” nu ar fi chiar în întregime din struguri. Este bine de ştiut un litru de vin de calitate, în bag-in-box, costă între 7 şi 10 lei, iar pentru a nu da greş este bine să degustaţi înainte de a cumpăra. (Z. V.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.