Ultima oră

Anul 2012 - apocalipsa lui Alin Trăşculescu şi decăderea PDL

Iulia Crețu
27 dec 2012 3679 vizualizări
Retrospectiva anului 2012 ne arată că l-am început şi-l terminăm în aceeaşi culoare albă a zăpezilor care ne înghit în Focşani, un oraş care nu poate fi administrat coerent de un primar reales în această vară. 2012 a fost anul care l-a “îngropat” politic pe şeful PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, arestat chiar în campania electorală de la parlamentare pentru acuzaţii de şpagă, după ce la locale n-a avut candidat la CJ. 2012 a însemnat trei tipuri de alegeri: locale, referendum şi parlamentare, care au întărit dominaţia PSD în Vrancea, partid caştigător clar la numărul de primari şi de parlamentari. Anul a fost crancen şi pentru ENET, fabrica de căldură primind impulsuri lunare de la bugetul local pentru a supravieţui. Din punct de vedere monden, nunta anului l-a adus în prim plan pe Răzvan Mustea Şerban, naşul Ebei, care însă a bătut pasul înapoi în politică, nemaiimplicandu-se la parlamentare

2012 a însemnat Apocalipsa pentru tanărul şef de la PDL Vrancea, Alin Trăşculescu. Învins iar la localele din vară, fără candidat la CJ Vrancea, acesta a “murit” politic în campania de la parlamentare cand a fost săltat de DNA chiar din faţa partidului său pentru o presupusă şpagă. Căderea sa va însemna şi regresul PDL, într-un judeţ în care în acest an PSD a renăscut, prin trădări ale liberalilor la alegerile locale, cand le-au furat multe primării, prin demonstraţii de potenţă la “ciordeală” la Referendum (Suraia este, de altfel, în atenţia DNA pentru fraudă la vot), dar şi prin faptul că la parlamentare PSD/USL a caştigat toate colegiile. 2012 a prins două ierni care au îngropat Focşaniul, un oraş care încă nu are administratorul pe care-l merită şi care, din întamplare, nu este Decebal Bacinschi. ZdV vă propune o retrospectivă a anului ce stă să se termine, cu cele mai importante evenimente ale lunilor.

An început sub zăpezi…

FOTO: Focşaniul a început anul îngropat în zăpadă şi îl termină îngropat în zăpadă

Luna ianuarie a lui 2012 a fost guvernată de două mari probleme în Focşani, preţul gigacaloriei şi blocajele provocate de căderile masive de zăpadă care s-au abătut asupra judeţului după 24 ianuarie. Între Prefectura Vrancea, condusă atunci de omul sprijinit de PDL, Sorin Hornea, şi Primăria Focşani s-a dus un război politic pentru preţul încălzirii, Hornea trăgand de o gigacalorie de 203 lei, în timp ce Bacinschi o voia atunci la nu mai puţin de 399 lei. Duelul a ajuns în instanţă, procesul ţinand gigacaloria la un nivel suportabil. Ianuarie 2012 a însemnat şi celebrarea Micii Uniri fără preşedinte, 24 ianuarie fiind în mijlocul protestelor de stradă anti-PDL şi anti-Băsescu.

Doi miniştri sub MRU

FOTO: În Guvernul MRU Vrancea a avut doi miniştri ”de grădiniţă”, Răzvan Mustea şi Alexandru Nazare

În februarie 2012 a avut loc învestirea Guvernului “intelligence” condus de Mihai Răzvan Ungureanu, în care Vrancea a dat doi miniştri, pe democrat liberalii Răzvan Mustea Şerban la Ministerul Comunicaţiilor şi pe Alexandru Nazare la Ministerul Transporturilor. Tot în februarie s-a derulat şi mascarada demisiilor din Parlamentul Romaniei, jucată “frumos” de PNL, atunci cand şi deputatul de Dumitreşti, Nini Săpunaru, a anunţat că demisionează. În februarie s-a aflat şi cat a costat deszăpezirea în Focşani, 30 miliarde lei vechi, bani trimişi în special la firme prietene ale administraţiei PSD.

ENET şi factura record

Martie 2012 a însemnat debutul luptei de gherilă pentru alegerile locale din vara acestui an, atunci liberalii anunţand “transferul” lui Valerică Chitic, fost pedelist, la PNL. Acesta urma să caştige Primăria Mărăşeşti, după ce a acuzat neînţelegeri grave cu Alin Trăşculescu, şeful PDL. Au “furat” de la PDL, dar liberalii au fost “furaţi, la randul lor, de PSD. Tot în această lună, ENET Focşani a dat lovitura de graţie unui client din oraş, căruia i-a emis o factură record pentru gerul din februarie de 23 milioane de lei vechi. Tot în februarie, Partidul Verde anunţa că vrea să intre în divanul de la Campuri cu-un candidat olandez, Bart Muris. Încercarea sa de a deveni consilier în comuna lui moş Ion Roată nu a avut succes însă.

Sorina Plăcintă devine liberală

FOTO: “Lacrimile Sorinei Plăcintă” anunţau căderea Guvernului portocaliu

În aprilie 2012, conducerea Prefecturii Vrancea revine lui Dragoş Mircea, după ce Sorin Hornea decide că se va implica în alegerile locale din vară în calitate de candidat PDL pentru CJ Vrancea. Pană la urmă, după căderea Guvernului MRU, în aceeaşi lună, Hornea se răzgandeşte asupra candidaturii, fiind înlocuit iniţial cu Liviu Bostan şi apoi cu Radu Ignat. Ambele propuneri se vor dovedi neinspirate. În aceeaşi lună, la moţiunea de cenzură a USL pentru dăramarea Guvernului MRU are loc episodul “lacrimilor Sorinei Plăcintă”, senator PDL de Vrancea care decide să se înscrie în PNL, la mijloc fiind anumite presiuni cu dosarul în justiţie al fiului său, Andrei Plăcintă, judecat pentru tentativă la omor. În judeţ continuă dezertările de la PDL, către PSD îndreptandu-şi paşii primarii “îmbuibaţi” cu bani de Alin Trăşculescu, cel de la Suraia, Vasile Grosu, şi cel de la Poiana Cristei, Vlad Petruş.

Fuga lui Ignat a lăsat PDL fără candidat la CJ

Mai 2012 coincide cu debutul campaniei electorale pentru alegerile locale de pe 10 iunie, lună în care PDL reuşeşte performanţa negativă să rămană fără candidat la CJ cu doar o zi înainte ca aceste candidaturi să rămană definitive. Propunerea PDL, Radu Ignat, fost şef al PNL Focşani, dand bir cu fugiţii. El n-a explicat nici pană acum gestul, surse politice vorbind de presiuni şi bani veniţi din partea adversarilor. În aceeaşi lună, George Băeşu este adus de PSD la şefia Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor. Tot în mai se semnează contractul de lucrări pe “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” în valoare de 149 milioane lei. Urmează oprirea PNDI în Focşani, Ponta blocand asfaltarea a 10 km de străzi în municipiu.

Angela Gheorghiu, ambasador UNESCO

FOTO: În iunie, soprana Angela Gheorghiu devine ambasador al Păcii pentru UNESCO

Iunie 2012 a fost guvernată de o singură zi, cea de 10 iunie, cand s-a consfinţit “dictatura” PSD, social democraţii caştigand mai mult ca-n 2008, furand primării în special de la PNL, cu care era în alianţă, în USL. PDL a rămas cu 9 primării în judeţ, cate avea şi în 2008. Tachinările dintre PNL şi PSD în cadrul USL continuă cu alegerea conservatorului Ionel Cel-Mare ca vicepreşedinte la CJ. În aceeaşi lună se parafează trecerea Sorinei Plăcintă la PNL, Oprişan transmiţandu-i atunci lui Săpunaru “să se spele cu ea pe cap”. În războiul declaraţiilor a intrat şi premierul Victor Ponta, cel care i-a spus baronului său să nu se mai uite peste gard în curtea liberalilor şi că are “exprimări pitoreşti”. După alegerile locale, în Focşani se opreşte apa caldă, din cauza datoriilor populaţiei la gaze. În iunie, soprana Angela Gheorghiu, originară din Adjud, devine ambasador al Păcii pentru UNESCO.

Medalie de aur la Jocurile Olimpice pentru Focşani

FOTO: Alin Moldoveanu, o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra

Iulie 2012 a fost luna care a adus la Focşani, prin tiristul Alin Moldoveanu, o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra, sportivul devenind apoi cetăţean de onoare al oraşului de pe Milcov. Tot în iulie are loc referendumul pentru demiterea preşedintelui, moment care a însemnat şi nereguli la vot, după cum s-a întamplat la Suraia, unde bătranii au găsit votat în dreptul lor. Referendumul a determinat deschiderea unui dosar la DNA, pe motiv de fraudă, unde şi Vrancea este “puricată”. În aceeaşi lună, liberalul Nini Săpunaru recunoaşte despre partenerul său din USL, social democratul Marian Oprişan, că “ne urăşte”.

Naş la nunta anului

FOTO: În septembrie soţii Mustea Şerban au devenit naşii fetei preşedintelui Băsescu

Luna august a fost una liniştită din punct de vedere administrativ, în timp ce în septembrie s-a furat startul pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare, derulate pe 9 decembrie. În septembrie, Guvernul Ponta dă undă verde pentru începerea lucrărilor pe drumurile din Colegiul Dumitreşti, al lui Săpunaru. Oficial, asfaltarea a 28 km pe DN 2 N şi a 37 km pe DN 2 M a costat 17 milioane lei, lucrările fiind realizate de “regele asfaltului”, Dorinel Umbrărescu. Tot în septembrie are loc nunta anului, mezina lui Traian Băsescu, Eba căsătorindu-se cu Bogdan Ionescu, naşi de cununie fiind Aura şi Răzvan Mustea Şerban.

Campanie pe bani publici

FOTO: Alegerile au adus un USL de peste 60% în Vrancea

În octombrie s-a continuat campania electorală pentru parlamentare, Primăria Focşani “aruncand” cu miliardele de lei pe geam, 3,3 miliarde la Festivalul Viei şi Vinului şi alte 3 miliarde pentru Orăşelul Copiilor. Între timp, ENET Focşani a fost ameninţat în fiecare lună cu închiderea gazelor din cauza datoriilor, CL făcand recapitalizare după recapitalizare pentru a nu ţine populaţia fără apă caldă.

A apus steaua lui Alin

Luna noiembrie a lui 2012 a însemnat încheierea carierei politice a lui Alin Trăşculescu, acesta fiind arestat pentru o presupusă mită cerută de deputat unui proiectant implicat în PNDI la Vrancea. Arestarea sa a însemnat şi pierderea calităţii de preşedinte al PDL Vrancea, de membru PDL, dar şi de deputat în Parlamentul Romaniei, Trăşculescu nemaireuşind să caştige Colegiul Mărăşeşti. Tot în noiembrie, Decebal Bacinschi a făcut campanie pe bani publici pentru PSD, ieftinind repetat gigacaloria de la 285, la 240 şi apoi la 190 lei, preţ suportat de populaţie.

An încheiat sub zăpezi

Luna decembrie se încheie aşa cum a început anul 2012, cu Vrancea acoperită de zăpezi mari, atat de mari că l-au determinat pe acelaşi primar neputincios Decebal Bacinschi să ceară stare de alertă pentru că nu poate deszăpezi în Focşani. Iar neimplicarea în administraţie se vede şi în aceste zile cand în oraş tronează munţi de zăpadă pe trotuare, iar străzile încă nu sunt curăţate, deşi Primăria a cheltuit miliarde de lei vechi pentru utilarea parcului auto de la Direcţia de Dezvoltare. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4144 zile, 10 ore, 49 minute, 13 secunde
Prezentul articol, in opinia mea, scoate destul de bine in evidenta, "SPECTACOLUL" politic mioritic de Vrancea. Legat de prezentul articol, eu am o singura observatie si anume legata de citeste integral
Odiseu Peleu, acum 4145 zile, 33 minute
Vin direct de la tratament neuropsihic ,m-am linistit cu o tuica fiarta iau un diazepam si nu ma intereseaza decat de aria mea locativa si nu de gigacalorie ca caldura o avem in suflet si nu in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.