Ultima oră

Recensamant 2012. HARTA NOII ROMANII. Afla judetul in care barbatii sunt mai numerosi decat femeile

Ziarul de Vrancea
25 aug 2012 2490 vizualizări
Populatia Romaniei a scazut cu peste 2,6 milioane de persoane

 

Populatia stabila recenzata din Romania a scazut cu peste 2,6 milioane de persoane in ultimul deceniu, ajungand la 19.043.767 de persoane si atingand astfel cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 35 de ani, potrivit datelor preliminare ale celui mai recent recensamant facute publice de catre reprezentantii Institutului National de Statistica (INS).

Ea este insa similara cu cea inregistrata in urma recensamantului din anul 1966 si este mai mare cu peste 3,1 milioane de persoane decat cea din 1948 cand populatia stabila a Romaniei era de 15.872.624 de persoane.

Cea mai mare populatie stabila inregistrata in ultimii 64 de ani a fost cea din 1992, cand numarul romanilor ajunsese la peste 22,8 milioane.

In Municipiul Bucuresti locuiesc, in prezent, peste 1,6 milioane de romani, aici avand insa loc o scadere a populatiei stabile recenzate de aproape 13% fata de anul 2002.

Judetul cu cei mai putini locuitori este Tulcea, aici inregistrandu-se si cea mai mica densitate a populatiei la nivel national, mai exact de doar 24 de locuitori pe kilometru patrat.

Singurul judet din Romania in care numarul barbatilor il depaseste pe cel al femeilor

Daca la nivelul intregii tari, in ultimii 10 ani, s-a putut observa o scadere a populatiei stabile, singurul judet care nu s-a confuntat cu o astfel de situatie a fost Ilfov. Aici populatia stabila recenzata a crescut in 2012 fata de 2002 cu peste 21%.

Cea mai mare parte a populatiei din Romania este formata din femei asa cum se intampla si in urma cu 10 ani. Cu toate acestea, daca la acea vreme nu exista niciun judet unde numarul barbatilor sa fie mai mic decat cel al femeilor, in prezent acest lucru se intampla in judetul Vaslui unde, in ciuda faptului ca diferenta este mica, populatia masculina este mai mare decat cea feminina.

Numarul barbatilor care au plecat insa peste hotare pe o perioada indelungata de timp a fost mai mare decat cel al femeilor. Romanii din Moldova au fost cei care au ales in numar mare sa paraseasca tara in astfel de conditii.

gandul va prezinta o analiza comparativa a rezultatelor preliminare ale celui mai recent recensamant si a rezultatelor recensamantului din 2002.

Topul judetelor in care locuiesc cei mai multi romani

Cea mai mare parte a populatiei stabile recenzate din Romania locuieste, in prezent, in Capitala, mai exact 1,67 milioane de persoane. Numarul locuitorilor Municipiului Bucuresti este insa in scadere fata de anul 2002 atunci cand in Capitala locuiau peste 1,92 milioane de persoane.

Urmatoarele doua locuri ale topului judetelor cu cei mai multi locuitori sunt ocupate de Prahova si de Iasi, ele ocupand aceleasi pozitii in clasament si in urma cu doi ani. In ciuda faptului ca ambele judete isi pastreaza pozitia in top, numarul locuitorilor lor a scazut fata de anul 2002, cu 94.062 de persoane in cazul judetului Prahova, respectiv cu 93.357 de persoane in cazul judetului Iasi.

Al patrulea loc al clasamentului este ocupat, potrivit datelor preliminare ale celui mai recent recensamant, de catre judetul Cluj, care ocupa in urma cu 10 ani locul al saptelea in top. Numarul clujenilor a scazut insa in ultimii 10 ani de la 702.755 la 659.370.

In 2002, locul al patrulea in top era ocupat de judetul Dolj.

Nici judetul Constanta, care in 2002, ocupa locul al cincilea in clasament nu a reusit sa isi mentina pozitia, ajungand in 2012 pe locul al saselea, avand in prezent o populatie de 630.679 de persoane.

Locul sau a fost ocupat de catre judetul Timis, cu circa 650.000 de locuitori, judet care avea in urma cu 10 ani aproape 678.000 de locuitori si ocupa locul al noualea in clasament.

Mai multe aflati pe gandul.info

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.