Ultima oră

Constructorul reclamă că n-a fost plătit pentru ce a muncit

Iulia Crețu
30 mai 2014 2395 vizualizări
Învartelile pe bani publici de la Şcoala 9 vin ca un bumerang spre Primăria Focşani.Administratorul Hidro Salt 92 Bucureşti îşi cere banii pe lucrările suplimentare efectuate la Şcoala “Ştefan cel Mare”.Firma cere 15 miliarde lei vechi, Primăria nu recunoaşte decat vreo 4 miliarde lei vechi.“Doamna Costin nu ştie ce a semnat” a acuzat Marius Băiculescu, administratorul Hidro Salt, la şedinţa de CL de joi.In vara anului trecut, aleşii nu au fost de acord, în primă fază, cu alocarea a 8 miliarde lei vechi pentru zugrăveli la această şcoală.Atunci, PSD-ul nu l-a sprijit pe primarul Bacinschi, iar acum se confirmă că la mijloc sunt lucruri putrede.In 2012, directoarea Şcolii nr. 9, Roxana Vornic, demisiona acuzand “aranjarea” contractului de lucrări

Primăria municipiului Focşani riscă a fi tarată în instanţă de firma care a reabilitat Şcoala “Ştefan cel Mare”, Hidro Salt 92 SRL Bucureşti. La şedinţa de joi a consilierilor locali, administratorul firmei, însoţit de un jurist, au cerut explicaţii municipalităţii pentru neplata unei restanţe de nu mai puţin de 15 miliarde lei vechi, după cum spun cei de la firmă, pentru lucrări suplimentare. De cealaltă parte, Primăria Focşani, prin vocea şefei de la Compartimentul Investiţii, Cristina Costin, nu recunoaşte lucrări decat în valoare de 4 miliarde lei vechi. Prins între ciocan şi nicovală, în faţa presei şi a consilierilor municipali, primarul Decebal Bacinschi a spus că este nevoie să se discute şi dacă punctul de vedere al firmei nu corespunde cu cel al municipalităţii, “atunci sunteţi liberi să faceţi ce vreţi”, după cum a declarat edilul, dand de înţeles că s-ar putea ajunge în instanţă. Discuţia aceasta ridică şi mai multe semne de întrebare asupra corectitudinii lucrărilor de reabilitare, lucrări care au fost puse la îndoială şi de consilierii municipali în vara anului trecut cand au refuzat, în primă fază, alocarea a 8 miliarde lei vechi pentru zugrăveli.

“Am venit în disperare de cauză..."

Administratorul Hidro Salt, Marius Băiculescu, susţine că a făcut nenumărate adrese la Primăria Focşani la care nu a primit niciun răspuns şi a cerut expertiză neutră care ar fi fost refuzată de primarul Bacinschi. El a declarat că ar fi trimis şi CL o mapă de documente, care însă nu a ajuns la consilieri, creeînd iarăşi îndoială cu privire la modul în care funcţionează administraţia locală. “Am venit în disperare de cauză să expun această situaţie” a spus Băiculescu. “Noi ştiam că toate lucrările s-au plătit”, a replicat şi viceprimarul Gabriel Necula. Jurista Elena Mitrofan a intervenit pentru Hidro Salt spunand că a fost nevoie de o serie de lucrări suplimentare pentru finalizarea reabilitării şcolii. Aceste lucrări peste contract ar costa, în total, 1,5 milioane lei, adică 15 miliarde lei vechi. “Avem trei categorii de lucrări neachitate, suplimentare faţă de categoriile şi cantităţile achiziţionate prin contract de Primărie şi lucrări care au survenit ca necesare pentru punerea în funcţiune a obiectivului, pentru că au fost omise din proiect (proiectul prevedea toate ferestrele fără puncte mobile, era o clădire total închisă, fără nicio fereastră care să se deschidă; nu includea zugrăvelile – toată clădirea ar fi trebuit lăsată la nivel de glet)”, a exemplificat Mitrofan punctul de vedere al Hidro Salt.

“Doamna Costin nu ştie ce a semnat”

La randul său, Cristina Costin de la Primărie a precizat că, din punctul său de vedere, lucrările acestea n-ar costa mai mult de 400.000 lei, adică 4 miliarde lei vechi. “Lucrările suplimentare sunt în jur de 4 miliarde lei vechi”, a spus şefa de la Investiţii. Firma a replicat că are documente justificative pentru fiecare leu. Băiculescu a acuzat-o pe Costin fie că a pierdut actele, fie că habar n-are ce a semnat. “Doamna Costin, dacă susţine suma de 4 miliarde, ori s-au pierdut documentele, dar noi le avem cu număr de înregistrare depuse în Primărie, ori nu ştie ce a semnat”, a acuzat administratorul Hidro Salt. În încercarea de a-şi apăra funcţionarii, primarul Bacinschi a spus că dacă sunt puncte de vedere diferite, firma este liberă să facă ce vrea. “Noi ne spunem punctul de vedere, firma pe al ei. Dacă sumele diferă, sunteţi liberi să faceţi ce vreţi. Nu pot lua de bun decat acele dispoziţii şi lucrări care au fost vizate de proiectant, diriginte de şantier şi beneficiar”, a spus şi Bacinschi. Consilierii au decis ca pană la proxima şedinţă să se informeze cu privire la situaţia delicată a lucrărilor de la Şcoala 9 şi să exprime un punct de vedere. Contractul pentru reabilitarea Şcolii “Ştefan cel Mare” a fost licitat pe SEAP, fiind iniţial în valoare de aproximativ 18 milioane lei, derulat prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Lucrările au demarat în martie 2012, avand termen de finalizare 15 luni. La data respectivă, acuzand că acest contract nu a fost atribuit corect, directoarea unităţii şcolare, Roxana Vornic demisionase. Primarul a replicat atunci că acuzaţiile lui Vornic l-au făcut “să radă”, după cum a declarat presei. Acum, se pare că scheletele din dulapurile lui Bacinschi şi ale funcţionarilor săi din Primărie ar ieşi la lumină. (Iulia CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.