Ultima oră

VIDEO!!! Guvernul Ponta face alba-neagra cu banii de căldură la Focşani

Iulia Crețu
3 dec 2013 2238 vizualizări
Ajutorul guvernamental pentru ENET de 10 milioane lei, nu-i chiar un ajutor, banii putand fi folosiţi numai în anumite condiţii u potrivit hotărarii de Guvern, dacă banii nu-s cheltuiţi, se întorc în vistieria Ministerului Dezvoltării u după ce democratul Tănase a sesizat că s-ar putea ca ENET-ul nici să nu vadă aceste sume, în CL s-au starnit polemici cu PSD-ul u “vom învăţa să cheltuim aceşti bani”, a recunoscut capcana primarul Bacinschi u “Ochiul meu va plange pentru că în noaptea de Revelion nu vom mai avea bani să plătim un prezentator”, a spus, ironic, şi reprezentantul PP-DD de la Focşani

Consiliul Local Focşani a aprobat ieri, în cadrul şedinţei de îndată, recapitalizarea ENET, societatea de termoficare a municipiului, cu 3,5 milioane lei, bani necesari pentru plata unei tranşe din datoria reeşalonată către furnizorul francez de gaze. Pană la urmă, se pare că salvarea de moment a societăţii de termoficare vine tot de la bugetul municipal, pentru că banii de la Ministerul Dezvoltării, cei 10 milioane lei, se vor aloca numai pentru viitoare achiziţii de gaze, în anumite condiţii. Dacă nu se respectă anumite reguli, banii respectivi revin în buzunarul Ministerului Dezvoltării, ca şi cum nici n-au fost. Primarul Decebal Bacinschi a declarat că a amanat cateva zile, la înţelegere cu GDF, termenul de plată pentru cei 3,5 milioane lei, pentru a vedea cum pot fi şi dacă pot fi cheltuiţi banii guvernamentali. În ciuda promisiunii pentru aceşti bani, se pare că ei nici nu vor trece pe la Focşani, existand anumite riscuri de a nu putea fi folosiţi. Lucru sesizat de Opoziţia din Consiliul Local. “Cu un ochi rad, cu altul plang, uitandu-mă la această alocare de bani. Din cate am înţeles, aceşti bani nu pot fi folosiţi pentru că nu se pot acoperi datoriile la gaze sau achiziţia lor. Pot fi folosiţi de Primărie, are cum Primăria, în mod legal, să cumpere gaze? Nu ENET-ul face acest lucru?”, a spus Nicu Tănase, de la democraţi. Bacinschi a precizat că Primăria va deveni beneficiarul noii centrale de încălzire săptămana viitoare şi că se vor căuta căile legale pentru a se cumpăra gaze naturale din banii de la Guvern. “Vom avea noua centrală de săptămana viitoare şi învăţăm acum cum trebuie să facem pentru a folosi aceşti bani în limitele legii”, a replicat primarul Bacinschi, recunoscand, tacit că sunt anumite chiţibuşuri cu banii lui Ponta.

Următoarea tranşă la GDF, de plată pe 19 decembrie

Cum era de aşteptat, în această problemă s-a ajuns şi la veşnica discuţie politică între PSD şi PDL, în care a intrat puţin şi PP-DD-ul. Bogdan Matişan de la PSD a ţinut să-i reproşeze lui Tănase că Guvernul Boc n-a alocat bani pentru ENET, uitand însă că “pomenile” pentru societatea de termoficare au venit de la toate Guvernele post-decembriste, indiferent de culoarea politică. “În micimea lui, Guvernul Boc n-a aplecat urechea la problema ENET. Achiziţia de gaze va fi făcută de specialişti din Primărie, ENET şi de la Finanţe. Este o prostie să crezi că s-au dat aceşti bani (n.r. cei 10 milioane lei de la Guvern) şi nu pot fi cheltuiţi”, a spus, în stilu-i caracteristic, Matişan. La randul său, Aurel Bacu, de la PP-DD, a strans randurile Opoziţiei şi a precizat că problema ENET este rezolvată pentru moment, urmand ca la finele lunii decembrie, Consiliul Local Focşani să fie iar trecut de fiorii reci ai închiderii gazelor naturale. “Pană să învăţăm să cheltuim aceşti bani de la Guvern, mi se pare că trebuie să mai strangem pană la 70 miliarde lei vechi, sumă la care ar fi bine să participe şi ENET. Vreau să ştiu caţi bani a strans ENET pană acum? Vreau să ştiu pentru a nu dormi rău pană la 19 decembrie, la şedinţa ordinară. Ochiul meu va plange pentru că în noaptea de Revelion nu vom mai avea bani să plătim un prezentator”, a spus, ironic, şi reprezentantul PP-DD de la Focşani.

Bacinschi către Merchea: “au intrat zilele-n sac”

Şi pentru că laitmotivul proiectului a fost “ochiul care plange sau care rade” şi nu problema banilor care s-ar putea întoarce la Guvern, fără a exista posibilitatea cheltuirii lor, în contrele politice a intrat, neinspirat, şi Radu Niţu de la PSD, care a avut de transmis nişte mulţumiri cui trebuie. “Să nu se bucure domnul Tănase cu ochiul lui că se va ajunge să se întrerupă gazul, ştiu că şi-ar dori. Vom cheltui aceşti bani”, a opinat consilierul PSD. Edilul Focşaniului i-a transmis lui Manole Merchea, directorul ENET, că trebuie să bată din uşă în uşă pentru a aduna banii de facturi la întreţinere de la restanţieri. “Trebuie să facem un efort să încasăm banii de la populaţie, agenţii economici şi fiecare instituţie, pentru a plăti serviciile. Trebuie să rezolvăm urgent şi cu Direcţia Muncii care are de dat în jur de două miliarde lei vechi ca subvenţie la căldură. La fel, trebuie discutat şi cu Electrica, să vedem caţi bani au de dat pentru energia livrată lor. Apoi, vom veni şi noi cu o suplimentare pană la 3,5 milioane lei, să putem plăti pană pe 19 decembrie. Au intrat zilele în sac”, a atenţionat Decebal Bacinschi. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imagini de la şedinţa CL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
presedinte de asociatie, acum 3806 zile, 5 ore, 44 minute, 20 secunde
danb are dreptate 100%. La asociatie a venit astazi un plic cu factura de la ENET pentru caldura (inexistenta) din luna octombrie (!?), cu toate ca in bloc robinetii de trecere de la subsol au ramas citeste integral
cetateanu', acum 3807 zile, 3 ore, 49 minute, 20 secunde
Focsaneni cuplati-va din nou,daca vreti sa aveti caldura,nu aruncati ligheanele.Vorba cuiva, o sa mai puneti o haina in plus.
danb, acum 3807 zile, 3 ore, 52 minute, 50 secunde
Vorbind strict de prostii, mi se pare o imensa prostie, asta in cazul ca nu e infractiune, sa tii fortat in viata o societate care de 20 de ani produce numai pierderi. Asta nu inseamna ca sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.