Timp Liber

 ”Ești un animal Viskovitz” -  Trupa Protha, a liceenilor din Panciu,pe scena bucureșteană

Janine VADISLAV
11 mai 2018 2750 vizualizări

În perioada 11/13 mai 2018, la Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti se desfăşoară cea de a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”. Evenimentul este organizat de Clubul UNESCO-Adolescenţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Asociaţia Euro CulturArt.  Din juriul acestei ediţii fac parte actriţa şi profesorul universitar Adriana Trandafir (preşedintele juriului), actriţa Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean. Festivalul „Jos Pălăria” este iniţiat de maestrul George Mihăiţă fiind primul festival naţional de teatru pentru liceeni lansat după Revoluţia din 1989.

„Noul nostru spectacol se numeşte „Eşti un animal Viskovitz”. De obicei alegem un text cu un an înainte de a-l monta. Alegerile le facem în funcţie de disponibilitatea şi afinităţile pe care le are trupa cu textul propus. Acum însă decizia noastră a ţinut cont, în primul rând,  de spectatorii noştri fideli, care ne-au tot spus, mai în glumă, mai în serios, că din 2015, montăm spectacole la care în sală doar se plânge. Hai să facem spectatorii să râdă, ne-am zis, tot suntem, noi veseli şi plini de optimism de felul nostru. Nu ne-am înşelat, a fost o plăcere şi o mare bucurie întâlnirea cu acest text. „Eşti un animal Viskovitz” ni se potriveşte mănuşă, ne-a declarat Cătălin Sfîrloagă, regizorul spectacolului, el însuşi uimit şi fericit de această „întâlnire”. 

„Eşti un animal Viskovitz”  este o piesă de teatru despre viaţă, ciclurile ei şi un animal – Viskovitz –, care trece rapid de la un stadiu la altul, fiind pe rând: un cintezoi paranoic, un peşte inadaptat, un melc narcisist, un parazit, un papagal, un porc, un rechin, un burete alcoolic. În fiecare stare a sa căuta un singur lucru, propria identitate. Pe drumul existenţial pe care Viskovitz îl parcurge, are alături de el imaginea iubirii perfecte, care îşi păstrează acelaşi nume în fiecare etapă a transformărilor personajului principal – Liuba –, părinţii precum şi prietenii – Zucotici, Petrovici şi Lopez. Chiar dacă pare o tragedie, fiind vorba despre căutări succesive, care implică stări de frământare interioară, incertitudini, regrete, întreaga piesă este presărată cu momente amuzante, deoarece fiecare metamorfoză prin care Viskovitz trece pune în scenă o poveste tragicomică specifică fiecărui animal pe care îl întrupează.

„Este condiţia umană pe care o aşezăm în oglindă şi o privim. Ăştia suntem şi aşa trăim şi ne exprimăm. Sunt interese de moment care ne depăşesc şi acceptăm să existăm aşa, spune Cătălin Sfîrloagă, regizorul spectacolului. Este o radiografie a condiţiei umane. Vom juca acest spectacol în avanpremieră la Festivalul Naţional al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”. Înainte de festival, am făcut o repetiţie cu public la Casa de Cultură din Panciu. O repetiţie care să ne spună unde suntem în demersul nostru şi ce trebuie să facem pentru a finaliza cu succes acest nou proiect. Plecăm liniştiţi la Bucureşti” cu certitudinea că putem câştiga.

O nouă generaţie din trupă a preluat rolurile principale și emoţiile lor mari. Dar experienţa acumulată alături de colegii care s-au retras, le permite să abordeze această nouă  provocare.

„Rolul lui Viskovitz este ceva destul de nou pentru mine, iar montarea spectacolului a fost o încercare pentru noi toţi, mai ales că a trecut ceva timp de la ultimul spectacol de comedie al trupei Protha. A trebuit să studiem anumite tipologii de oameni, pe care să le transpunem apoi în diverse animale. Festivalul  „Jos Pălăria" este extrem de important pentru noi, pentru că mergem acolo din postura de câştigători ai Marelui Premiu şi trebuie să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor. Cât despre spectacol, dorim ca acesta să fie unul de calitate, care să aducă râsete în sală şi ropote de aplauze, să creeze o bună dispoziţie în rândul spectatorilor” , ne-a spus Eduard Crucianu, elev la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu.

„Pentru mine rolul Liubei în acest spectacol este ceva nou. Este prima dată când joc un personaj amuzant. Pot să spun că mi-a fost destul de uşor să intru in pielea Liubei şi mă simt foarte bine, pentru că Liuba este un personaj dinamic şi amuzant.  Festivalul este important pentru noi toţi, pentru că am pus mult suflet în ceea ce am creat pe scenă. Sper să fie un pas înainte pentru Trupa Protha, sper să venim acasă cu marele premiu, dar mai ales să reuşim să creăm acea atmosferă specială astfel încât juriul şi spectatorii să fie vrăjiţi de jocul nostru”, ne-a spus şi Diana Dragnea, elevă la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, Panciu.

La această a XXI- ediţie a festivalului participă douăzeci şi două de trupe de teatru de liceeni din ţară, printre ele aflându-se şi Trupa Protha din Panciu, acum la a treia participare consecutivă. La participările anterioare trupei i-au fost decernate Premiul Special al Juriului pentru spectacolul “Oscar şi Tanti Roz” după Eric Emmanuel Schimdtt şi Premiul pentru cea mai bună piesă pentru spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Hadoon. Acum trupa participă cu spectacolul „Eşti un animal Viskovitz” după Alessandro Boffa, în regia lui Cătălin Sfîrloagă. Din distribuţie fac parte Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, Mihaela Rusu, Ştefania Burduşa, Crina Isac, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Mugurel Costel, George Cristea, Ştefan Drăgan, Alexandru Stan şi Ionuţ Popa.

Gala „Salut, Adolescenţă!” va avea loc, în 13 mai 2018, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti, amfitrioni fiind poetul Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja.

Participarea la festival este o etapă a proiectul de educaţie nonformală derulat în parteneriat de Asociaţia Protha Panciu, Primăria Panciu, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Panciu. Deplasarea trupei la festival este asigurată de Primăria Panciu, ca urmare a derulării acestui proiect educaţional.

În România piesa a fost distinsă cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru de Studio, la Piteşti, în noiembrie 2014. Cartea „Eşti un animal, Viskovitz!” de Alessandro Boffa, după care a fost realizată şi piesa omonimă, a cunoscut un mare succes în Italia. A fost tradusă în peste douăzeci de limbi.  ( Janine  VADISLAV )

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.