Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Un fond suveran din China, negociază intrarea în acționariatul Rompetrol

Ziarul de Vrancea
19 mar 2018 1854 vizualizări

Intenția KazMunaiGas de a vinde 51% din afacerile sale românești (Rompetrol) către CEFC din China se menține, dar a fost amânată până la sfârșitul lunii iunie”, arată Reuters

CEFC China Energy se află în discuție cu CITIC, un fond chinez de stat, care va prelua o participație de 49% în divizia europeană a conglomeratului privat. La rândul său, CEFC negociază preluarea a 51% din Rompetrol de la actualul proprietar, KazMunaiGas International (KMGI).

„Intenția KazMunaiGas de a vinde 51% din afacerile sale românești (Rompetrol) către CEFC din China se menține, dar a fost amânată până la sfârșitul lunii iunie”, relatează Reuters. În decembrie 2016, KMG și CEFC au semnat un acord privind achiziționarea unei participații de 51% în KMGI, cu operațiuni de rafinare, comercializare și distribuție a produselor petroliere prin stațiile de benzină Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin parteneri în regiunea Mării Negre. „Înțelegem că toate declarațiile recente cu privire la CEFC nu afectează termenii vânzării și contractul de cumpărare”, a menționat un reprezentant al KazMunaiGas, citat de Reuters. „Ambele părți sunt încă pe deplin angajate să încheie tranzacția în viitorul apropiat”, a mai spus oficialul. KMGI a anunțat anul trecut că partenerul chinez CEFC a promis investiții în dezvoltarea de noi proiecte în România și în alte părți ale Uniunii Europene.

Banca Transilvania integrează inteligența artificială în serviciile sale

Banca Transilvania colaborează cu compania furnizoare de aplicații bancare cognitive Personetics pentru includerea inteligenței artificiale în serviciile sale, informează un ccomunicat al instituției Aplicația de banking cognitiv va fi integrată noilor versiuni BT24 Internet Banking și Mobile Banking, care vor fi lansate în acest an. Clienții Băncii Transilvania vor primi în timp real informații personalizate, utile pentru managementul banilor. “Parteneriatul cu Personetics ne permite să creștem viteza cu care ieșim în piață cu oferte și informații personalizate, pentru fiecare client BT. Acest parteneriat și lansările care vor urma sunt un pas important în strategia noastă privind orientarea spre digital, spre experiența oferită clienților”, spune Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania. “Având în vedere tendințele actuale - open banking și acordul PSD2 - posibilitatea de a folosi datele pentru a oferi servicii și îndrumare personalizată va deveni un diferențiator-cheie pentru instituțiile financiare din Europa sau de oriunde din lume”, declară David Sosna, Co-fondator și Director General, Personetics. Aplicațiile cognitive Personetics (Personetics’ Financial AI Brain) sunt folosite de 35 milioane de clienți ai instituțiilor financiare din întreaga lume. Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România și nucleul Grupului Financiar BT.

OMV Petrom vrea să dea un dividend brut de 0,02 lei/acțiune

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, vrea să acorde un dividend brut de 0,02 lei/acțiune din profitul obținut anul trecut, propunerea fiind aprobată de către Consiliul de Supraveghere pe 19 martie și urmând a fi supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor convocată pe 26 aprilie. ”Data de înregistrare propusă pentru identificarea acționarilor care vor beneficia de dividende este 25 mai 2018, "Ex-Date" propusă este 24 mai 2018, în timp ce data plății propusă este 19 iunie 2018”, arată un anunț al companiei. Compania are o capitalizare de 17,5 miliarde lei. OMV Petrom a raportat anul trecut un profit net în creștere cu 140%, de 2,48 miliarde lei, de la 1,03 miliarde lei în anul 2016, în timp ce vânzările au urcat cu 17%, la 19,4 miliarde lei, de la 16,6 miliarde lei. Numărul de angajați al Grupului OMV Petrom a scăzut la sfârșitul anului trecut cu 7%, la 13.790 salariați. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

Procurorii germani au efectuat noi percheziții la sediul companiei VW

Procurorii germani au efectuat noi percheziții la sediile companiei Volkswagen (VW), pentru a determina dacă aceasta a subevaluat emisiile de dioxid de carbon la un număr mai mare de mașini decât cel admis inițial, relatează site-ul agenției Reuters. Volswagen a confirmat că sediul central a fost percheziționat din nou la începutul lunii martie, în contextul scandalului privind emisiile subevaluate. Autoritățile din Braunschweig au verificat 13 birouri din sediile VW aflate în Wolfsburg, confiscând documente și fișiere digitale care vor fi evaluate în următoarele săptămâni, a declarat o sursă din cadrul investigației, citată de publicația WirtschaftsWoche. Autoritățile au informat că analizează un comunicat publicat de compania Volkswagen pe data de 9 decembrie 2015, suspectând că datele menționate nu ar fi corecte, ceea ce ar putea reprezenta un caz de manipulare a pieței. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat recentele percheziții, însă a refuzat să ofere mai multe detalii. Biroul procurorului din Braunschweig nu a putut fi contactat imediat de reporteri. Producătorul auto german a admis, în septembrie 2015, că a folosit un program pentru a modifica emisiile mașinilor diesel din Statele Unite. Acest fapt a evidențiat neglijența testelor din Uniunea Europeană și nevoia de reforme.

Tarom a lansat un serviciu de autofacturare

Compania de stat de transporturi aeriene Tarom a lansat ieri un serviciu de autofacturare disponibil pentru persoanele fizice sau juridice care achiziționează bilete de pe site-ul companiei. ”Clienții TAROM au sesizat în repetate rânduri că emiterea unei facturi, prin procedurile vechi practicate de companie, putea dura chiar și 90 de zile. Prin implementarea serviciului de autofacturare, disponibil on-line pentru toți clienții, factura este emisă instant, fără timp de așteptare pentru clienți”, se precizează într-un comunicat al companiei. Oficialii Tarom spun că strategia de redresare a companiei implică retehnologizarea și informatizarea sistemului de relaționare cu clienții. ”Autofacturarea este doar un exemplu care vine să completeze un set de soluții IT&C, cu obiectivul final de a dezvolta o relație prietenoasă cu clienții noștri”, informează compania. Pentru rezervări și achiziții de bilete, clienții pot accesa site-ul companiei, având acces la interfața de rezervare chiar de pe prima pagină. Factura este transmisă automat pe e-mail, după completarea datelor necesare achiziționării biletelor.

The Weinstein Company a cerut intrarea în faliment

The Weinstein Company, compania de producție de film și televiziune al cărei fost președinte a fost acuzat de abuzuri sexuale, a cerut intrarea în faliment și a anunțat că a pus capăt acordurilor de confidențialitate încheiate cu unele dintre presupusele victime ale producătorului, transmite AFP.

Într-un comunicat transmis luni seară, The Weinstein Company (TWC), care a fost dată în judecată de mai multe dintre presupusele victime ale lui Harvey Weinstein și avea datorii uriașe, a anunțat că a cerut falimentul. Totodată, compania a încheiat un acord cu o societate de investiții, Lantern Capital, pentru preluarea "activelor și angajaților". Acest acord urmează să fie validat în instanță. "Chiar dacă am sperat să ajungem la un acord în afara tribunalului, consiliul de administrație este fericit că are un plan care permite maximizarea valorii activelor și menținerea unui număr maxim de angajați și ca victimelor să li se facă dreptate", a declarat Robert Weinstein, cofondator al companiei, în același comunicat. Nu au fost oferite informații despre valoarea acestui acord încheiat cu Lantern Capital.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,03% pentru a patra zi consecutiv

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,03% pentru a patra zi consecutiv, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a stagnat la 2,03% pentru a patra zi consecutiv. Miercuri, 14 martie, indicele a scăzut la 2,03%, cel mai mic nivel atins din 8 februarie, când a fost tot 2,03%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat marți la 2,37%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

Marii comercianți îi cer lui Trump să revizuaiscă tarifele cu China

Trei dintre cei mai mari retaileri de pe piața americană, Walmart, Target și Costco, au înaintat o cerere către președintele Donald Trump prin care îi cer să revizuaiscă decizia majorării tarifelor pentru importurile China, acestea putând afecta viața familiilor americane, potrivit BBC. Tarifele ar putea afecta o listă cu până la 100 de produse, inclusiv încălțăminte și îmbrăcăminte. Sectorul IT ar fi principalul afectat, în special electronicele de consum și alte produse care beneficiază de proprietatea intelectuală din SUA, potrivit Reuters, citat de BBC. Grupul de comercianți i-a scris lui Trump luni, îndemnându-l să analizeze cu atenție impactul pe care noile tarife îl vor avea asupra prețurilor de consum și a familiilor americane. "Tarifele mai mari vor însemna costuri mai mari pentru companii și, la rândul lor, prețuri mai mari pentru familiile americane. Trebuie să facem ceea este mai bine pentru americani și să ne asigurăm că nu vor plăti pentru practicile tehnologice dăunătoare din China", a declarat Sandy Kennedy, președintele Retail Industry Leaders Association, citată de BBC.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.