ZdV TV

VIDEO | Concluziile jurnalistei Paula Herlo de la Pro TV, după emisiunea „Județe la stăpân!”, care a avut ca subiect Vrancea

Ziarul de Vrancea
2 oct 2019 8308 vizualizări
Marian Oprișan discutând cu juralista Paula Herlo, realizatorul episodului despre județul Vrancea, al campaniei, ”Județe la stăpân”, din cadrul emisiunii ”România te iubesc!”, difuzată de postul de televiziune Pro TV
Marian Oprișan discutând cu juralista Paula Herlo, realizatorul episodului despre județul Vrancea, al campaniei, ”Județe la stăpân”, din cadrul emisiunii ”România te iubesc!”, difuzată de postul de televiziune Pro TV

Ediția de duminică a emisiunii ”România, te iubesc!” a stârnit reacții puternice, chiar înainte de a fi difuzată! Dar ce s-a întâmplat după difuzare? Continuă meciul declarațiilor pe jumătate adevărate despre realizări? A fost într-adevăr o ”manipulare ordinară”, așa cum se declara convins că va fi Marian Oprișan într-o discuție telefonică, cu Paula Herlo?
Noi avem încredere că discernem faptele din întreg zgomotul care este administrația românească. Am privit comentariile din timpul emisiunii. Am așteptat și reacțiile colegilor de partid și coaliție ai președintelui CJ Vrancea.

Până la urmă, importantă e viața mereu mai bună a oamenilor, fondurile cheltuite cu cumpătare și cu real folos – nimic spectaculos. Dincolo de politică, administrație pentru oameni. Nu pentru un om – oricare ar fi acela.

Urmăriți-ne în noul podcast „România, știi bine”, mai avem de spus lucruri care nu au încăput în ora noastră de emisie de duminică.

Cristian Leonte: Bun găsit tututor! Bun găsit la noua noastră ediție „România știi bine!”, un podcast „România te iubesc!”. Mulțumim că sunteți alături de  noi! Vă mulțumim că ați fost alături de noi și duminică, de la ora 18:00, când am avut un nou episod al seriei noastre de reportaje „Județe la stăpân”. Am vizitat cu toții, fie că realmente am fost acolo, fie că am urmărit emsiunea de acasă de pe mobil, ori în reluare pe youtube sau pe conturile noastre de facebook, am urmărit ce se întâmplă în Vrancea. Să vă spun că acest podcast al nostru se difuzează pe pagina noastră stirileprotv.ro, ne găsiți și pe facebook pe contul ROMANIA, TE IUBESC!, suntem și pe youtube, iar apoi vom fi pe toate platformele mari care difuzează, redifuzează podcasturi audio și video.

O salut în acest moment pe Paula Herlo, care în continuare strânge informații

Reacția de baron a lui Marian Oprișan după emisiunea ”Județe la stăpân!” având ca subiect Vrancea

Paula Herlo: Bună ziua! Vreau să dau și eu un share pe facebook să ne vadă lumea.

Cristian Leonte: Ce se-ntâmplă este că acest material a stârnit o mulțime de reacții care continuă să vină chiar și acum.

Paula Herlo: Da!

Cristian Leonte: A enervat o mulțime de lume, așa cum fac de obicei materialele pe care voi le pregătiți cu atâta atenție. Chiar din reacțiile celor care au urmărit emisiunea am văzut că sunt foarte mulți oameni care pur și simplu nu au văzut că se întâmplă așa ceva în județul lor sau în județul vecin.

Paula Herlo: Da mai ales cei care nu trăiesc în județul Vrancea. Cei care trăiesc în Vrancea, parte dintre ei au avut un sentiment de frustrare că practic emisiunea ne-a dezvăluit adevăratul caracter al lui Marian Oprișan. Și eu profit de ocazie să explic faptul că eu mult timp cât am documentat emisunea asta am încercat să găsesc pe cineva să vorbească despre Marian Oprișan și despre felul în care el se poartă în județ, și n-a vrut nimeni! Pur și simplu nu voia nimeni de frica lui să vorbească în județ. Este o stare de frică pe care-a impus-o în județul pe care-l conduce. Oamenii se tem. Există câțiva jurnaliști de opoziție care scriu împotriva lui și care au avut de suferit în trecut, așa că eu le înțeleg frustrarea și nu pot decât să încurajez jurnaliștii din județ „să facă săpături” și să-i pună întrebări lui Marian Oprișan, exact așa cum am făcut eu. Să meargă pe teren, să-l caute, să-l aștepte și să-i ceară socoteală pentru fiecare ban cheltuit.

După emisunea de duminică, ieri (n.red luni, 30 septembrie 2019) a avut loc o ședință de Consiliu Județean. Bineînțeles că Marian Oprișan s-a uitat la emisune și nu i-a plăcut! Surprinzător, chiar nu i-a plăcut pentru că nu i-am închinat o odă, așa cum este el obișnuit să citească în presa care îl laudă, și pentru că am descris starea reală a județului, bazându-ne pe niște cifre date de instituțiile publice, de INS (Institutul Național de Statistică). N-a fost ușor să lucrez la materialul ăsta pentru că, spuneam, oamenii se tem - și au și de ce să se teamă - pentru că felul în care reacționează Marian Oprișan descrie perfect portretul baronului local despre care vorbește presa încă de pe vremea lui Adrian Năstase.

Interesant cum a reacționat aici. În ședința Consiliului Județean, consilierii din opoziție i-au cerut socoteală uitându-se pe execuția bugetară pentru faptul că n-au încasat decât zero virgulă ceva la sută din ce-ar fi trebuit să încaseze. Iar reacția este una de baron local, exact cum îți spuneam. Ia să o vedem (VIDEO minutul 4:29)

Oprișan în ședința CJ Vrancea de luni, 30 septembrie 2019, către consilierii opoziției:  Păi cum aveți tupeul să veniți cu asemenea populisme, cu asemenea minciuni ieftine, ca la „România, te iubesc, dar te mint c-așa-mi doresc? Nu mai e acuma ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie/ Țara mea de glorii, țara mea de dor... ”. Acum, de la emisiunea aia, pe bune, mi-a plăcut foarte mult, lipsea P-ul de la publicitate, plătită de Partidul Național Liberal! Ca să nu avem nici un fel de discuții! Păcat! V-ați făcut de râs! V-ați mai trimis și doi primari prin emisiunea aia să se facă de râs! Să mintă să-nghețe apele!  

Paula Herlo: Ca să nu avem nici un fel de discuții, o să-i trimit oficial domnului Oprișan o adresă prin care o să-i cer dovezi pentru faptul că această emisiune Este plătită de PNL.

Ăsta este tupeul despre care vorbește baronul Marian Oprișan. Să afirmi ceva ce e clar că n-are cum să fie adevărat. N-are nici un fel de dovezi. Este comportamentul tipic al omului care se simte încolțit și nu are răspuns la întrebări. Pe Marian Oprișan orice îl întrebi el îți spune despre ce va face - că de făcut n-a făcut mai nimic - și din nou, o să mă uit aici, în cifre, și o să văd că referitor la sumele primite de la Uniunea Europeană pe anul acesta, ei au prevăzut la începutul anului 67371000 lei. Cât a încasat județul condus de Marian Oprișan însuși? 379863 lei.

Ieșirea asta a lui m-a făcut, că eu am așa niște plăceri nevinovate, m-a făcut să mă uit la ședința de Consiliu Județean de ieri (n.red. luni, 30 septembrie 2019) și am văzut acolo cum, de fapt, acest președinte de Consiliu Județean ignoră, când este întrebat despre lucruri concrete cum sunt acestea, cifre, pentru că eu mă uit pe aceste cifre, pentru că aceste cifre nu sunt plătite de PNL, sunt cifre furnizate de Consiliul Județean. Ignoră când este întrebat și încolțit și atacă atunci când este încolțit și când trebuie să dea dovadă de putere din nou. Și când spun atacă, mi s-a părut absolut incredibil, eu așa ceva n-am văzut în viața mea, felul în care s-a purtat față de un consilier județean, Ovidiu Burdușa, pe care pur și simplu l-a amenințat!

Totuși, cum îți permiți tu, autoritate locală, să ameninți pe cineva, indiferent pe cine?! Cu ce tupeu, că tot vorbea de tupeu? Păi hai să vedem cu ce tupeu l-a atacat pe omul acesta!

Cristian Leonte: Este un fragment din aceeași ședință de Consiliu Județean (n.red. de luni, 30 septembrie 2019), e și mențiunea pusă pe cameră, acolo jos, „ședință ordinară”, adică nimic neobișnuit!

Paula Herlo: Adică se întâmplă des să aibă genul ăsta de ieșiri!

Hai să vedem. Aici zice (n.red consilierul județean din opoziție): „O întrebare, dacă-mi permiteți!”; Oprișan: „Domnule Burduşa, dumitale nu-ţi permit nimic. Eu nu mi-am permis să scriu mizerii despre dumneata, dar dacă vrei să mă ocup serios de tine de acum încolo, mă ocup”.

Paula Herlo: I-a zis „dacă vrei, o să mă ocup de dumneata”. Dar ocupă-te dumneata de județ!

Cristian Leonte: Jumătățile sau sferturile de răspuns le-am putut urmări cu toții încă de vineri, când am citit public acel document, un răspuns făcut public de Consiliul Județean Vrancea. Ne amintim atunci că da, însă pur și simplu calupuri întregi din informații lipseau din răspuns. Așa se întâmplă și acum 

Paula Herlo: Sau aruncate sume fabuloase care, iată, nu sunt încasate.

Cristian Leonte: Nu sunt încasate, sunt doar previzionate și, în plus, ceea ce nu era în documentul âla este exact atitudinea de care vorbești Până la urmă, consilieri din opoziție sau nu, sunt tot cetățeni ai României. Iar consilierii opoziției reprezintă pe toți cetățenii județului.

Paula Herlo: Reprezintă cetățenii din județ care i-au trims acolo. Nu poți tu, președinte de Consiliu Județean - ai văzut că are și un podium așa, de unde stă și se uită de sus la ceilalți - nu poți să te cocoți pe acestă funcție și să ai impresia că județul este de fapt domeniul mamei tale de la Bolotești și faci ce vrei tu acolo! Că asta face Marian Oprișan!

Cum e să faci presă independentă în Vrancea  în contextul terorii instituite de Marian Oprișan în județ.Rezistența Ziarului de Vrancea la presiunile baronului

Iar când am descris, când ți-am spus de starea de teroare, când m-am întâlnit cu oameni în munca de documentare toți mi-au zis „incredibil, totul e la mâna lui” și le-am zis „Cum dovediți asta?” Că e greu de dovedit, că de fapt sunt oameni puși în funcții publice. Și-i controlează prin aceste funcții publice. Bineînțeles că e greu de dovedit. Dar starea de teroare generală am simțit-o la toți cei cu care-am stat de vorbă! Și îți mai spuneam și n-aș vrea să trec peste asta, pentru că eu cred că presa în acest moment are o datorie în Vrancea.Noi am și glumit și le-am spus că am cântat în deschiderea concertului lor. Acum vrem să-i vedem desfășurându-se și scriind ce se întâmplă cu adevărat acolo. Presa, a face presă greu în Vrancea. Pentru că nu-i ușor să te duci într-o ședință din asta de Consiliu Județean, să te ia la împins vagoane Marian Oprișan, toți consilierii să râdă și tu să fii acolo, în bătaia puștii. Dar asta înseamnă să fii jurnalist. Să te duci și să îl întrebi.

În urmă cu câțiva ani, se știe, a avut chiar și un conflict cu Adrian Năstase. Mă rog, Adrian Năstase i-a cerut să se potolească și citisem recent pe blogul lui Adrian Năstase că reacționase la o afirmație a lui Marian Oprișan, care spunea că dacă Victor Ponta se va purta ca Adrian Năstase, nu știu ce se va întâmpla. Și Adrian Năstase a scris pe blogul lui, a scris mai multe lucruri despre Oprișan, inclusiv că „nu eu am trimis casete compromițătoare cu jurnaliste presei”.

Și atunci mi-am amintit despre un episod pe care mi l-au povestit colegi din Vrancea. Cum a încercat să pună pumnul în gura ziarului care scria articole ce nu-i erau elogioase. Se numește Ziarul de Vrancea și acolo lucra o jurnalistă foarte dârză, Silvia (n.red. Vrânceanu). Pe femeia aceea a terorizat-o, dar ea a rămas verde și a mers mai departe.Inclusiv cu genul acesta de șantaj. Și nu e unicul moment!

Uite, am mai primit o fotografie și o s-o și găsesc aici (n.red pe telefonul mobil) și o să ți-o dau să o pui dacă vrei. O fotografie de când s-a dispus ridicarea chioșcurilor care vindeau ziare în care el nu era elogiat (n.red. ridicarea chișcurilor rețelei de difuzare a Ziarului de Vrancea, în aprilie 2002). Sunt o mulțime și în comentariile pe care le-am citit, mulți oameni spuneau „hai să vedem dacă nu se taie curentul în Vrancea sau nu se taie cablul” (n.red. duminică, 29 septembrie, la ora difuzării serialului „Județe la stăpân!” despre Vrancea)

Că asta se întâmpla. Deci dacă apărea ceva care nu-i convenea baronului Marian Oprișan, tăia curentul sau tăia cablul în Vrancea! Ei, uite, duminică nu s-a întâmplat! Și n-o să mai taie de acum Marian Oprișan nimic! Ar face bine să răspundă întrebărilor presei. Și ar face bine să-și vadă de rolul lui de președinte ales al Consiliului Județean Vrancea.

Pentru că până acum, în 20 de ani de când conduce, n-a făcut mare lucru, oricât s-ar lăuda! Mi-a transmis cât s-a implicat el în soarta vrâncenilor și cât a investit. Chiar la discuția aceea telefonică în care mă acuza de populism.

Cristian Leonte: De vineri (n.red. 27 septembrie 2019)

Paula Herlo: Nu de vineri, cea dinainte, în care îmi spunea că fac o manipulare de tip ordinar, îmi spunea că faptul că am plantat 300000 de stejari în memoria ostașilor căzuți la Mărăști-Mărășești și Oituz și mi-a spus „uite, n-ați spus de asta c-am făcut și ca să puteți dumeavoastră să scrieți liber și eu să mă ocup de creșterea nivelului de trai și să conduc județul Vrancea.”

Păi îmi pare rău că n-am scris că stejarii ăia s-au cam uscat pe acolo. Ar fi fost interesant de văzut și îmi spunea că de fapt erau din banii ăia rămași necheltuiți din 19 milioane dați de guvern pentru Centenar.

Cristian Leonte: La 100 de ani de la bătălii.

Paula Herlo: Cu asta se lăuda la telefon. Se mai lăuda - și probabil că pentru el este un motiv de fală - și cu toate acele serbări care le organizează pe banii oamenilor. Eu zic că ar fi mai bine să facă drumuri în județ. Că nu sunt!

Cristian Leonte: E un atribut al Consiliului Județean până la urmă!

Paula Herlo: Absolut!

Cristian Leonte: Să se îngrijească de... Nu e un atribut, e o obligație!

Paula Herlo: E o obligație legală. Nu ești în stare și n-ai fost, pleci!

Cristian Leonte: E o obligație legală!

Paula Herlo: Ia să vedem drumurile. Zicea domnul Oprișan când l-am întrebat în interviu cât mai e de făcut, zicea că infrastructura e făcută în Vrancea.

Cristian Leonte: Ăsta e filmat de voi, de unde este?

Paula Herlo: Stai să vedem. Încerc să-mi dau seama de unde este pentru că am filmat pe foarte multe drumuri proaste. Dar 205 B se știe în județ. E celebru. Mai bine mergi pe jos decât să-ți bagi mașina pe aici.

Deci asta e treaba lui Marian Oprișan. Să nu mai rupem noi mașinile prin gropi, nu să amenințe consilieri județeni. Nu asta e treaba lui. Să-și facă teaba de ales. Sau dacă nu poate să-și facă treaba, să plece!

Cristian Leonte: Astea sunt adevăratele investiții care cresc nivelul de trai! E vorba de siguranța omului în primul rând. E vorba de felul în care se mișcă afacerile, bunurile, serviciile de urgență, tot. Adică e ceva fundamental, esențial, care lipsește. Exact cum lipsește canalizarea. Exact cum lipsește îngrijirea medicală.

Paula Herlo: Mi-a mai atras ceva atenția ieri. Ieșrea lui nervoasă de ieri din ședință (n.red. a lui Marian Oprișan). Spunea despre primarul de la Ciorăști. Primarul acela care construise o stație de asfalt și făcuse majoritatea drumurilor cu bani europeni, c-a mințit, că de fapt le-a făcut prin PNDL. L-am sunat și l-am întrebat: „le-ați făcut prin PNDL?” - care nu este un program local, deci nu are Marian Oprișan cu ce să se laude, deci e un program guvernamental - și mI-a spus: 7 kilometri a făcut prin PNDL.

Și atunci m-am uitat din nou în execuție. Cât ar fi trebui să încaseze județul Vrancea prin PNDL anul acesta: 59200000 lei. Cât a încasat? 629174 lei. Pe bune?!

Păi nu-ți e un pic rușine?! Cum te cocoți acolo pe scenă la Consiliul Județean? Să arunci un injurii la adresa jurnaliștilor, celor care sunt în opoziție și a acelora care în general nu se închină, așa cum am văzut că se închină primarii la Marian Oprișan când se duc la Congres!

Cristian Leonte: Când se duc la Congres la București!

Paula Herlo: Este... Noi, în general. Noi suntem niște jurnaliști și asta aș vrea bine să se rețină. Care ne facem treaba bazându-ne pe cifre exacte. Deci lucrăm factual și fără patimă. 

Cristian Leonte: Întotdeuna, faptele!

Paula Herlo: Faptele, da! M-am dus și te-am întrebat punctual. Pe nimic din ce-am întrebat noi în emisiune Marian Oprișan n-a fost în stare să dea un răspuns care să fie decent măcar!

Cristian Leonte: Realitatea îl contrazice, cum să zic... Cei care s-au uitat și au reacționat au poveștile lor. Noi avem imaginile noastre...

Paula Herlo: Foarte greu într-o emisiune de 42 de minute. În care am încercat să surprindem și locuri de muncă, și starea drumurilor, și potențialul turistic neatins, și potențialul viticol neatins. E foarte greu să vorbești despre toate problemele județului. Oamenii care trăiesc acolo ar fi simțit nevoia de mai mult. Pot să înțeleg lucrul ăsta!

Jurnalista Paula Herlo după discuția cu primarul Focșaniului pe subiectul polului sărăciei:Este o mostră că acești oameni nu știu pe ce lume trăiesc! 

Dar nevoia lor de mai mult poate fi satisfăcută ducându-se să-l întrebe personal. Ședințele de Consiliu Județean sunt publice. Te duci și îl întrebi pe domnul Oprișan ce dorești tu. Sau pe primarul Focșaniului. Ia uite-l!

Cristian Leonte: Primarul Focșaniului.

Paula Herlo: Primarul Cristi Valentin Misăilă, pe care l-am întrebat ce-a făcut el pentru orașul pe care-l conduce de trei ani.

Parte s-a văzut în emisiune. Ne-a spus că... În momentul în care eu l-am întrebat „vreau să mă duc acum pe un șantier să filmez ceva” mi-a zis că nu e. După care mi-a zis ar fi o școală, dar de fapt nu era. Înțeleg că a pus acum niște schele la școală. Deci, practic, pe fonduri europene, nimic. Nimic nimicuța! Adică anul trecut încasase 2500 de euro. Nimic, Zero!

Cristian Leonte: Iar ce-am extras, ce-am selectat din acest material brut...

Paula Herlo: Este o mostră că acești oameni nu știu pe ce lume trăiesc!

Cristian Leonte: Da, a fost foarte interesant să auzim răspunsul acesta. Hai să-l urmărim împreună!

Cristi Valentin Misăilă: Polul sărăciei, așa cum a fost la dumneavoastră... Eu vreau să vă contrazic, pentru că...

Paula Herlo: Nu-i de la mine. Eurostat spune. Sunt date oficiale.

Cristi Valentin Misăilă: Nu știu pe ce se bazează dumnealor. Problema e... Vă dau un exemplu. De Black Friday, un magazin din Focșani, ca volum de vânzări, s-a situat pe locul 2 pe rețeaua lor pe țară.

Paula Herlo: Și asta ce vă spune dumneavoastră?

Cristi Valentin Misăilă: Asta spune că a fost un volum foarte mare de vânzări, deci populația are bani.

Paula Herlo: Nu se datorează migrației?

Cristi Valentin Misăilă: Nu!

Paula Herlo: Și banilor trimiși din străinătate?

Cristi Valentin Misăilă: Haideți să vedem. Sunt persoane care locuiesc și muncesc în Focșani și au două autoturisme proprietate personală.

Paula Herlo: I-auzi! Deci ca să înțelegeți! Un primar care ar trebui să știe. Eu când mă așez la masă să fac o analiză, ar trebui să știu. Puncte tari și puncte slabe. Ce-am eu de făcut? Adică trebuie să îmbunătățesc aceste puncte slabe. Nu? Păi dacă eu habar n-am care e situația socio-economică a oamenilor din orașul meu! Înseamnă cu sunt afară complet!

Cristian Leonte: Crezi că nu știe sau încearcă, așa cum fac toate oficialitățile, să vândă? Să cosmetizeze o realitate pe care, de fapt, ei o cunosc.

Paula Herlo: Adică tu îmi spui, de fapt, focșănenii sunt bogați c-au cumpărat la reduceri?!

Cristian Leonte: Nu știe sau cosmetizează realitatea, folosește aceste cârlige care plac tuturor mașini, cumpărături, ca să propulseze în continuare acest mod de a face politică?

Paula Herlo: Dar ăsta e un indicator de dezvoltare, faptul că oamenii cumpără de la reduceri produse? Am senzația... Sper că-i doar naiv!

Adică sincer! Tu așa te uiți în indicatorii economici? Câți oameni au mașini și spui... Păi, dar uită-te în primul rând câți oameni au plecat. Probabil 35000 oficial, 50000 despre care... Nu știm, probabil pleacă și vin. Oamenii ăia trimit bani acasă! Cu care rudele lor se duc și cumpără de Black Friday, cum a zis domn' primar.

Nu că ai dat tu locuri de muncă. Tu nu ai dat locuri de muncă. Pentru că Focșaniul nu are un parc industrial! Deși Marian Oprișan în campanie electorală se dusese, cumpărase terenul undeva în județ. Chiar inaugurase. Ia uitați aici ce mare parc industrial va fi și ce vom face noi!

Paula Herlo:M-am atașat de Vrancea. Și o să mergem des pe acolo!

Ce face Marian Oprișan recent? Anunță în Consiliul Județean că stați, că ne-am mai gândit. Ne-am uitat și la Galați că ei au parc industrial și n-au investitori că n-au infrastructură.

Păi nu trebuia creată până acum în 20 de ani infrastructura asta? Păi nu ți-ar crăpa un pic obrazul de rușine să știi c-ai stat într-un scaun 20 de ani și tu n-ai gaz să poți să faci un parc industrial?

Îmi spui că ai nevoie de aeroport și autostradă? Păi e adevărat, toată țara are nevoie de autostradă. De autostrăzi. Dar dacă am merge pe considerentul ăsta, înseamnă că nici unul din județele țării nu s-a dezvoltat. Pentru că pe nicăieri nu sunt. Adică să nu poți să-ți asumi nici o secundă că ”N-am făcut!”?

Nu, nu ne asumăm. Spunem minciuni, atacăm. Cam ăsta e sistemul în Vrancea. Și terorizăm. În general, terorizăm populația! Și pe cei care îndrăznesc să ni se opună!

Păi, în cazul ăsta, cum să spun... Eu oricum m-am atașat de Vrancea. Și o să mergem des pe acolo!

Și nu vă mai spun că de acum cifrele pe Vrancea vor fi cele mai bune prietene ale mele. Ședințele de Consiliu Județean, că le găsesc online.

Și o să scriu până o să mă plictisesc! Pentru că genul ăsta de atitudine în care ai senzația că.. Au venit unii și mi-au vorbit așa mie. Și n-au dat ce-am realizat eu la Focșani. În Vrancea. 

Păi ce a realizat?!

Cristian Leonte: Să știi că pe comentarii sunt mulți care ne roagă să nu stăm doar în Vrancea. Uite, Buga Carmen lasă un mesaj „Sunt și alte județe!Vă rugăm să continuați cu aceste emisiuni!”

Paula Herlo: O să continuăm! Emisiunea „România, te iubesc!” este o emisiune de investigație. Caravana „Județe la stăpân” este o serie de reportaje în care am luat pulsul județului așa cum am simțit noi, fiind acolo.

Dar sunt convinsă că sunt de făcut investigații și în județul Vrancea.

E adevărat, Spitalul Județean Vrancea nu e la Consiliul Județean. E singurul din țară, atenție, care este la Ministerul Sănătății! 

Deci a reușit inclusiv lucurul acesta. Să nu-și ia în ograda lui spitalul care colcăie de infecții nozocomiale și să-l lase cumva sub umbrela Ministerului Sănătății.

Foarte fain. O poveste legată de spital A zis (n.r Marian Oprișan) „Rezolvăm probleme spitalului!” De nu știu câți ani spune asta!

„Și facem un spital modern aici, în Vrancea. Ceva de nu s-a mai pomenit”

Cristian Leonte: Bravo, asta ne dorim cu toții!

Paula Herlo: Minunat! Și a comandat un plan, un proiect care a fost copiat, copy-paste după o unitate medicală din Statele Unite. Poze, tot!

Eu vreau să văd aici spital în Vrancea. Abia aștept. O să vin și la inaugurare! Și probabil că o să-l întreb și atunci (n.red. pe Marian Oprișan) câți bani a cheltuit, pe ce, cu cine?   

Soveja cea cu potențial turistic incredibil, izolată în mandatele lui Oprișan!

Cristian Leonte: În atribuțiile legale ale oricărui șef de Consiliu Județean, v-am arătat că există această problemă a drumurilor. Care trebuie obligatoriu rezolvată. O problemă a drumurilor care ține Soveja, deja o parte a unui județ. Nu contează că se numește Soveja și Vrancea. Este o parte pe care-o ține izolată. Ruptă. Pentru că drumul nu funcționează.

Paula Herlo: Drumul național care leagă Soveja de centrul țării și care stă de 10 ani închis. Bineînțeles că Marian Oprișan a zis:„Gata, nu-i la mine, e la Drumuri Naționale!”

E adevărat! Așa este! Dar eu, ca șef de județ, m-aș duce. Că înțeleg că face multe drumuri la București. Stă mai mult pe la București. Eu bănuiesc că-i aici ca să rezolve problemele județului. Mi-aș fi pus cortul în fața Ministerului și aș fi spus:„Domnule, am și eu un drum!”

Cristian Leonte: În județ la mine!

Paula Herlo: 15 kilometri! Acum am aflat că drumul e în licitație și că nu s-a prezentat nimeni. Foarte bine. Doamne ajută! Să se apuce de lucrări și să dezvolte zona aia.

Deci ce e important! Soveja e o zonă cu un potențial turistic incredibil! Și când am ajuns acolo, m-am dus la primar, că așa făceam noi.

Cioc, cioc! Bună ziua, am venit! Și am dat peste primarul localității Soveja.

Primarul comunei Soveja, Costică Ciolan: Doamnă, în primul rând vreau să vă urez un bun venit în comuna Soveja! Și în același timp să vă informez că Soveja a fost și este în continuare una din localitățile județului în care s-au realizat multe lucrări și investiții.

Paula Herlo: Primarul se laudă cu niște asfalt, trotuare, un cămin cultural, un buldoexcavator, iar turiștii sunt așteptați să vadă un parc de care-i tare mândru.

Primarul comunei Soveja, Costică Ciolan: Toți turiștii din țară, cât și din străinătate, au venit, au vizitat, au apreciat. Chiar dacă este situat în pantă. Dar foarte, foarte frumos. Acuma am avut...

Paula Herlo: Ați făcut un parc în pantă?

Primarul comunei Soveja, Costică Ciolan: Da,da. În țară nu prea avem așa ceva! Avem peste 5000 de bujori. Au fost acuma o frumusețe! Bine, că a trecut perioada lor...

Avem peste 5000 de trandafiri. Nu mai discutăm de alți arbuști care dau aspectul... Grupuri sanitare. Un amfiteatru unde se prezintă programe pe perioada de vară.

Paula Herlo: Turiștii nu mai vin aici pentru că sunt ținuți departe de paragina din stațiune, de podul inaccesibil și, mai ales, de tăblia pe care scrie „Drum 2 L închis” de 10 ani.

Paula Herlo: Asta este o bucată care n-a mai încăput în emisiune .A trebuit să scoatem destul de multe bucăți care n-au mai încăput pentru că, repet, emisiunea are doar 42 de minute și noi am fost în mai multe localități.

Noi ne-am dus spre primari pentru că nu e doar atributul lui Marian Oprișan să dezvolte județul, ci și al primarilor..Ei au aceeași datorie ca și președintele Consiliului Județean: să se ocupe de comunitățile lor.

La Soveja, drumurile n-arătau rău. Fusese un drum deteriorat de niște inudații. Dar cam atât. Adică oamenii de acolo care ar fi putut avea pensiuni... Adica în orice țară normală, zona asta ar fi colcăit de turiști. Oamenii ar fi accesat fonduri europene să-și construiască pensiuni

Cristian Leonte: Asta se întâmplă în alte părți ale țării. Am văzut și asta.

Paula Herlo:La Soveja situația este blocată, zic eu, chiar de Marian Oprișan însuși, pentru că pur și simplu nu reușește să cadă la pace cu SIND România, care deține clădirile acolo.

Reprezentantul SIND mi-a și spus în interviu că probabil e singurul patrimoniu rămas neacaparat după cel al ONT, BTT ș,.a.m.d

Și că SIND România ține cu dinții de acest patrimoniu și nu cedează nici o palmă de teren sau acolo nu e vorba de teren, ci de clădiri.

Consiliul Județean mi s-a părut un pic la mișto așa, a dat o hotărâre în 2014 prin care le dădea, le recunoștea dreptul de folosință pentru bucata de sub clădire și un metru în jurul ei! 

Cristian Leonte: Poate că dacă s-ar rezolva toate problemele astea într-un mod civilizat pentru comunitate și nu pentru mici interese, n-am mai zâmbi când l-am auzi pe primar vorbind de parc în pantă. Poate c-ar reuși să facă acea replică a grădinii Bahá'í din Haifa, care este o grădină minunată.Spre bucuria oamenilor.

Paula Herlo:Numai că nu era nimeni acolo!Nu era absolut nimeni!

Uitați-vă un pic în jurul vostru!Și dacă nu vă place ce vedeți, luați atitudine!Marian Oprișan are această atitudine pentru că îl lăsați să o aibă!

Cristian Leonte:Marieta Ologeanu(n.r a trimis un mesaj în timpul emisiunii).O să citesc un fragment din mesajul ei:” Grav,foarte grav e că după toate aceste reportaje nu se ia nici o atitudine.Nu înțeleg de ce .Și mă întreb de ce organele abilitate  nu se autorizează”.Mă rog răspunsul dumneaei este că ”Sunt cumpărați șantajați sau sunt de acord cu asemenea situație”

De fiecare dată nu cred că ratăm vreun prilej să vă spunem tuturor că  primii care iau atitudine după ce află,sunt chiar cetățenii care urmează, trebuie , sunt îndrituiți să beneficieze de creșterea nivelului de trai și de încetarea înapoierii acestei țări

Paula Herlo:Mi-a plăcut foarte mult că cineva scria acolo (în mesajele transmise după difuzarea emisunii) că am reușit să prezentăm doar o mică parte din ce se întâmplă cu adevărat în Vrancea și i-a răspuns cineva că nu Pro TV trerbuie să vă salveze.Pro TV a venit doar să vă deschidă ochii!Vă salvați singuri!

Și cred că acesta ar trebui să fie și mesajul de final:Oamnei buni uitați-vă un pic în jurul vostru!Și dacă nu vă place ce vedeți, luați atitudine!

Marian Oprișan are această atitudine pentru că îl lăsați să o aibă!El își permite să vă vorbească de sus pentru că îl lăsați să vă vorbească de sus.Își permite să nu încaseze banii pe care i-au prevăzut pentru că îl lăsați să facă asta!

Eu cred că puterea e la cetățeni și ei trebuie să și-o exercite.Mai ales la vot.Pentru că votul face diferența.

Cristian Leonte:Și între scrutine se poate pune presiune pe autorități.Mai ales că simt că marele câătig al acestei serii (n.r de emisiuni) ”Județe la stăpân!”, este că nimeni nu mai are nici o scuză să spună ”Da n-am știut!”

Paula Herlo:Absolut!

Cristian Leonte: Mulțumesc Paula!Drum bun mai departe!Nu se oprește aici seria”Județe la stăpân!

Paula Herlo:Da săptămâna asta atenție mare !Atenție!Atenție!Vedem județul Gorj unde a poposit colegul meu Cosmin Savu.

Sunt niște momente de pomină acolo.Chiar vă recomand să vă uitați.Și chiar dacă nu sunteți din Gorj, ce se întâmplă în Gorj , se întâmplă în foarte multe județe din țara asta și cred că e important să știm în ce țară trăim!

Cristian Leonte:”România știi bine!”un nou episod al podcastului”România te iubesc!” se oprește aici.Vă mulțumim tuturor”

Ne găsiți pe facebook, pe stirileprotv.ro și pe site-urile specializate în pod casturi.Toate Bune!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.