ZdV TV

VIDEO | Frumoasa poveste a ansamblului de dansuri populare de la Vidra, spusă la Trinitas TV

Ziarul de Vrancea
26 ian 2023 6917 vizualizări

Vizionați mai jos înregistrarea ediției din 19 ianuarie 2023 a emisiunii ”Viața Parohiilor”, difuzată de postul de televiziune Trinitas TV cu titlul ”Amintiri din Poarta Vrancei. Ansamblul de dansuri populare de la Vidra”. Așa cum se menționează chiar din titlu, în cadrul emisiunii reporterii Trinitas TV s-au oprit în Vidra la „Poarta Vrancei” și au descoperit meleagurile încărcate de legende unde și-ar fi purtat pașii Domnitorul Ștefan cel Mare.

„Aflăm despre tradițiile păstrate de localnici, precum jocul tradițional redevenit bucuria localnicilor și emblema satului. Ansamblul de dansuri populare de la Poarta Vrancei a fost înființat în anii '70 de profesorul Ioan Soare. Vedem cum amatorii au devenit dansatori profesioniști și au reprezentat jocul vrâncean pe mari scene și în diferite orașe din România și peste hotare”, se precizează într-o scurtă prezentare a ediției din 19 ianuarie 2023 a emisiunii ”Viața Parohiilor” difuzată de postul de televiziune Trinitas TV  pe canalul de youtube TRINITAS TV 

Preotul Ștefan Aga de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Vidra, județul Vrancea cel care a contribuit la reînființarea în 2019 a Ansamblului „Poarta Vrancei”: Am observat că în zona aceasta a Vidrei, care este și zona de început a Țării Vrancei, tradițiile au rămas foarte puternice. Pe de o parte, au fost transmise de la părinte la copil, de la bunici la nepoți. Pe de altă parte, foarte multe persoane din zonele satelor de munte au venit în Vidra și au găsit aici de lucru și au continuat aceste tradiții, poate chiar le-au și îmbogățit de multe ori. Și a rămas pe de o parte tradiția religioasă foarte vie și astăzi avem foarte multe obiceiuri religioase frumoase, pe de altă parte și tradiția folclorică foarte bogată în această zonă. Țara Vrancei chiar are o istorie și un tezaur bogat al folclorului și ne mândrim cu acest lucru. Și aveam datoria să ducem mai departe și să lăsăm nu doar ascuns în cărți, în izvoare, ci să-l facem viu și să-l trăim cu toții cei care suntem în această zonă.

Reporter Trinitas TV: De curând ați reînviat o frumosă tradiție în satul dvs. Despre ce este vorba?

Preotul Ștefan Aga de la Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Vidra, județul Vrancea cel care a contribuit la reînființarea în 2019 a Ansamblului ”Poarta Vrancei”: Este vorba de un ansamblu de dansuri.

Consilierul local din Vidra, Vasile Varvara: Fac parte din noul ansamblu pe care l-am înființat de 3 ani. Eu mi-am dorit să reînființez acest ansamblu 

Reporter Trinitas TV: De ce?

Consilierul local din Vidra, Vasile Varvara: Pentru că așa putem să ducem tradiția mai departe. Și venind la noi în localitate, în satul nostru Vidra, venind un părinte (n.r. preot) tânăr, chiar am discutat cu dumnealui. Și am zis să punem la punct acest ansamblu care simțeam nevoia c-ar trebui să reapară. Ne-am străduit, cu greu, dar a dat roade. Suntem două generații. Copiii ne-au înțeles au venit alături de noi. Suntem o echipă și o familie frumoasă care muncim foarte mult dar dăm roade.

Reporter Trinitas TV: Reînființat în anul 2019, jocul tradițional de la Vidra a redevenit bucuria locanicilor și emblema satului vrâncean. Un obicei despre care oamenii vorbeau cu nostalgie, ale cărui rădăcini coboară mult în timp. Ansamblul de dansuri populare de la Poarta Vrancei a fost înființat în vremea anilor ' 70. Timp când jocul și cântecul încă mai făceau parte din viața satului românesc.

Reporter Trinitas TV: Cum a fost înființat ansamblul de dansuri și când se întâmpla asta?

Profesoara Maria Soare, soția regretatului profesor Ioan Soare care a pus bazele ansamblului în anul 1975: S-a plecat în 1975 cu un grup vocal bărbătesc din care făceau parte cântărețul bisericii. Vasile Ariton, cam toți care erau cam de vârsta dumnealui, între 65 și 75 de ani. S-au unit, se știau între ei care au niște voci deosebite și au făcut un grup vocal care a impresionat în primul rând pe cei de aici.

Reporter Trinitas TV: Și pentru că un cântec bun îndeamnă la joc Consiliul Județean de Cultură din acele vremuri a propus înființarea unei trupe de dans al cărei coordonator avea să fie profesorul Ioan Soare, cel care mai îndrumase și alte trupe din alte localități. 

Profesoara Maria Soare, soția regretatului profesor Ioan Soare care a pus bazele ansamblului în anul 1975: O parte din coriști au devenit dansatori  În jurul anului 1975-76, s-a înființat ansamblul doar cu bărbații în vârstă. O echipă de tineri care se cunoșteau între ei și care știau calitățile de dansatori de la jocuri, de la petrecerile dintre ei au venit și ei în ansamblu. Iar copiii erau instruiți de doamna învățătoare Mărioara Dumitrescu, Dumnezeu să o ierte! Și de acolo s-a plecat la ideea de a se forma o echipă de dansuri în trei generații. Deci în momentul în care soțul meu, Dumnezeu să-l ierte! și doamna învățătoare Dumitrescu și-au asumat această responsabilitate, au plecat la lucru.

Consilierul local din Vidra, Vasile Varvara: Încă de mic copil veneam de drag la acel ansamblu care era condus de domnul profesor Ioan Soare, Dumnezeu să-l odihnească!. care ne-a învățat într-adevăr să dansăm. Și am făcut și performanțe. Munceam cu mare drag la acel ansamblu. Din acel ansamblu făcea parte și bunicul meu căruia îi port cămașa și astăzi. Deci această cămașă a dansat bunicul meu cu ea, iar eu o duc mai departe acum.

Vizionați în continuare înregistrarea integrală a ediției din 19 ianuarie 2023 a emisiunii ”Viața Parohiilor” difuzată de postul de televiziune Trinitas TV cu titlul :”Amintiri din Poarta Vrancei. Ansamblul de dansuri populare de la Vidra”

VIDEO:TRINITAS TV

Citiți și vizionați și :VIDEO | Ansamblul folcloric din Vrancea îndrumat de preotul comunei. Poartă costume tradiționale autentice, cusute chiar de ei     

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.