VIDEO | „Buciumașii din Spulber”, moment nereușit la „Românii au Talent”: Un demers autentic, dar fără impact suficient
Numele formației, „Bucimașii din Spulber”, este strâns legat de un simbol al zonei Vrancea: buciumul, instrumentul ancestral folosit în luptele cu turcii. Se spune că, în vremuri străvechi, Ștefan cel Mare, aflat în dificultate, a găsit adăpost la Baba Vrâncioaia, iar aceasta, alături de cei șapte fii ai săi, a apelat la ajutorul răzeșilor din Ținutul Vrancei prin sunetul buciumului. Această legendă, încă vie în memoria colectivă a localnicilor, a stat la baza înființării formației „Bucimașii din Spulber” și continuă să fie o sursă de inspirație pentru membrii grupului, care păstrează cu mândrie acest patrimoniu cultural.
Un moment apreciat mai mult pentru intenție decât pentru execuție
În ciuda istoricului impresionant al formației și al talentului de a cânta la un instrument atât de rar, momentul lor pe scena „Românii au Talent” nu a fost primit cu entuziasmul scontat. În timpul interpretării, jurații au fost destul de rezervati în aprecierile lor. Bobonete, cunoscut pentru umorul său, a fost destul de critic: „Este un demers de salutat faptul că ați venit să ne prezentați talentul vostru de a cânta la bucium, dar neavând spectaculozitate, neavând moment de surprindere sau emoție, pentru mine a fost de ajuns să vă văd o singură dată. Din partea mea, astăzi, este NU.”
Aceste observații au fost un punct de cotitură pentru „Bucimașii din Spulber”, care, deși nu au reușit să ajungă în etapa următoare, au rămas mulțumiți că au avut ocazia de a-și arăta talentul și de a aduce un pic din tradiția Munților Vrancei pe un podium național.
„Bucimașii din Spulber”: O istorie de 75 de ani
Formația „Buciumașii din Spulber” a fost înființată în 1950 de către meșteșugari renumiți din zonă, precum Cristea Tulache, Chiriac Constică și Toader Cătănoiu. De-a lungul decadelor, grupul a devenit o instituție culturală în județul Vrancea, continuând să promoveze tradițiile și muzica autentică din regiune. Membrii formației sunt considerați nu doar muzicieni, ci și purtători ai unui patrimoniu cultural deosebit.
În plus, „Buciumașii din Spulber” se implică activ în educația tinerelor talente, copiii membrilor formației având ocazia să învețe de la cei mai buni, participând la atelierul-școală al meșteșugarului Manole, unde învață să confecționeze buciume și să aprecieze cultura locală. De asemenea, grupul organizează anual festivalul „Glasul Buciumului”, care a ajuns deja la a treia ediție și care reprezintă un eveniment important în calendarul cultural al județului.
Liderul formației: primarul comunei Spulber, Vulcan Sorin
Liderul grupului este primarul localității Spulber, Vulcan Sorin, unul dintre membrii fondatori ai trupei. Cu aproape 40 de ani de activitate în cadrul formației, Vulcan este un susținător activ al promovării tradițiilor muzicale ale Munților Vrancei și continuă să contribuie la dezvoltarea acestui patrimoniu cultural. Alături de el, alți membri ai grupului cântă la instrumente tradiționale precum fluierul, ocarina și cavalul, aducând o diversitate sonoră remarcabilă în repertoriul lor.
Chiar dacă momentul lor la „Românii au Talent” nu a fost încheiat cu un succes, „Buciumașii din Spulber” rămân o emblemă a tradițiilor din Munții Vrancei și un simbol al autenticității culturale din România.
Telespectatorii au dezaprobat în comentarii postate pe pagina de facebook Romanii au talent modul în care au fost tratați de către juriu „Buciumașii din Spulber”
În comentariile la postarea referitoare la evoluția la ediția din 14 martie 2025 a emisiunii „Românii au Talent” a formației „Buciumașii din Spulber” mai mulți telespectatori care au urmărit momentul și-au exprimat dezacordul cu modul în care membrii juriului, ,ai ales actorul Mihai Bobonete au tratat formația „Buciumașii din Spulber”
Iată câteva dintre comentarii:
R.F.:„Sa va fie rușine pentru lipsa de respect .daca ar fi ras cineva din public ar fi fost nesemnificativ dar voi martalogi mari <<influenceri >> nu ați făcut decât să dați motive acestui popor incult dar mai ales acestori tineri din generația eprubetă să nu mai aibă respect față de acești oameni acest gen . RUȘINE”;
L.K.: „Mi se pare lipsa de respect faptul că ați ras în halul ăla. Nu contează dacă a fost bun sau nu numărul. Trebuia să dați X daca nu v - a placut”;
L.A.:„Deci mie din fatza tv mi-a fost rusine sa ii vad cum rid,mai ales ,autointitulatul comediant,, bombonel Cita lipsa de respect fatza de concurenti,saracii,ce priviri aveau Ce trebuiau sa faca sa le dai da, bombonel? Sa se despuie si tavaleasca in faina? Ce trebuia sa faci era sa stii ce inseamna cuvantul RESPECT, sa te uiti si sa dai nu,nu sa grohai de ris ca un porc in calduri.”;
M.B.:„Ati incercat să suflati in bucium, domniilor jurați? Să râdeti ca niste proști, ar trebui să cunoașteți instrumentele populare, din diferite zone. Ați dat dovadă de incultură si prostie. Vă aplaud, ati fost josnici! Să râzi de munca unor artisti , lasă de dorit, rușine, tuturor. Dacă erau niște domnișoare despuiate cântând la bucium, poate erau pe placul domniilor voastre, dragi papagali, în ale talentului.”;
G.B.„Chiar conteaza doar audienta?!Faptul ca dl Bobonete este in juriu, ma face sa cred ca este singurul motiv pentru care ocupa acel scaun.Este a n a oara cand mi e jena de ce poate sa spuna! Este inadmisibil ca de atatea ori sa dea cu "bata in balta" si sa comenteze aiurea!Macar taiati la montaj! Dar nici asta nu puteti, pentru ca lipsa de cultura si prostia, fac audienta!Pacat..”
I.B.„Si eu consider ca superioritatea si gusturile pot fi manifestate mult mai constructiv! Urat! Aveti optiune X nu sa- i faceti sa se simta asa cum sunt convinsa ca s-au simtit. Iar asta nu tine de emisiune sau format. Tine de educatie si de bun simt! Urat!”;
G.U.:„Nu mă leg de vot, dar pentru faptul ca oamenii ăștia păstrează portul popular și tradiția românească, trebuia să vă abțineți să râdeți! Nedemn de “niște jurați cu prestigiu” cum vă afișați! Rușine!”;
TMB:„Lipsa totala de respect din partea lui Bobonete - foarte urat din partea lui!! Buciumul este parte din cultura romana. Nu poti canta la bucium ca la vioara sau la chitara. Tinerii / copiii nici nu stiu cum arata buciumul. Trebuia sa-i ascultati cu respect si sa le multumiti ca au venit imbracati in port popular si ca fac cunoscut acest instrument muzical. Multe felicitari concurentilor ! Sper sa va citeasca cineva comentariile. Capul sus, a fost un moment frumos, deosebit fata de alte momente! Voi sunteti pastratorii traditiilor (Va multumim!), ne amintiti de stramosi care comunicau peste deal cu ajutorul buciumului! Felicitari!”
C.E.:„La asemenea emisiuni sunt momente mai interesante sau mai putin interesante, dar un jurat sa rada in felul acesta este o lipsa totala de profesionalism.Puteati sa aveti respect pt. ca unii domni au aceeasi varsta ca tatii vostri.Bobonete, nu prea ti se potriveste scaunul de jurat.Domnii din Vrancea aveti tot respectul meu!!!”
T.G.:„Domnilor din Vrancea, aveți tot respectul nostru .Efortul și dragostea voastră sunt de apreciat, buciumașii au salvat neamul de sute de ori! Ați greșit doar scena: era nevoie de oameni serioși, care sa va înțeleagă. Însuși operatorii au focalizat in public pe unii care au râs. Multă lipsă de respect. Vă mulțumim!” ;
H.M.:„Este inacceptabil ca un jurat precum Bobonete să facă parte dintr-un show unde respectul față de concurenți și munca lor ar trebui să fie prioritar. Lipsa sa de profesionalism, faptul că jignește, râde în timpul momentelor și nu oferă critici constructive demonstrează că nu are ce căuta în juriu. Un astfel de comportament nu doar că strică atmosfera emisiunii, dar și descurajează participanții. Sper să se ia măsuri pentru înlocuirea lui cu cineva care înțelege cu adevărat ce înseamnă evaluarea corectă și respectuoasă!”