Timp Liber

Violoncelistul Rodin Moldovan, solist în concertul de deschidere a Stagiunii camerale, la Ateneul Popular

Ziarul de Vrancea
10 oct 2017 2410 vizualizări

Solistul invitat să cânte alături de Orchestra de cameră ”Unirea” este violonist în Orchestra Simfonică MDR Lepizig – Germania, cea mai veche Orchestra Radio din lume. Stagiunea camerală 2017-2018 s-a deschis cu un concert simfonic în care, în sala mare a Ateneului Popular, s-au auzit acorduri din Boccherini, Ceaikovschi și Mozart, sub bagheta dirijorului Vincent Gruger.

 

Seara de luni a fost dedicată muzicii simfonice. Melomanii au fost chemați la o altă manifestare cultural- artistică a orașului, la Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia”, acolo unde Orchestra de Cameră „Unirea”, sub bagheta dirijorală a maestrului german, Vincent Gruger, au atins din nou inimile celor prezenți cu acorduri de Boccherini, Ceaikovschi și Mozart.  Chiar dacă ploaia a dat impresia că va demotiva publicul să iasă din case, nu a fost deloc așa. Publicul focșănean a răspuns cu o prezență uimitoare și cu aplauze îndelungate.

Maestrul Rodin Moldovan a împrăștiat frumusețea interpretării

Simbolul serii a fost cellistul Rodin Moldovan, solist al Orchestrei Simfonice MDR Lepizig – Germania, cea mai veche Orchestră Radio din lume, fondată în 1923. Maestrul a știut să împrăștie frumusețea interpretării sale trăind în același timp acordurile ”Concertului pentru violoncel si orchestra Nr.9 in Si bemol Major- G 482”. Frumusețea interpretării a fost preluată și din scurta introducere orchestrală, cu avântul energic și elegant, violoncelul solo dându-i o amplă dezvoltare în stilul ornamental, specific perioadei Rococo. În partea allegro moderato, instrumentul solist a prezentat o idee muzicală nouă, cu caracter contemplativ care a adus o notă contrastantă în atmosfera vioaie a mișcării. Adagio-ul, din partea a doua, a reprezentat un scurt intermezzo romantic, bazat pe o melodie cu caracter cantabil și poetic unde, ca și în partea întâi, fraza melodică este învăluită într-un veșmânt de figuri ornamentale de o mare finețe.  Compozitorul și violoncelistul italian, Luigi Boccherini, etalează în rondo-ul din final,  prin melodie și ritm, ecouri de dansuri populare italiene străvechi. La tema principală, concentrată vesel de către solistul serii, i se adaugă un desen melodic secundar, dar plin de expresivitate, conducând treptat către tema a doua  care, împreună cu motivul precedent, îndeplinește rolul tradiționalului cuplet specific rondo-ului.

 

Ceaikovschi a smuls alte aplauze

A doua lucrare a serii, ”Variațiunile pe o tema Rococo pentru violoncel și orchestră, op.33”,  este una dintre lucrările cele mai valoroase ale titanului Piotr Ilici Ceaikovski, figură proeminentă a muzicii ruse din a doua jumătate a veacului XIX. Solistul serii, Rodin Moldovan, a demonstrat încă o dată virtuozitatea și stilul specific, cu accente uimitoare de expresie lăuntrică, elegantă și o bogată inspirație artistică. De aceea, artistul serii a impresionat convingător auditoriul, sala răspunzând cu aplauze furtunoase care, bineînțeles,  a chemat bis-ul de cello de la finele primei părți. Solistul a oferit publicului, de fapt, două bis-uri, mulțumind astfel pentru căldura aplauzelor primite. Rodin Moldovan a venit pentru a doua oară în concert la Focșani, prima dată oferind un recital cu ”emoții de toamnă”, anul trecut, alături de pianista Ioana Maria Lupașcu.

Mozart a transpus publicul în contemplație

Partea a doua a serii a întregit atmosfera caldă prin ”Simfonia Nr.40  in sol minor, K.550 de Wolfgang Amadeus Mozart”. Prin tumultuoasa simfonie, Mozart își înveșmântează suferința, aspirațiile dar și entuziasmul într-o frumusețe sonoră desăvârșită. Simfonia nr.40 a devenit, în timp, una din favoritele publicului, fiind inclusă în programul de concert al marilor orchestre. În cele patru părti componente– Allegro molto, Andante, Menuetto-Allegreto și Allegro assai, orchestra ne învăluie prin acordurile  muzicale presărate de un lirism expresiv monumental, care ne îndeamnă să afirmăm cu încredere că seara deschiderii stagiunii a fost o seara de poveste, iar maestrul Vincent Gruger, alături de cellistul Rodin Moldovan și Orchestra de Cameră „Unirea” au mai notat încă o filă importantă în viața muzical- simfonică vrânceană. Următorul concert, din cadrul Stagiunii Orchestrei Unirea, va avea loc luni, 30 octombrie a.c.. Concertul va fi intitulat ”Medalion Piazzola”, iar la pupitru se va afla Roberto Salvalaio din Italia, care va fi și solist. (Alexandra TĂTARU, Veronica CALMÎȘ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.