VIDEO + Foto | Mascații de la Păunești, la Alaiul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Bacău
De peste 50 de ani, în Bacău are loc unul dintre cele mai mari şi frumoase festivaluri de datini şi obiceiuri de iarnă. La început în Staţiunea Slănic Moldova, la Comăneşti, iar în ultimii 30 de ani pe străzile Bacăului vin, din toate colţurile judeţului, cele mai vechi şi frumoase cete, formaţii, grupuri, alaiuri de urşi, capre, căiuţi, mascaţi, irozi, toboşari, pluguşoare, sorcove, pentru a arăta că au păstrat de la înaintaşi şi duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile care marchează Crăciunul şi Anul Nou, bucuria vieţii şi speranţele pentru un an mai bun.
VIDEO:Mihai Ena
Şi anul acesta, Consiliul Judeţean şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul” au invitat în festival, pe lângă alaiurile de datini şi obicieuri din judeţul Bacău şi formaţii din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Vrancea, fiecare cu frumuseţea şi specificul ei, unele inedite şi spectaculoase prin mesaj, costumaţie şi manifestare.
Vineri, 27 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, centrul oraşului Bacău a fost pur şi simplu invadat de numeroase obiceiuri, iar pe scena special amenajată în Piaţa Tricolorului au evoluat în faţa miilor de băcăuani Pluguşorul tras de patru boi din Bârsăneşti, care a avut onoarea să deschidă anul acesta festivalul, împreună cu ceata de urşi, mascaţi şi capre.
Județul Vrancea a fost reprezentat de ”mascații” din Păunești. Măștile mari, speciale, realizate din piei de oaie și pene de gâscă, precum și tălăngile foarte zgomotoase cu care au defilat la Bacău ”mascații” din Păunești. au reprezentat una dintre atracțiile spectatorilor celei de a 55-a ediţii a Alaiului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă.
Text informații + foto + VIDEO:desteptarea.ro
Foto:Viorel Grosu