Timp Liber

VIDEO | Iulia Vătafu din Ciorăști, o tânără speranţă a cântecului popular

Ziarul de Vrancea
26 dec 2020 3536 vizualizări

”Ziarul de Vrancea” invită și încurajează tinerii vrânceni să își expună lucrările și să își facă cunoscut talentul în paginile ziarului. Astăzi vă prezentăm povestea Iuliei Vătafu, o tânără speranță a folclorului vrâncean, din comuna Ciorăști, studentă în anul III la Universitatea de Muzică din București. Suntem convinși că folclorului românesc i se va asigura continuitatea prin astfel de talente, iar noi îi urăm mult succes. Vă invităm să citiți rândurile de mai jos și să vizionați filmulețul atașat textului pentru a o cunoaște pe tânăra vrânceancă din comuna Ciorăști, Iulia Vătafu!

Sunt Vătafu Iulia, am 21 de ani și sunt anul 3 la Universitatea de Muzică, București. Iubesc muzica, orice formă a ei, demersul meu în acest domeniu sună cam așa:

Cânt folclor de mică și tot de atunci îmi doresc să merg pe acest drum. Am început cu festivalurile de folclor de copii din zona mea, apoi, crescând, am început să particip la festivaluri de mare amploare de folclor, din toată țara. Câteva exemple ar fi: “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunarii”, Brăila, 2019; Festivalul “Maria Tanase”, Craiova, 2019; Festivalul “Ileana Sărăroiu”, Târgoviște, 2019 (unde am reusit să obțin premiul 2); “Pe marginea Dunării”, Giurgiu, 2019 (unde, de asemenea, am obținut premiul 2); Festivalul “Strugurele de Aur”, s.a.

Prin intermediul acestor festivaluri am reușit să intru și în lumea televiziunii, de care m-am îndrăgostit imediat. Îmi plăcea, de micuță, să fiu în fața camerei și să împărtășesc cu alți oameni ceea ce știu eu să fac. Debutul meu a fost la vârsta de 9 ani, în cadrul Televiziunii Române, unde am cântat acompaniată de Orchestra Populară “Radio”, o mare onoare pentru mine, de care eu nu-mi dădeam seama la acea vârstă. Participările la aceste emisiuni au continuat, la diverse posturi ce promovează folclorul românesc și nu numai (FAVORIT TV, Etno TV, Kanal D, TVR 1,2,3 și posturi locale din Vrancea).

Ultima apariție și cea mai importantă de până acum este participarea la concursul telezivat “Vedeta  populară”, unde, în etapa a doua, am avut onoarea de a cânta alături de doamna Mioara Velicu.

 Mi-am dat seama că vreau să urmez acest drum întru totul în momentul în care a trebuit să mă decid la ce facultate să dau. A fost o decizie din toata inima, atunci când am ales Conservatorul. Am întâlnit aici un mediu minunat, am fost și sunt înconjurată de oameni la fel de pasionați ca mine, muzicieni adevărați și oameni de la care am foarte multe de învățat.

În acest mediu am descoperit și alte genuri de muzică care mi s-au potrivit și pe care am avut ocazia să le interpretez și în fața oamenilor. Aici mă refer la romanță genul meu de suflet, pe lângă folclor.

Tatăl meu m-a învățat prima romanță, “S-au scuturat toți trandafirii”, de asemenea și prima romanță pe care am interpretat-o pe scenă, scena Festivalului National “Crizantema de Aur”, Târgoviste.

A fost o experiență minunată, unică. Am avut ocazia de a întâlni acolo oameni minunați, reprezentanți ai romanței din toată țara.

Tot prin intermediul oamenilor pe care i-am întâlnit la facultate am reușit, în acest an, să realizez un proiect pe care de multă vreme intenționam să-l demarez, un colaj de colinde, dedicate perioadei cele mai frumoase din an. 

Este vorba despre un colaj de colinde românești, “îmbrăcate” într-o forma simfonică. Mi-am dorit să pot aduce în fața românilor, acum în prag de sărbătoare, puțin din iz-ul sărbătorilor de altă dată. Am colaborat cu instrumentiști tineri, mai precis 4 fete talentate, colege cu mine de facultate. Împreună au format un frumos cvartet de coarde, dupa cum urmează : Andreea Calin – vioara 1; Alexandra Gheorghe – vioara 2; Ioana Galatanu – Viola; Alexandra Curcumelis – violoncel. De orchestrație și acompaniamentul de pian s-a ocupat, cu măiestrie, Gabriel Stănescu, absolvent al Conservatorului și în prezent profesor de jazz la Colegiul de Arte “Dinu Lipatti”, București. Împreuna am interpretat 4 colinde vechi românești, tratate într-o manieră proprie, “altfel”.  Sunt colindele cu care toți am copilărit, pe care cu toții le-am cântat o singură dată în ajunul Crăciunului, care s-a terminat mereu cu fraza “- Ne dați ori nu ne dați?”

 Aceasta este și întrebarea mea pentru dumneavoastră:

 –„ Îmi dați ori nu imi dați?” câteva minute din viața dumneavoastră pentru a vă spune povestea mea plină de cântec, pentru a vă colinda…

VIDEO:Iulia Vatafu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.