Timp Liber

VIDEO | În Vrancea s-a deschis prima baltă de pescuit sportiv în sistem Catch & Release (Prinde și Eliberează)

Ziarul de Vrancea
19 iul 2021 12684 vizualizări

Conform informațiilor făcute publice sâmbătă, pe Facebook, de polițistul vrâncean Bogdan Taicutu,  în Vrancea există de aproximativ o săptămână prima baltă de pescuit sportiv în sistem Catch & Release (C & R-Prinde și Eliberează). Balta se numește „Carp Arena Cărpănoaia 2” și are locația la Nănești.

Citiți ce spune Bogdan Taicutu cu privire la acest subiect, precum și regulamentul de funcționare al Bălții Carp Arena Cărpănoaia 2 din Nănești.

”În urmă cu ceva vreme, la inițiativa domnilor Pestisorul Focsani și Neculai Vranceanu, doi OAMENI, a luat naștere o idee genială, aceea de a avea și Vrancea o baltă de pescuit sportiv, în sistem Catch & Release (C & R-Prinde si Elibereaza), o baltă care să se diferențieze de restul bălților din județ prin populația piscicolă mult mai numeroasă și de dimensiuni demne de orice concurs de pescuit.

Proiectul a fost demarat și finalizat in mare măsură, inaugurarea bălții Carp Arena Cărpănoaia 2 făcându-se, cum altfel, prin organizarea de către Apostol Valerica aka Peștișorul Focșani a unui superb concurs de pescuit sportiv în cadrul căruia au fost scoși pe saltea câteva exemplare superbe.

Iată ca nici azi, la o săptămână de la Inaugurare, denumirea de Carp Arena nu a fost aleasă întâmplator: în 23 de ore, am reușit să aduc pe saltea un număr de 9 pești cu greutate între 3-8 kg, iar doi nu am reușit să-i trag din baltă 

Așa că, pentru cei care vor să organizeze concursuri sau pur si simplu să se relaxeze, le recomand cu căldură această baltă”-Bogdan Taicutu

VIDEO:Bogdan Taicutu

Regulament CARP ARENA CĂRPĂNOAIA 2-Regulamentul este valabil pentru sezonul de pescuit 2021.

Important Pentru Pescari

ÎNAINTE DE A INCEPE PESCUITUL, PESCARUL VA CONSULTA PREZENTUL REGULAMENT SI VA ACHITA TAXA CORESPUNZATOARE PENTRU PESCUIT NUMAI IN CAZUL IN CARE ESTE DE ACORD CU ACESTE REGULI SI SEMNEAZA FISA DE INTRARE IN STAND!!!

Reguli De Bază

 1. Lacul CARP ARENA CARPANOAIA 2, ESTE SUPRAVEGHEAT VIDEO 24 DIN 24 ORE !!!
 2. Pescarul care va fi gasit ca NU RESPECTA unul din punctele sau regulile de mai jos, va fi obligat sa paraseasca imediat lacul,fara sa primeasca taxa achitata inapoi !!!

 3. Pe toata durata partidei de pescuit personalul lacului CARP ARENA CARPANOAIA 2, are dreptul sa controleze şi să cântărească peştele capturat !!!

 4. Sotia sau copilul (de maxim 15 ani) pescarului care va pescui pe CARP ARENA CARPANOAIA 2, au dreptul sa pescuiasca cu o undita proprie sau cu o lanseta din cele 4 (patru) ale pescarului, fara sa achite o alta taxa, insa numai in dreptul standului pe care il ocupa pescarul !!!

 5. MOMEALA vie (rame,viermus,libelule,etc) este strict interzisa indiferent de stilul de pescuit !!!

 6. Autoturismele, se PARCHEAZA in locul special amenajat si OBLIGATORIU orientate la indicatia angajatului lacului !!!
 7. Pescarul poate sa pescuiasca cu maxim 4 scule ( lansete sau undite ) , dotate obligatoriu cu 1 (un) singur carlig si plumb sau naditor pierdut (posibilitatea eliberarii plumbului sau naditorului, in cazul ruperii firului principal) !!!

 8. Este strict interzis, pescuitul la “BOMBA” sau cu doua,trei cirlige, etc,etc !!!

 9. Capturile de CRAP care DEPASESC 4 KG, vor fi eliberate imediat ce au fost prinse, în apa in stare vie şi fără a fi rănite !!!

   ATENTIE !!! 

  In cazul in care se constata ca un exemplar mai mare de 4 kg a fost ranit DE PESCAR, se va percepe o taxa de … lei /kg pentru pestele respectiv, iar pentru un exemplar mai mare de 7 kg se va percepe o taxa de … lei/kg !!!

 10. Pescarul VA LANSA OBLIGATORIU numai pe directia inainte fata de standul pe care il ocupa, fara a depasi limitele standului (stinga – dreapta), marcate de panourile numerotate linga malul de vis-a-vis, care indica limita standului începând din partea stanga!!! 

  In cazul in care totusi va lansa gresit (va depasi limitele standului), pescarul este obligat sa recupereze montura si sa lanseze din nou !!!

 11.  Pescarul este obligat sa se aseze numai in dreptul locului marcat si numerotat pentru pescuit !!!
 12. Capturile accidentale de SALAU si STIUCA precum si capturile de CRAP SALONTA se vor elibera imediat ce au fost capturate in apa in stare vie si fara a fi ranite !!!
 13. Insotitorul sau insotitorii pescarului care pescuieste 11 ore (pescuit de zi = 11 ore),nu are sau nu au voie sa se atinga de sculele pescarului, in afara de minciog si nici sa se pozeze cu capturile pescarului !!! Pescarul poate sa faca poze cu orice captura doreste, dar cu conditia ca IN MOMENTUL FOTOGRAFIERII, captura sa se afle deasupra saltelei de primire (exista riscul de a scapa pestele din mana.....) !!! Pozele pestilor se fac imediat ce au fost capturati !!! DIN MOMENTUL când au fost scosi din apa PESTII nu vor retinuti sub nici o forma mai mult de maxim 4 MINUTE pentru fotografiere !!!

 14.  Pe acest lac pescarii trebuie sa foloseasca OBLIGATORIU, SALTEA DE PRIMIRE tip CRADLE (cu picioare tip cadita), minciog de crap cu deschidere mare si ochiuri mici si spray dezinfectant !!!

   Pescarul care nu are saltea de primire sau spray dezinfectant , poate inchiria acestea de la paznicul care incaseaza taxele pentru o suma modica de 15 lei !!!

 15. Pe acest lac sunt interzise muzica tare, injuriile, chefurile si oricare alte activitati care pot deranja ceilalti pescari aflati pe lac !!!
 16. Pescarul care va pescui noaptea pe CARP ARENA CARPANOAIA 2, poate sa fie insotit de o singura persoana , are si ea dreptul sa pescuiasca cu una sau doua lansete din cele 4 (patru) ale pescarului !!! Persoana insotitoare trebuie si ea sa ia cunostinta de regulament si sa semneze fisa de intrare in stand, In caz contrar "ACEA PERSOANA" nu va avea acces pe lac !!!

EXCEPTIE fac, sotia si copii (maxim 15 ani) pescarului, care sunt in grija titularului de stand !!!

!! Pe lacul nostru nu se pescuieste la spinning sub nici o forma nici macar pentru a testa anumite scule!!

Zona VIP (Zona 1)

 • PESCARII care vor pescui de pe unul din standurile lacului au obligatia sa lase drumul de acces liber, fara sa ingreuneze sau sa impiedice circulatia pe drumul de acces in vreun fel sau altul la descarcarea sau incarcarea sculelor !!!
 • LA SOSIRE PESCARUL va descarca bagajele, dupa care va duce imediat autoturismul in locul destinat parcarii si numai dupa ce va parca autoturismul isi va monta sculele de pescuit, cortul, etc!!!
 • LA PLECARE PESCARUL, mai intai isi va strange toate bagajele si numai dupa aceea va aduce autoturismul si le va incarca !!!

 •  PESCUITUL, este permis numai in sistemul C&R !!!
 • Standurile 1,2,3,4,5,6, 7, 8, 9, 10 nu se pot rezerva decat pentru minimum 23 de ore !!!
 • PESCARII care vor pescui cate doi pe un singur stand , vor achita ”o singura taxa pentru inchiriere stand ”fara a depasi sub nici o forma limitele standului !!! Fiecare pescar va trebui sa aibe separat saltea de primire tip cadita , minciog si spray antiseptic.

Zona 2 include standurile 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,20 si la fel ca si zona 1 acestea sunt destinate exclusiv pescuitului lansat .

Zona 3 include standurile 21, 22, 23, 24, 25 si sunt destinate exclusiv pescuitului la fixa-pluta (varga, bolognesa, match…)

REZERVARI

Pescarii care doresc sa faca rezervari o pot face telefonic si online.

Partide de 23 / 47 / 71 DE ORE

Se pot face cu MAXIMUM 72 DE ORE INAINTE de desfasurarea partidei de pescuit !!!

In cazul in care se doreste rezervarea anticipata a locurilor de pescuit se va achita contravaloarea taxei de inchiriere conform perioadei de pescuit alese !!! LA PARASIREA locului de pescuit, pescarul este obligat sa inapoize SALTEAUA DE PRIMIRE, celui care i-a dat-o si in starea in care a primit-o !!!

 • IN CAZ de defectiune a SALTELEI pescarul, va achita contravaloarea SALTELEI = 300 lei !!!
 • Pescuitul = 11 ore (pescuit de zi), poate fi practicat numai in timpul zilei intre orele 06.00–17.00 !!!
 • Pescuitul = 23 ore (pescuit de noapte), poate fi practicat numai intre orele 18.00–17.00 (a doua zi) !!!

 1. Pentru partide de 23 DE ORE si 47 DE ORE rezervarile se pot face CU MAXIMUM 48 DE ORE INAINTE de desfasurarea partidei de pescuit !!!

 2. Pentru partide de 71 ORE rezervarile se pot face CU MAXIMUM 72 DE ORE inainte de desfasurarea partidei de pescuit !!!

 3. PESCARII care vor sa rezerve primele 20 pontoane (pentru concursuri, cupe, etc......) in weekend, o pot face numai daca vor rezerva cele 20 pontoane, minimum 47 de ore, iar aceste rezervari se vor putea face minimum cu doua saptamani , o luna, doua luni, etc, de zile inainte si cu conditia de a se achita un avans !!!

ALTE REGULI

 • LA PESCUITUL aruncat/lansat firul minim admis este de 0,25mm !!! PESCUITUL PLANTAT ESTE ABSOLUT INTERZIS !!!!
 • FOLOSIREA PORUMBULUI USCAT este strict interzisa !!!
 • PESCARUL are obligatia sa anunte administratia lacului inainte de momentul plecarii si se va supune controlului din partea administratiei lacului atat al autoturismului cat si al bagajului pe care-l are!

In timupul drilului si pentru eliberarea pestelui este permisa intrarea in apa nu mai mult de 2 metri de mal si doar in dreptul standului de pescuit , administratia neraspunzand pentru eventuale evenimente nefericite !!!

 • PESCARII au obligatia ca la sfirsitul partidei de pescuit, sa lase locul curat asa cum l-au gasit când au venit (fara chistoace de tigari, coji de seminte, sticle goale, cutii de bere, etc), prin colectarea in saci sau in pungi a "gunoiului" produs de ei in timpul partidei de pescuit si la plecare sa-l transporte si sa-l depoziteze in locul special amenajat de la intrarea pe lac !!!
 •  AUTOTURISMELE pescarilor NU AU VOIE sa paraseasca incinta lacului pe toata durata partidei de pescuit !!!
 •  ESTE INTERZIS folosirea FOCULUI DESCHIS direct pe sol , (se vor folosi "gratare cu picioare") precum si aruncarea carbunilor de gratar folositi sau nefolositi pe iarba, etc !!!
 •  PE ACEST LAC sunt interzise muzica UNDE SUNETUL AJUNGE LA CELALALT STAND , injuriile, chefurile si oricare alte activitati care pot deranja ceilalti pescari aflati pe lac !!!
 •  VIZITATORII vor lasa autoturismele in parcarea de la intrare si au acces pe lac, INTRE orele 06.00 SAU 18.00 !!!
 •  PESCARUL poate sa fie insotit in timpul zilei de o singura persoana care nu va achita taxa de agrement, restul persoanelor care il insotesc vor achita taxa de agrement in cuantum de 30 lei !!!

INTREBARI 

******* De ce 23, 47 sau 71 ore? Altii pescuiesc 24, 48, sau 72 h……..

Am ales aceasta perioada de pescuit pentru ca la fiecare partida de pescuit ora ramasa sa o impartim in doua perioade ….prima jumatate de ora sa fie pentru strangerea sculelor si eliberarea standului…..iar a doua jumatate pentru instalarea noului pescar in stand astfel incat sa respectam linistea pentru intreaga perioada de pescuit.

Nadirea grea se va face zilnic doar intre orele 7:00- 8:00 si 18:30 – 19:30 (nu mai devreme – nu mai tarziu) .

******* Sa presupunem ca cineva incalca regulamentul dumneavoastra sunteti deschis catre anumite compromisuri pentru unele persoane ?

NU !!! ABSOLUT ORICE PERSOANA CARE INCALCA ACEST REGULAMENT INDIFERENT DE STATUTUL SOCIAL AL ACESTEIA, INFLUENTA DE ORICE NATURA….VA FI DAT AFARA DE PE PROPRIETATEA NOASTRA FARA A PURTA DISCUTII INUTILE !!!

IN CAZ DE SUSTRAGERE A PESTILOR,….FURT….MERGEM PANA IN PANZELE ALBE PENTRU TRAGEREA LA RASPUNDEREA IN FATA LEGII A ACESTORA !!!

******** Ce tarife ati stabilit pentru Carp Arena Carpanoaia 2 ?

11 ore ------- 60 ron

23 ore ------- 100 ron

47 ore ------- 180 ron

71 ore ------- 250 ron

95 ore ------- 300 ron

În fiecare dimineață absolut orice pescar va avea O CAFEA fierbinte și de calitate din partea casei !!!

Text informații + foto:Carp Arena Cărpănoaia 2

Citiți mai multe informații despre sistemul de pescuit sportiv Catch & Release (C & R-Prinde și Eliberează )

”Prinde și eliberează, este cea mai frumoasă metodă de pescuit sportiv, și ar trebui să fie agreată de cât mai mulți pescari sportivi. Ocrotirea mediului este cel mai important lucru pentru pescari și nu numai. Această metoda, din fericire, a devenit foarte răspândită în rândul pescarilor sportivi de la noi, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Dar să vedem care sunt etapele unui astfel de pescuit, unde peștele trebuie să fie tratat cu foarte mare atenție. Pescarul sportiv trebuie să dea dovadă de respect față de captura sa - peștele, față de partenerul său.

Scoaterea peștelui:

- trebuie să vă asigurați că minciogul, salteaua de primire este la îndemâna nu să alergați după el, că se panichează și vine mai greu la mal,

-țineți bățul cu vârful în sus la fel și gura peștelui.după ce este în minciog,

-lăsați-l 2-3 minute să-și revina pregătindu-vă aparatul foto, care sigur este în apropiere.

Așezarea pe salteua de primire

- lăsați peștele doar când nu se mai zbate așteptați până se calmează.

Trebuie întotdeauna să aveți apă pentru a uda peștele în momentul așteptării pentru a fi fotografiat.

Scoaterea cârligului - se poate extrage cu degetele dar dacă este agățat în interior se poate folosi cleștele. Aici trebuie avut grijă să nu rănim peștele învârtind forcepsul în gură.

Tratarea peștelui - se examinează peștele pe ambele părți și trebuie să tratăm orice leziune sau tăietură. Se folosesc spray-uri antiseptice

Cântărirea - cel mai simplu mod și sănătos pentru pește este cântărirea direct din minciog.Și mai elegant este să folosiți un sac special pentru cântărire.

Fotografierea - aparatul trebuie să fie pregătit, se ridică peștele de pe salteaua de primire și se poate fotografia. Aveți grijă de multe ori peștele va contra și scăparea lui poate fi fatală.Decesul poate surveni oricând, chiar și după eliberare.

Eliberarea peștelui- se pune peștele în apă în poziție verticală se manevrează de câteva ori pe direcția în față înapoi pentru a se ventila branhiile. Când este refăcut acesta va pleca.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.