Vernisaj Vasile Pascu- Lansare cărții document- ”Jurnalul vieții mele”
Casa de cultură din Odobeşti găzduieşte în aceste zile o excepţională expoziţie de pictură, vernisată astăzi, 15 septembrie 2017. Pe simeze se află acuarelă şi tempera, lucrări semnate de pictorul Vasile Pascu, omagiat în cadrul unui dublu eveniment cu totul special. Alături de splendidele tablouri de tinereţe ale pictorului, publicul iubitor de artă a putut admira şi răsfoi şi o carte de excepţie, o carte document, „Jurnalul vieţii mele”. Este vorba despre jurnalul inedit al pictorului, confiscat de Securitate în 1970 şi obţinut de familie de la CNSAS în 2010. La vernisaj au fost prezenţi urmaşii pictorului Vasile Pascu, copii, nepoţii, prieteni, colegi, un numeros public. Invitat de onoare a fost ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Tablourile sunt expuse în premieră, fiind cunoscute până acum doar familiei. Lucrările sunt de o delicateţe şi un realism copleşitor, perfect echilibrat, dozat cu o măiestrie rară. Desenul este ferm, în deplină consonanţă cu gama cromatică, una a griurilor de alb, albastru, galben şi brunuri îndelung decantate şi adeseori, graţie unui înţeles aparte al compoziţiei, sparte de un accent roşu sau negru, elemente care înviorează şi atenuează o anume stare lirică, înduioşătoare. Privindu-le pe rând ne privim copilăria şi tinereţea bunicilor, părinţilor noştri şi poate, a fraţilor mai mari. Sunt vremuri trecute, care par să spună o poveste, despre o altfel de viaţă, un altfel de trai, mai greu poate, dar mai tihnt, mai aşezat din anumite puncte de vedere. Pictorul Vasile Pascu a trăit timpul său ca nimeni altul, n-a pierdut o clipă măcar fără să lase o mărturie, am putea spune că tablourile sale alcătuiesc un altfel de jurnal, care-l completează pe cel scris. A fost un om al cuvântului scris, al „cuvântului” desenat, al culorii şi al pensulei, care nu l-au trădat niciodată, nici în cele mai grele momente.
Cei care astăzi l-au omagiat, Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură Odobeşti, Elena Bîrhală, fiica mai mare a pictorului, care i-a fost mereu alături şi l-a înţeles, l-a susţinut cu delicateţe cultivându-i acum cu pioşenie amintirea, Înalt Preasfintiia Sa Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Daniel Nicolaş, primarul oraşului Odobeşti, au amintit de convingerile sale ferme creştineşti, anticomuniste şi de corespondenţa pe care o deţinea cu foştii deţinuţi politici. A fost arestat la rândul său în 1970, când i-a fost confiscat şi „Jurnalul”, care a servit ca document „pentru săvârşirea infracţiunii de propagandă împotriva orânduirii socialiste”. A fost eliberat ca prin minune in 1972, consacrându-şi viaţa bisericilor pe care le-a pictat cu toată dragostea sa pentru credinţa noastră strămoşească. Între 1934 - 1978, a împodobit peste 100 de biserici din ţară cu lucrările sale apreciate de arhitecţi, scriitori, teologi şi de credincioşi.
Vasile Pascu s-a născut la 27 ianuarie 1910 în fostul judeţ Tecuci, s-a format la Şcoala de Belle Arte din Iaşi ( 1927 - 1934 ), după care, din 1940 s-a stabilit la Focşani, unde a trăit şi a creat până în anul 1978. (Janine VLADISLAV)