Timp Liber

Un star al trompetei cîntă în Vrancea! Cine l-a adus pe Arturo Sandoval la Focșani Blues Festival

Silvia Vrînceanu Nichita
31 aug 2019 3406 vizualizări

Vrâncenii și nu numai au ocazia unică să îl asculte pe marele trompetist Arturo Sandoval chiar la ei acasă. Legendarul muzican originar din Cuba a sosit joi în România, alături de trupa lui, din Statele Unite ale Americii, și va susține în această seară un nou recital în cadrul Focșani Blues Festival, evenimentul cultural cel mai așteptat de iubitorii de muzică bună, aflat la cea de-a patra ediție și care are loc anul acesta într-o zonă verde de pe malul râului Siret.

Considerat cel mai bun trompetist al momentului, Arturo Sandoval este un nume de referință al latin-jazz-ului din întreaga lume, dar are și o poveste extraordinară de viață care a inspirat un film turnat în anul 2000. Viața sa a fost transpusă în filmul de televiziune ,,For Love or Country – Arturo Sandoval”, personajul Arturo Sandoval fiind interpretat de Andy Garcia. Fugit din “închisoarea Cuba” cu ajutorul mentorului și colegului său Dizzy Gillespie, având un turneu internațional ca portiță de ieșire, Sandoval a devenit cetățean american în 1998 și a fost premiat cu Medalia Libertății de președintele Barack Obama.

Forțat să aleagă între țară și muzică

Foto:Arturo Sandoval

Arturo Sandoval s-a născut într-o familie săracă, într-un mic oraș de lângă Havana, pe 6 noiembrie 1949. A început să studieze trompeta la 12 ani. Curând avea să fie iremediabil prins în mrejele jazz-ului. A avut șansa să întâlnească un mentor de excepție pe neobositul Dizzy Gillespie, un trompetist, cântăreț și compozitor american de jazz, una dintre cele mai importante figuri în dezvoltarea jazz-ului modern. Chiar dacă avea să scrie o pagină frumoasă în lumea muzicii, Arturo Sandoval nu putea performa cu adevărat, nu putea arăta ce poate în Cuba natală aflată sub controlul absolut al disctatorului Fidel Castro, unde era condamnat să cânte doar în struna Partidului Comunist. Cu toate acestea și-a iubit patria la fel de mult ca și jazz-ul. Ca în marile iubiri, sfîșiat, a fost nevoit să aleagă între patriotism și pasiunea pentru muzică. În cele din urmă a fugit din țară în 1990 cu ajutorul celui care știa că muzica va avea mai mult de câștigat decât țara de pe urma lui Arturo Sandoval. “Dilema aproape că i-a distrus viața – până ce legendarul Dizzy Gillespie i-a arătat că poate avea totul. Una din cele mai mari celebrități ale lui Fidel Castro, Sandoval era un trompetist de geniu care s-a simțit sufocat de o putere ce-l silea să cânte compoziții rigide în schimbul dreptului de a face turnee. Chinuindu-se ani de zile cu gândul de a fugi din țară, Sandoval inițial refuză s-o facă de dragul soției sale, Marianela (Mia Maestro), care lucra pentru Castro. În cele din urmă, relația Marianelei cu Castro se strică și Sandoval o convinge să fugă, ajutat fiind de prietenul și mentorul său, legendarul jazzist american Dizzy Gillespie (Charles S. Dutton). În film mai joacă Gloria Estefan, David Paymer și Steven Bauer”, se arată în prezentarea făcută filmului de către HBO care a difuzat drama în România. Sandoval este, de asemenea, un recunoscut artist de muzică clasică, performând cu regularitate cu mari orchestre pe întreg mapamondul. Recent, el a scris o carte despre relația sa cu Dizzy Gillespie intitulată „Omul care mi-a schimbat viața” (În engleză “The Man Who Changed My Life”.

Cum a ajuns Arturo Sandoval în România

Foto:Cristian Cigolea l-a întâmpinat la aeroport pe mentorul său Arturo Sandoval

Arturo Sndoval este cap de afiș la ediția din 2019 a Focsani Blues Festival, eveniment muzical care aduce în Vrancea unii dinte cei mai buni artiști ai momentului. Ajuns la a 4-a ediție, festivalul care a pus Focșaniul pe harta muzicală a țării l-a adus aseară pe scenă pe celebrul trompetist de origine cubaneză care a avut, alături de formația lui, o seară de neuitat. Omul care l-a convins pe Arturo Sandoval să cânte în Vrancea este trompetistul Cristian Chris Cigolea, care s-a născut în Vrancea și care a emigrat în Canada, alături de soție, după căderea comunismului. El se numără printre cei care au pus serios umărul la nașterea festivalului de blues din Focșani, Summer Blues Festival, așa cum s-a numit initial.

Suntem prieteni de mult timp. Arturo Sandoval mi-a fost mentor, profesor, avem o relație foarte bună și am reușit să-l conving să vină până aici, să petreacă 24 de ore în avioane ca să cânte la Focșani Blues Festival, să ne bucure cu darul muzicii sale. Este nu numai un muzician de excepție, ci și un om extraordinar din toate punctele de vedere care se implică foarte mult în educarea tinerei generații de muzicieni. Astă seară va cânta din nou împreună cu trupa lui după care, de la scenă, va pleca direct la aeroport”, ne-a spus Cristian Cigolea. Fondator al al unei școli private de muzică în Canada, CIG School of The Performing Arts, Cristian Cigolea și-a dat doctoratul în muzică, dirijează două orchestre de muzică clasică şi una de suflători și este profesor de trompetă la Universitatea din Guelph, cât și la un colegiu privat. Pentru serviciile aduse comunității din care face parte a fost declarat Cetățean de onoare al orașului canadian Guelph. De patru ani, „Cristi din Răiuți” vine vară de vară acasă pentru a pune umărul la organizarea Focșani Blues Festival, un eveniment care are șansa să devină un brand al județului dacă nu va fi distrus “cu cele mai bune intenții” după ce a fost mutat din Focșani și se luptă cu problemele inerente oricărui proiect muzical de anvergură. Cristian Cigolea se implică și în alte proiecte sociale când revine în țara natală. La invitația Asociației “Eu, tu și ei”, pentru al doilea an consecutiv, el s-a întors în satul natal Răiuți, din comuna Reghiu, și a petrecut o zi cu copiii locului alături de voluntarii “Caravanei de lectură pentru copiii din sate”. În calitate de voluntar al proiectului c@rte în sate, le-a spus copiilor povestea vieții sale, le-a cântat la trompetă, le-a răspuns la întrebări și le-a dat sfaturi pentru viață. Aproape de dealul Răiuțiului din comuna Reghiu, mama sa, Toadera Vlaicu, a dat o mână de ajutor la ridicarea unei biserici care asigură serviciile religioase pentru trei sate, Răiuți, Fărcaș și Jgheaburi. Povestașii Asociației „Eu, tu și ei” au derulat ateliere de lectură cu copiii atât în 2018 cât și vara aceasta în bisericuța cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”  în care slujește preotul Nicolae Popa.

Să stai pe iarbă și să-l asculți pe Arturo Sandoval

Arturo Sandoval, câștigătorul a zece premii Grammy, șase premii Billboard și a unui premiu Emmy, muzician decorat de președintele Barack Obama cu cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite ale Americii, Medalia Libertății, va urca din nou, în această seară, pe scena Focșani Blues Festival de la Doaga. Biletul costă 80 de lei și se poate cumpăra și înainte de concert. Artistul a mai fost în România acum cîțiva ani, ocazie cu care a cântat în țară alături de Marius Preda, care a devenit primul țambalist din istoria jazz-ului mondial, dar de la sala de concert a plecat direct la aeroport. Arturo Sandoval a mai fost în țara noastră și pe vremea comunismului când România era “țară prietenă” cu Cuba.

Focșani Blues Festival are loc în perioada 29-31 august 2019 și își primește invitații într-un complex nou deschis situat în Delta Siretului. Alți artiști de renume, printre care Nightlosers, Berti Barbera & Nicu Patoi, Los Mambo Jambo, JT Lauritsen & The Buckstone Hunters, Mission Cimbalom Marius Preda, Kyla Brox sau Philipp Fankhauser au încântat publicul amator de jazz și blues. Pentru a răspunde celor dezamăgiți că festivalul s-a mutat din Piața Unirii chiar când focșănenii au început să-l iubească, organizatorii au anunțat că asigură transport gratuit de la Focșani. (Silvia Vrînceanu Nichita)

Foto:Barack Obama premiindu-l pe Arturo Sandoval cu Medalia Prezidențială a Libertății

Născut în sărăcie în Cuba și reținut de guvernul său, a riscat totul pentru a împărtăși darurile sale lumii. În deceniile de atunci, acest uluitor trompetist, pianist și compozitor a inspirat publicul din toate colțurile lumii și a trezit o nouă generație de mari interpreți. El rămâne unul dintre cei mai buni muzicieni. „

Articol + foto:vranceaaltfel.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.