Trupa ”Protha” a elevilor din Panciu va juca pe scena teatrului ”Metropolis” din București
În perioada 07/09 iunie 2018 are la Sala Gloria a Teatrului Metropolis din Bucureşti cea de a II-a ediţie a Festivalului de Teatru al Adolescenţilor Victoria Art. Festivalul este organizat de Victoria Art şi Primăria Municipiului Bucureşti. Spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Haddon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă, a fost selectat de organizatorii festivalului, alături de alte paisprezece spectacole invitate la această ediţie a festivalului.
„Vom trăi o nouă experienţă. Ne vom întâlni cu trupe pe care le cunoaştem deja, le ştim potenţialul artistic dar, vor fi şi nume noi. „O întâmplare ciudată...” este un spectacol la care ținem foarte mult și pe care l-am refăcut într-o distribuţie nouă. Aşa cum e şi firesc, ne dorim să avem succes, să urcăm pe cât mai multe scene din ţară şi străinătate. Este darul nostru pentru publicul spectator, singurul care poate aprecia şi confirma dacă am reuşit să transmitem mesajul, dacă am reuşit să-l facem să vibreze odată cu noi. Avem foarte mult de lucru, dar nu ne plângem. În această perioadă, pe lângă repetiţiile şi evoluţia trupei pe scenele din ţară, pregătim şi un spectacol în limba franceză, cu care ne dorim să facem impresie foarte bună peste hotare”, ne spune Cătălin Sfârloagă, regizorul Trupei Protha.
- Cum vă petreceţi timpul înainte de spectacol, repetaţi, vă relaxaţi?
„Înainte de spectacol - depinde unde ne aflăm - ne plimbăm prin parc, cu barca sau vaporașul pe lac, cântăm, ne amuzăm schimbând rolurile între noi. Nu repetăm niciodată în ziua spectacolului, iar înainte de spectacol fiecare are micul lui ritual secret, care-l pregăteşte să intre in rol”.
- Aveţi emoţii? Întreb.
„Evident, dacă nu ar fi emoţiile, toate acele trăiri pe scenă, poate că nu am reuşi să transmitem atât de bine publicului ceea ce simţim, ceea ce am pus din noi în acel rol, sunt emoţii constructive. Nu doar publicul are aşteptări de la noi, noi înşine dorim să ne depăşim cu fiecare spectacol, cu fiecare întâlnire cu un loc nou, cu un public nou”, ne-a mai spus Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul şi regizorul Trupei Protha.
Juriul acestei ediţii a festivalului este unul foarte bun: Monica Davidescu, Cristian Iacob, Tania Popa, Silviu Biriş şi Victoria Dicu.
„Din punctul meu de vedere ne dorim ca spectacolul care va fi jucat la Bucureşti să fie unul cât mai bun, iar mesajul poveştii să ajungă corect în inimile oamenilor şi astfel să conştientizeze problemele copiilor cu autism. Fiecare spectacol jucat reprezintă un pas înainte, niciodată unul de rutină. Fiecare reprezentaţie va avea ceva diferit. Şi de această dată au fost făcute mici schimbări pentru festivalul de la Bucureşti. Încercăm mereu să aducem ceva nou în spectacol, să conturăm cât mai bine povestea. Creionăm fiecare personaj ca acesta să fie cât mai real, să aibă caracteristici personale, să aducă zâmbetul pe buzele oamenilor, să trezească emoţii adevărate. Atmosfera de la repetiţii este una pe cinste. Când suntem acolo ne dedicăm cu totul. Suntem serioşi, ne concentrăm ca spectacolul să fie cât mai bun, dar ne găsim timp în care glumim, ne jucăm, plângem împreună. Este foarte important să ne cunoaştem unul pe celălalt, încât să ne coordonăm cât mai bine la repetiţii şi mai târziu intr-un spectacol”, ne-a spus şi Georgiana Cociorbă, care are unul dintre rolurile principale ale piesei.
„Nu avem un obiectiv prestabilit pentru această deplasare. Personal sper ca spectacolul să fie unul reuşit şi să ne întoarcem cu premii. Mie nu-mi place ideea de spectacol de rutină. La fiecare reprezentaţie încercăm să inovăm, pentru a evita acest lucru. Avem şi de această dată unele modificări care vor aduce un plus spectacolului. Faptul că avem în comun această pasiune pentru teatru, ne ajută să legăm mult mai uşor prietenii, ne ajută să ne coordonăm pe scenă.
- Faceţi ceva deosebit înainte de a intra în scenă? întreb.
„Ne încurajăm unii pe alţii. Nu cred că are nimeni un secret sau o superstiţie salvatoare, totul ţine de concentrare şi dăruire” ne spune şi George Cristea.
La această ediţie a festivalului, participanţii vor avea la dispoziţie ateliere de actorie, canto şi dans susţinute de actori, regizori, coregrafi şi profesori de canto cunoscuţi în mediul artistic românesc.
„La festivalul la care vom fi prezenţi la sfârşitul săptămânii, se vor ţine şi ateliere in cadrul cărora vom învăţa lucruri noi despre cum să ne mişcăm pe scenă, cum să vorbim, cum să fim mai expresivi şi multe altele. Fiecare atelier la care am participat a fost diferit, aşa că aştept cu nerăbdare să văd cum vor fi acestea. După părerea mea, fiecare spectacol e un pas înainte. Orice se poate întâmpla, fie bun, fie rău şi cred că dacă ar fi o rutină, ar dispărea magia specifică teatrului. Înainte de spectacol îmi sun părinţii şi vorbesc cu ei. Mă ajută să uit de emoţii, să mă liniştesc şi să mă concentrez pe jocul de pe scenă.”, spune Alexandru Stan, cel care îl interpretează pe Christopher.
Din distribuţia spectacolului pe care-l vor juca pe scena Teatrului Metropolis, din Bucureşti, fac parte: Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Ştefania Burduşa, Marta Ghimpu, Alexandra Ghimpu, Mihaela Rusi, Crina Isac, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, George Cristea, Bogdan Alban, Ionuţ Popa, Ştefan Drăgan şi Mugurel Costel.
Participarea Trupei Protha la acest festival este o etapă a proiectului de educaţie nonformală care se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Panciu. ( Janine VADISLAV )