Timp Liber

Trupa Protha, a elevilor de la Liceul Teoretic ”Ioan Slavici” din Panciu, își continuă ascensiunea

Janine VADISLAV
5 mai 2018 3444 vizualizări

Participarea Trupei de teatru Protha la ultimele două festivaluri, de teatru şi arte, care s-au desfăşurat la Făgăraş şi Cluj Napoca, a marcat un moment important, întorcându-se  acasă cu  câteva premii valoroase. Spectacolele, care au avut loc la Casa Municipală de Cultură Făgăraş şi Cinematograful “Dacia” din Cluj Napoca, au fost răsplătite cu aplauze de către spectatori şi cu premii din partea juriilor. S-a dorit in mod expres ca  Protha să participe cu piesa „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Haddon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă, din distribuţie făcând parte: Diana Apostu, Georgiana Cociorbă, Raluca Isac, Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, Mihaela Rusu, Crina Isac, Ştefania Burduşa, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, George Cristea, Ionuţ Popa, Ştefan Drăgan şi Bogdan Alban.

Juriul celei de a IV-a ediţii a festivalului, din Făgăraş, prezidat de Adrian Mureşan - fondatorul festivalului a acordat premiul pentru rolul Cristopher lui Alexandru Stan. Alex spune că a ajuns pe scenă cu acest rol după doar doua repetiţii, dar bucuria a fost atât de mare şi plăcerea de a juca atât de intensă, încât a evoluat cu brio, impresionând spectatorii, dar mai ales juraţii.

„Chiar dacă la Făgăraş am stat mai puţin, a fost frumos. Având în vedere că era a doua oara când jucam acest rol, am avut multe emoţii. După un sfert de oră însă, emoţiile au dispărut şi am rămas doar eu şi colegii de scenă, spectatorii fiind undeva, departe. Într-un fel, pot spune că totul părea o repetiţie obişnuită, doar că eram îmbrăcaţi în costume. După ce s-au aprins toate luminile şi piesa s-a terminat, am fost felicitaţi.  În aceeaşi seară am plecat la Cluj-Napoca. Acolo, pot spune că am avut mult mai multe emoţii, fiindcă eram participanţi, pe când la Făgăraş am fost invitaţi. De astă dată, emoţiile nu au mai dispărut, în schimb pot spune că au fost constructive ajutându-mă să simt, încet, încet, tristeţea, bucuria şi frica lui Christopher nu doar să mimez sentimentele. Punctul culminant a fost palma dată lui Christopher de către tată, care a stârnit imediat reacţii în sală. Conflictul dintre tată şi fiu a fost urmat de scena scrisorilor dintre mamă şi Christopher, care a fost de asemeni, destul de încărcată emoţional, înduioşătoare chiar.  

În concluzie, a fost o experienţă de neuitat, mai ales pentru că au fost primele mele ieşiri. Fiind vorba despre un personaj care are sindromul Asperger, presiunea este şi mai mare. Interpretarea trebuie să fie una adevărată, care să arate ce înseamnă să fii autist şi cei din jur să înţeleagă. Eu cred că am reuşit să fac asta datorită domnului regizor Cătalin Sfîrloagă, care m-a ajutat foarte mult, dar şi colegilor din trupă.”, ne-a spus Alexandru Stan, elev in clasa a X la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu.

O noutate în spectacol, a constituit-o prezenţa Georgianei Cociorbă în rolul mamei lui Cristopher. De altfel ea a mai bifat o premieră, aceea de a juca dublu rol, rolul mamei şi rolul profesoarei.

„În noul rol pot spune că m-am simţit mult mai bine. M-am regăsit de multe ori  în acest personaj şi asta m-a ajutat să transmit sentimentele cât mai natural. Tranziţia de la un rol la altul nu a fost atât de dificilă. Un rol mai mare implică, la primele reprezentări, mult mai multe emoţii pe scenă, dar acestea sunt constructive. Îmi doream de foarte mult timp să primesc un rol care implică mult mai multă muncă, multă repetiţie, iar în cazul de faţă, la modul cum sunt exprimate sentimentele unei mame faţă de un copil cu autism. Publicul a reacționat foarte bine, a fost aproape de noi, simțind căldura acestuia. M-am bucurat să fiu pe scena şi să interpretez atât rolul profesoarei cu care eram deja familiarizată cât şi noul rol unde emoţiile şi-au făcut simţite prezenţa mult mai mult în interiorul meu. Imi doream enorm ca  prima reprezentaţie de acest fel, sa fie un succes. În egală măsură, spectacolul m-a ajutat de asemenea să mă descopăr pe mine, să am mai multă încredere şi să nu îmi mai fie teamă de acţiunile pe care le fac. Un alt lucru pe care l-am descoperit după acest spectacol este că îmi place să ajut şi să fiu alături de copiii cu sau fără probleme,” ne-a spus Georgiana Cociorbă, elevă a Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu.

Pentru reprezentaţia oferită la Festivalul de Teatru pentru Elevi „Audienţă Generală”, din Cluj Napoca, Protha a primit Marele Premiu al Festivalului, Trofeul Festivalului, şi Premiul pentru regie.

“O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” este un spectacol la care ţinem foarte mult. La festivalul de la Făgăraş organizatorii ne-au invitat să jucăm ca urmare a faptului că văzuseră cu trei ani în urmă, la un festival din Timişoara, un alt spectacol al nostru, „Oscar şi Tanti Roz”, care le-a plăcut foarte tare. Organizatorii festivalului ne-au facilitat tot ceea ce aveam nevoie şi au fost alături de noi cât am stat în Făgăraş.După invitaţia primită de la Făgăraş, a venit invitaţia de a participa la un alt festival, la Cluj Napoca, aproximativ în aceeaşi perioadă. Am acceptat şi această invitaţie fiindcă erau persoane care veneau la spectacolele noastre, care îşi doreau să revenim alături de ei. Am plecat din Panciu către Făgăraş joi seara şi am rămas acolo până vineri. La ora 18 am avut spectacolul la Făgăraş, iar la ora 21.30 am plecat către Cluj Napoca unde am ajuns sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 01.00, iar sâmbătă la ora 12.00 aveam spectacolul la Cluj Napoca. La ora  10.00 ne îndreptam deja către sala de spectacol. Premiile obţinute la aceste două festivaluri, vin ca o împlinire şi o răsplată a muncii noastre. Spectacolul a confirmat, pe orice scena a fost prezentat, de doi ani încoace. Când am plecat acum la drum nu ne gândeam la premii ci la aşezarea în scenă a spectacolului în noua distribuţie. Poate că emoţiile noastre au fost legate de faptul că Diana şi Andrei se retrag din trupă şi urma să jucăm într-o nouă distribuţie. Diana a fost pe scenă doar la Făgăraş, la Cluj Napoca jucând Georgiana Cociorbă. Diana a fost alături de noi din sală, la final dând feed back colegilor ei. Alex a jucat pentru prima dată acest rol cu câteva zile înainte, pe scena de acasă şi a debutat pe scena de la Făgăraş unde a făcut-o foarte bine. Pe scena de la Cluj Napoca a fost foarte bun, o creştere vizibilă a sa în interval de cinci zile în care am jucat trei spectacole. Avem încredere că v-a continua ascensiunea şi va face în aşa fel încât spectacolul să fie unul foarte bun.Înainte de această serie de spectacole am avut bucuria să ne întâlnim cu copii diagnosticaţi cu autism, la centrul lor. A fost o experienţă de viaţă pentru fiecare dintre noi şi am înţeles şi mai bine modalitatea în care se exprimă şi ceea ce aşteaptă de la noi, ceilalţi. A fost o întâlnire care ne-a marcat şi sperăm ca în viitorul apropiat să fim din nou împreună”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, îndrumătorul şi regizorul Trupei Protha.

Participarea la aceste festivaluri a făcut parte din proiectul de educaţie nonformală desfăşurat de Asociaţia Protha Panciu în parteneriat cu Primăria Panciu, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Panciu. (Janine VADISLAV)

 

În perioada 27/28 aprilie 2018 Trupa de teatru Protha a participat la două festivaluri, de teatru și arte, care s-au desfășurat la Făgăraș și Cluj Napoca. Spectacolele au avut loc în aceste două zile la Casa Municipală de Cultură Făgăraș și Cinematograful “Dacia” din Cluj Napoca.

Protha a jucat în aceste două festivaluri spectacolul “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” după Mark Haddon,în regia lui Cătălin  Sfîrloagă. Din distribuția  spectacolului au făcut parte: Diana Apostu, Georgiana Cociorbă, RalucaIsac, Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, MihaelaRusu, Crina Isac, Ștefania Burdușa, Eduard Crucianu, Robert Grigoraș, Alexandru Stan, George Cristea, Ionuț Popa, Ștefan Drăgan  și Bogdan Alban.

Juriulcelei de a IX-a ediții a Festivalului Artistic “Evadareaînartă” de la Făgăraș,prezidat de Maria Voronca de la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj,a acordat trupei pentru acest spectacol  Premiul I-îi și Premiul de excelență.

Pentru reprezentația avută la Festivalul de Teatru pentru Elevi “Audiență Generală” din Cluj Napoca trupei Protha i-au fost acordate  Marele Premiu al festivalului și Trofeul  Festivalului, dar și Premiul de regie. Totodată juriul  celei de a IV-a ediții a festivalului, prezidat de Adrian Mureșan, fondatorul festivalului, a acordat pentru  rolul Cristopher din spectacolul  prezenta tpremiul pentru interpretare masculină lui Alexandru  Stan.

Participarea la aceste festivaluri a făcut parte din proiectul de educație nonformală  desfășurat de Asociația Protha  Panciu în  parteneriat cu Primăria  Panciu, Liceul  Teoretic “Ioan Slavici” Panciu și Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.