Timp Liber

Top 7 cele mai scumpe clădiri din lume

Ziarul de Vrancea
26 iul 2022 982 vizualizări

Oamenii au tendința de a încerca să depășească barierele. Ambițiile lor sunt potențate de avansul tehnologic și posibilitățile pe care le deschide inteligența artificială.  Unul dintre domeniile cu cea mai mare concurență pentru noi recorduri este cel al construcțiilor. S-a vorbit de cele mai înalte clădiri, de cele mai luxoase, dar foarte interesant este topul celor mai scumpe clădiri ridicate vreodată.

1.Masjid al-Haram, Mecca, Arabia Saudită, 100 miliarde USD

Locul de naștere al profetului Mahomed, Mecca este orașul pe care orice musulman trebuie să-l viziteze măcar o dată în viață. Aici se află Kaaba, un monument cu formă cubică spre care își îndreaptă fața musulmanii atunci când se roagă.  Pentru a-l proteja, în jurul său a fost construită Moscheea Masjid al-Haram. Milioane de oameni se adună aici pentru a se ruga și pentru a urma procesiunea Tawaf (înconjoară Kaaba în sens antiorar).

10 ani i-au trebuit califului Omar pentru a ridica prima construcție (634 – 644). În timp, complexul a fost refăcut și extins, ajungând în prezent la o suprafață de peste 356.000 metri pătrați, unde se pot aduna până la 5 milioane de pelerini în perioada hajj-ului, una din cele mai mari adunări anuale de oameni din lume. Experții estimează costurile acestei construcții la peste 100 miliarde de dolari.

2.Abraj Al Bait, Mecca, Arabia Saudită, 15 miliarde USD

Milioanele de pelerini care ajung la Mecca trebuie să beneficieze și de facilități în timpul ritualurilor religioase. Abraj Al-Bait este un complex constituit din 7 turnuri – hotel cu vedere la curtea interioară a Moscheii Masjid al-Haram. El are rolul de a găzdui pelerini, de a reîmprospăta arhitectura orașului, dar și de a moderniza orașul.

Deschis în 2012, complexul găzduiește Abraj Al Bait Mall, un centru comercial cu 5 etaje, cu circa 4.000 de magazine și săli de rugăciune pentru aproximativ 10.000 de persoane, un Observator, un muzeu de artă islamică și Turnul cu Ceas.

3.Emirates Palace, Abu Dhabi — 6 miliarde USD

Emirates Palace din Abu Dhabi este cel mai scump hotel construit vreodată. Descris ca având mai mult de 5 stele, hotelul deschis în 2006 a costat inițial 3,8 miliarde de dolari, iar cu modificările ulterioare a ajuns la 6 miliarde USD. Construcția amplasată pe malul Golfului Persic beneficiază de o plajă privată de 1,3 km și de un golf natural privat.

Hotelul dispune de cele mai avansate tehnologii, de 14 restaurante, 2 piscine extinse, un centru spa, un centru de fitnes și un club pentru copii. Toate camerele hoteluilui sunt dotate cu băi imense din marmură și pun la dispoziție un majordom propriu. Decorurile cu mozaicuri din aur, argint și sticlă evocă întreaga istorie a ospitalității arabe.

4.Marina Bay Sands, Marina Bay, Singapore -  5,7 miliarde USD

Proiectat de cunoscutul arhitect Moshe Safdie, Marina Bay Sands este cel mai scump hotel cazino construit vreodată. Situat pe malul mării, în Golful Marina Bay, complexul în care Las Vegas Sands Corporation a investit peste 5,7 miliarde USD este o poartă către Singapore și un pol al vieții publice vibrante din acest oraș multicultural.

O destinație de divertisment premium, stațiunea de peste 16 hectare oferă vizitatorilor trei turnuri-hotel în cascadă cu 55 de etaje și 2560 de camere, 120.000 metri pătrați de săli de expoziții și convenții, un centru comercial de 74.000 de metri pătrați, un muzeu, un teatru, restaurante, cel mai mare cazinou din lume și un Sky Park de 340 m lungime. Amplasat pe cea mai mare platformă în consolă din lume, Sky Park-ul depășește cu 66.5 m turnul nordic, poate primi peste 3.900 de persoane și dispune de o piscină cu o lungime de 150 m, accesibilă doar celor care sunt cazați în hotel.

Deși cazinourile online sunt legale în din ce în ce mai multe zone ale lumii, cazinourile terestre rămân destinații preferate pentru mulți turiști, în special pentru cei cu posibilități financiare. Pentru a-i atrage, proprietarii investesc sume imense, motiv pentru care multe cazinouri se regăsesc printre cele mai scumpe clădiri din lume. Din aceleași considerente, proprietarii Marina Bay Sands își propun să investească peste 3 miliarde USD pentru a ridica un nou hotel-turn, care să atragă mai mulți turiști internaționali.

5.Resorts World Sentosa, Singapore — 5.4 miliarde USD

Resorts World Sentosa este o stațiune amplasată pe insula Sentosa din largul coastelor de sud din Singapore. Complexul ocupă peste 49 de hectare și găzduiește unul dintre cele două cazinouri din Singapore, un parc tematic Universal Studio, parcul acvatic Adventure Cove, un acvariu, 4 hoteluri, un centru comercial Festive Walk și numeroase alte facilități.

6.​Apple Park, Statele Unite -  5 miliarde USD

Apple Park din Cupertino, California, este al doilea sediu al companiei Apple. Construit la sugestia lui Steve Jobs, fondatorul companiei, campusul arată ca o navă spațială cu formă rotundă, drept pentru care clădirea de birouri a primit denumirea „The Ring”. Înconjurat de iarbă și copaci, campusul cu o livadă în centru inelului este un bastion al inovațiilor în materie de energie și design.

Clădirea principală este construită din 800 de panouri de sticlă care se conectează într-o structură cu 4 etaje.

Unele dintre acestea sunt folosite ca uși glisante ce permit ventilația naturală, astfel încât, timp de nouă luni pe ani, clădirea nu necesită încălzire sau răcire. 692 de structuri din oțel amplasate la două etaje sub pământ protejează construcția împotriva cutremurelor.

Din complex mai fac parte Teatrul Steve Jobs (primește până la 1000 de persoane, un centru pentru vizitatori cu un magazin Apple de 10.000 de metri pătrați, o cafenea de 2.000 de metri pătrați și o zonă de realitate augmentată, o grădină și multe spații pentru activități virtuale.

7.Stadionul SoFi, Statele Unite - 4,9 miliarde USD

SoFi Stadium este o arenă polivalentă acoperită dintrun complex sportiv de 121 de hectare situat în Inglewood, California. Cu peste 70.000 de locuri în tribune, acest stadion va găzdui echipele de fotbal american Los Angeles Ram și Los Angeles Chargers. În același complex se află 2 hoteluri, peste 50 de restaurante, un lac artificial și 2.500 de apartamente.

Pe această arenă se va desfășura SuperBowl 2022, dar și ceremoniile de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice din 2028.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.