Timp Liber

Strategii de Pariuri: Noțiuni de Bază Despre Bankroll Management

Ziarul de Vrancea
4 mai 2021 1211 vizualizări

Chiar dacă are o tradiție de peste 100 de ani, piața de pariuri din România nu este încă matură din multe puncte de vedere. Jocurile de noroc sunt considerate de mulți un viciu dăunător pentru că nu se încurajează destul pariatul responsabil și, în special, nu se investesc suficiente resurse în educarea jucătorilor.

Pentru ca jocurile de noroc să devină responsabile (și chiar profitabile), unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie stăpânite de la bun început este bankroll managementul, sau în termeni românești - gestionarea banilor pe care ești dispus să îi joci. În acest articol vom parcurge câteva noțiuni de bază despre bankroll management ca să îți poți începe sau transforma experiența de pariere într-o activitate sigură și responsabilă.

De ce e important bankroll managementul?

Să începem cu o regulă fundamentală după care ar trebui să te ghidezi în general:

Gestionarea bugetului este probabil cel mai important aspect al pariatului. Da, pe termen lung chiar mai importantă decât alegerea pariului câștigător.

Terrence Murphy, un autor american și fost jucător de poker profesionist are un citat renumit: Jocurile de noroc nu sunt legate de cât de bine joci jocurile, ci de cât de bine te descurci cu banii.

Stabilirea bugetului

Înainte să plasezi chiar și un pariu mic, ar trebui să te întrebi: câți bani îmi permit să pierd? Ca să ducem această idee la nivelul următor, ar trebui să îți pui aceeași întrebare lunar, iar pe baza răspunsului să-ți stabilești un buget de pariuri - acesta este practic bankroll-ul tău.

Cu siguranță scopul tău nu este să pierzi acești bani, dar indiferent câte statistici studiezi, jocurile de noroc rămân foarte imprevizibile, așa că e bine măcar să fii împăcat cu această idee.

Orice ai citi online, nu există o formulă magică pentru pariuri câștigătoare. E o combinație între priceperea ta, gestionarea banilor, instinct, noroc și alți factori. În unele luni vei avea profit, în altele nu te vei alege cu nimic.

Sprint sau maraton?

Înainte de a trece la strategii, e bine să îți stabilești abordarea generală, mai exact ce vrei de la experiența de pariere și cum vrei să pariezi.

Când vine vorba de bankroll management și strategiile pe care vrei să le folosești, există două puncte de plecare foarte comune:

Există și strategii mixte, dar abordarea ta fundamentală e bine să fie cât mai clară de la bun început. Întreaga idee de bankroll management pornește de la așteptări realiste - cu toții vrem câștiguri mari și rapide, dar acest lucru este puțin probabil.

Strategii de bankroll management

Poți să fii maestrul tuturor funcțiilor de pariere, să profiți de oferte de pariuri sportive cu fiecare ocazie, sau să cunoști toate statisticile despre evenimentele pe care pariezi, fără o strategie bună de gestionare a bugetului, nu ai cum să progresezi pe termen lung.

Probabil ai auzit până acum de formule matematice complexe care îți vor garanta câștiguri, dar adevărul e că pentru aproape orice strategie care pare riscantă, trebuie fie să fii foarte inspirat, fie să ai noroc.

Iată câteva strategii renumite:

1. Flat betting / abordare prudentă

Probabil cea mai simplă și benefică strategie de pariere pe termen lung, flat betting-ul presupune împărțirea bankroll-ului în unități egale. Mărimea unei unități depinde de cât de des vrei să pariezi și ce fel de pariuri preferi, pentru majoritatea jucătorilor acest lucru va însemna 3-5% din bankroll.

În mod aproape surprinzător, vei vedea că această strategie este foarte echilibrată. Îți asumi același risc la fiecare meci, și atâta timp cât nu optezi doar pentru rezultate riscante, vei avea succes și ghinion în cantități destul de egale.

 2. Sistemul Kelly / abordare riscantă

O strategie creată de J.L. Kelly Jr. în 1956 pe baza unei formule matematice care te ajută să determini cât trebuie să pariezi pentru a-ți maximiza profitul.

Unitatea din bankroll pe care o aloci pariului e determinată de cota evenimentului înmulțită cu șansa de câștig, minus șansa șansa de a pierde. Rezultatul îl împarți din nou la cotă și ai ca rezultat unitatea de bankroll pentru pariu.

Unii punteri profesioniști folosesc acest sistem, dar succesul formulei depinde foarte mult de capacitatea ta de a evalua precis fiecare variabilă. În mod sigur nu e o strategie eficientă pentru începători.

3. Strategia Martingale / abordare mixtă

Sistemul de pariere Martingale este unul dintre cele mai vechi (anii 1700), și este foarte recunoscut pentru că pare o strategie foarte sigură. Abordarea este mai degrabă riscantă, dar intenția este, de regulă, de echilibru și recuperare a pierderilor. În esență, logica din spatele sistemului este destul de simplă: dintr-un număr de X pariuri, câteva vor fi de succes, statistic e aproape imposibil să nu fie. Iar atunci strategia Martingale presupune să îți dublezi pariurile pierdute până când câștigi.

De exemplu, dacă pariezi 10 Lei și câștigi, pui acei 10 Lei deoparte și pariezi alți 10 Lei. Dacă pierzi pariul acela de 10 Lei, atunci pariezi 20 Lei la următorul.

Dacă pierzi și acest pariu, pariezi 40 Lei la pariul următor.

Continui să pariezi în acest mod până îți recuperezi pierderile, păstrând cei 10 Lei pe care i-ai pus deoparte.

După ce ți-ai recuperat pierderile, pornești din nou de la 10 Lei și repeți procesul.

Chiar dacă sună bine, raționamentul e oarecum greșit de la bun început - un pariu nou nu va ține cont de rezultatul pariului trecut. Deci șansele de a pierde peste 5, 6, 7 pariuri la rând sunt cât se poate de reale.  O cotă de 3.30 va avea aceeași valoare în momentul pariului, nu 3.30 +/- rezultatele anterioare.

Concluzie

La fel ca majoritatea lucrurilor în viață, dacă ar exista scurtături magice către succes, toată lumea le-ar folosi, iar în cazul pariurilor, ar fi plin de jucători bogați și de operatori în pragul falimentului. Oricât de plictisitor ar suna, câștigurile constante se obțin prin muncă și perseverență.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.