Timp Liber

Se schimbă ora de iarnă, pentru ultima dată în istorie

Ziarul de Vrancea
24 oct 2020 1673 vizualizări

În ultima duminică a lunii octombrie, în fiecare an se trece la ora de iarnă, considerată și ora normală în Europa: ora 4 devine ora 3. Cu toate că trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară, organismul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui.

În vara anului 2018, în cadrul unei consultări publice, Comisia Europeană a primit milioane de răspunsuri în favoarea întreruperii schimbării orei de două ori pe an. Astfel aceasta a luat o decizie unică. Mai precis, fiecare stat membru al Uniunii Europene va fi liber să stabilească dacă va păstra ora de vară sau pe cea de iarnă, apoi să comunice Comisiei Europene decizia.

De ce nu se mai schimbă ora de iarnă

Așadar, în cazul țărilor care vor să rămână cu fusul orar pe ora de iarnă, ultima oară când vor schimba ceasul va fi ultima duminică din 2021. Pe de altă parte, dacă se dorește ca ora de vară să fie cea oficială, în ultima duminică din martie 2021 se va putea modifica ceasul. Această soluție a fost luată pentru a nu perturba funcționarea pieței interne, potrivit Playtech.ro.

În acest an, vom da ceasul în urmă în noaptea dintre 24 și 25. Așadar, ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult. Totodată, experții vorbesc despre cum ne afectează această schimbare organismul. Potrivit oamenilor de știință, copiii și bătrânii resimt cel mai tare această modificare, cel mai probabil pentru că poate cauza oboseală, dureri de cap sau chiar insomnii.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în România în anul 1932, însă a fost suspendată în 1943 până în 1979. “Vinovat” pentru această idee la nivel mondial a fost Benjamin Franklin. El a scris, pentru prima oară, despre asta în 1784, când era de părere că locuitorii Parisului nu profită deloc de lumina naturală. Prima ţară din Europa care a adoptat ora de vară a fost Germania, în aprilie 1916. Marea Britanie a urmat-o, în luna mai din același an.

La ora de vară, ceasul cu o oră înainte (ora 3:00 devine ora 4:00), iar la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Sursa: playtech.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.