Timp Liber
Scriitorul vrâncean Gheorghiță Mocanu își prezintă Trilogia „Din umbra Munților″, pe care o va lansa la Casa de cultură Odobești
11 ian 2021
3102 vizualizări
Libertatea de a supravețui
Trilogia „Din umbra Munților″, pe care o voi lansa în curând la Casa de cultură din Odobești și pe care m-aș bucura să o citiți este, de fapt, o poveste... Povestea unui om și a unui sat, de la naștere până la moarte! Povestea unei copilării, a unei adolescențe și a unei maturități întinse pe durata unei jumătăți de secol de viață, într-o Românie uitată de autorități. O Românie despre care oamenii politici nu știu nimic, sunt străini în țara lor! O Românie aparte, neștiută, lăsată în voia soartei, o soartă cruntă, de cele mai multe ori. O lume în care oamenii se descurcă pe cont propriu, ajutați doar de natură și de Dumnezeu. O lume unde singura libertate este libertatea de a supraviețui...
Veți găsi pagini extrem de captivante, iar fantasticul spre care autorul merge de multe ori în această poveste, sporește interesul și plăcerea lecturii. Am construit o lume prin ficțiune, dar este evident că această ficțiune a avut o sursă: realitatea unei Românii păcălită la nesfârșit prin promisiuni.
Personajul principal se lovește permanent de această realitate care, la orice pas, nu urmărește altceva decât să-l învingă, să-l distrugă! Numai Dumnezeu știe ce se întâmplă cu el! Veți afla asta doar citind trilogia, deznodământul unei vieți, destinul unui om crescut în mijlocul naturii, născut dintr-o generație de oameni care a trudit să nu rămână datoare nici cu banii de pomană.
Veți fi purtat în mod plăcut prin multe pagini de introspecție, în cămăruțe ale sufletelor personajelor care se detașează prin naturalețea lor. Prin destinul personajului principal, vei fi tentat să te duci cu gândul spre Moromeții lui Marin Preda, dar este o altă perioadă istorică,o epocă în care autoritățile dispun de alte mijloace, moderne, pentru a strivi destinul unui om sau al unei generații.
Iată ce scria maestrul Emilian Marcu – poet, prozator, eseist și critic literar, premiant al Academiei române-, despre volumul 1, „Borta″, în paginile revistei „Convorbiri literare″ de la Iași:
„Gheorghe Mocanu se înscrie cu succes în rândul prozatorilor tineri din România, capabili să ofere cărţi interesante. Descrierile locurilor natale, făcute cu talent, până la detaliu, m-au făcut să-mi amintesc de Alecu Russo, Calistrat Hogaş, dar mai ales de Geo Bogza. Şi Gheorghe Mocanu, ca şi autorii amintiţi, face ca natura să devină un personaj important în cartea sa, să-i dea viaţă. Cartea se construieşte din trăirile şi stările unui copil risipit în universul rural al lui Creangă sau Rebreanu. Gheorghe Mocanu ştie să se detaşeze de modele, să toarne în creuzetul cărţii sale propria tărie, să scrie, aşa cum îl sfătuieşte Fănuş Neagu, cu o creangă de brad şi să limpezească cuvintele cu păstrăvi de fag. Şi autorul ştie să facă din această carte, prin talentul nativ pe care îl are, un pui de urs intrând în smeuriş.”
Sunt sigur că fiecare cititor va exclama: Și eu am trăit un asemenea moment, și eu am mers pe o astfel de cărare din pădure și rupeam crenguțele copacilor de pe margine.... Și eu mi-am privit chipul în apa limpede a fântânii și mi-am aranjat părul de pe frunte!
Plăcerea lecturii să fie cu voi! Să nu vă părăsească!Și tocmai acest lucru l-am urmărit! Să vă determin să mai dați o pagină, și-ncă una, și-ncă una, până la capăt...
Să nu existe un capăt! Ci doar o reflecție, care să vă aducă acea stare de satisfacție pe care orice om care iubește literatura și-o dorește.
Toți cei care veți dori să citiți cele trei romane ale trilogiei: „Borta”, „Ursoienii″ și „Ultima cruce”, le veți avea direct de la autor, sau le veți putea împrumuta de la Biblioteca orășenească Odobești, biblioteca județeană Vrancea, apoi și de la bibliotecile județene din țară, intenționând să trimit câte un exemplar în fiecare județ!
Mulțumesc U.A.T. Odobești – Casei de cultură C.C. Giurăscu, U.A.T. Reghiu și Parohiei Broșteni II, pentru sprijinul acordat!
Ziarul de Vrancea nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.