Timp Liber

Șampania, băutura inventată din greșeală

Ziarul de Vrancea
24 nov 2021 1306 vizualizări

O ironie a sorții l-a determinat pe un călugăr din regiunea franceză Champagne să descopere accidental această băutură în timp ce încerca să facă vin alb.

Moștenirea vinului o datorăm călugărilor. Ei au fost cei care au început să muncească din greu pământul, dezvoltând cele mai optime condiții pentru cultivarea viței de vie și înființarea unora dintre cele mai bune podgorii.

Așa a fost cazul lui Dom Pierre Perignon, un călugăr benedictin orb de la Abația Hautvillers din Epernay și inventatorul din greșeală al șampaniei, potrivit legendei.

În cursul anului 1693, călugărul francez a petrecut mult timp perfecționând arta de a face vin alb din struguri roșii. Pentru a face acest lucru, a evitat cojile strugurilor roșii, cele responsabile de culoare, și a amestecat diferite tipuri de vin din diverse podgorii din regiunea Champagne, din Franța, pentru a îmbunătăți aroma produsului său.

Legenda spune că Dom Pierre Perignon a fost, din neatenție, inventatorul șampaniei

Perignon a reușit în sfârșit să facă un vin alb grozav din struguri roșii, dar întâmpina întotdeauna o problemă: în sticle ieșeau constant bule. Călugărul nu a înțeles ce se întâmplă, de fapt – ironie a sorții – a petrecut mult timp încercând să scape de ele.

Cu toate acestea, englezii cărora călugării le-au trimis vin alb, au preferat varianta „greșită” a călugărului, adică le-a plăcut mai mult vinul cu bule al lui Dom Perignon decât varianta clasică.

Șampanie comanda de pe Emag

În ciuda acestui fapt, călugării au vrut să-și facă în continuare vinurile albe și roșii ca în alte regiuni europene. Dar din cauza frigului iernii din regiune, acele sticle si-au oprit in mod natural fermentația (drojdiile paralizeaza la temperaturi scazute), adica au atins un grad alcoolic moderat și aveau zahăr rezidual.

Când a sosit primăvara și căldura, activitatea bacteriană a fost reactivată, iar pe măsură ce fiecare sticlă era acoperită (cu bucăți de lemn învelite în cârpe), bulele au rămas prinse și, din cauza presiunii, multe au explodat. Acest lucru s-a întâmplat și pentru că sticla vremii era slabă și de grosime redusă. În plus, „reacția în lanț” era obișnuită: când una a explodat, multe alte sticle au făcut același lucru. Dom Perignon nu știa de ce se întâmplă asta și și-a numit vinul „vin nebun”.

Se spune că instabilitatea acestui vin a fost cauza multor preocupări, dar din fericire au apărut recipiente noi, cu sticla mai groasă. La fel, dopul care era folosit până atunci a fost înlocuit cu unul de plută folosit de pelerinii din Sant Feliu de Guixols (Girona). Acest dop de plută ar fi fost atașat la ceea ce a fost prima sticlă în formă de măr cu o sfoară de cânepă. 

Cu aceste îmbunătățiri, Pérignon s-a străduit să perfecționeze procesul acestui vin și s-a dedicat studiului, lucrului și perfecționării acestuia. De acolo, percepția călugărilor s-a schimbat complet, iar în timp a devenit băutura preferată pentru sărbători.

În calitate de maestru vinificator, Dom Perignon a fost unul dintre cei mai buni producători de vin spumant, dar nu a putut explica niciodată de ce apar bulele în sticlele sale. Chimistul francez Louis Pasteur a fost,150 de ani mai târziu, cel care a dedus procesul natural de fermentație prin care bacteriile asimilează zahărul și îl transformă în alcool, generând la rândul lor căldură și CO2, adică dioxid de carbon. Adică bulele pe care nu și le explica inventatorul șampaniei.

În ziua de azi, șampania este denumire de origine controlată, astfel că nu orice vin spumant poate fi numit șampanie, deși în limbajul popular așa a rămas încetățenit. Au voie să se numească șampanie doar acele vinuri spumante din regiunea Champagne din Franța, care se află sub reguli stricte de producție. De la felul în care vița-de-vie este tratată și până la metode specifice de presare a strugurilor, totul trebuie să fie respectat în așa fel încât produsul final să fie numit șampanie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.