Timp Liber

Sala arhiplină la Conferința părintelui Constantin Necula

Alexandra TĂTARU
29 sep 2017 3164 vizualizări

Sala Balada a ”Ansamblului Țara Vrancea” din Focșani a fost arhiplină, vineri seară, la Conferința susținută de pr. Conf. univ. dr. Constantin Necula. Domnia sa a fost invitat să conferențieze pentru focșăneni cu prilejul Târgului de Carte organizat de Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu”, în parteneriat cu Consiliului Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani.

 

Sute de oameni, așezați pe scaune, în picioare, stând pe mochete sau pe scările Sălii Balada, au ascultat prelegerea părintelui Constantin Necula, unul dintre membrii fondatori ai ”Coaliției pentru Familie” și cunoscut ca unul dintre cei mai bine înțeleși preoți de către diverse categorii de oameni. Părintele a transmis, în stilul său caracteristic, plin de umor, foarte multe mesaje și învățături. În deschiderea conferinței, Corul ”Parohiei Irești”, condus de pr. Ionel Miron, a susținut un scurt recital. Alături de conferențiar a stat pr. Eduard – Daniel Bran, de la Protoieria Focșani I care, de fapt, a avut inițiativa lăudabilă de a-l invita pe Constantin Necula la Focșani.

 

”Să ne întoarcem la carte, la bibliotecă și la spiritualitate”

În prima parte a conferinței, Constantin Necula a îndemnat pe toți că trebuie să ne întoarcem la carte, la bibliotecă și la spiritualitate. ”Cumpărați copiilor mai puține jucării și mai multe cărți”, a îndemnat preotul. Conferențiarul a povestit despre faptul că pe el cărțile l-au ajutat să devină ceea ce este. Cu înțelepciune și încredere în Dumnezeu ”este important să ne apărăm de nebunia lumii în care trăim. Nu trebui să-i vedem pe preoți ca supraoameni, ci indivizi care caută să ofere sfaturi duhovnicești. ... Este important să mergem la biserică și să ne spiritualizăm”, a mai spus părintele. Sfaturile domniei sale au mai fost legate de educația copiilor în spirit creștin și în valori naționale, a reamintit celor prezenți că România a dat lumii nume importante și ar trebui, totuși, să fim mai uniți ca neam. Fără să facă propagandă Bisericii Ortodoxe, conferențiarul a pus accentul pe legătura sufletului omului cu Hristos. Acesta nu a uitat nici recursul la istorie, să amintească despre valorile naționale, a glorificat faptele de vitejie ale înaintașilor și revenirea la valorile strămoșești. În partea a doua a conferinței, timp de peste o oră, părintele Necula a răspuns întrebărilor venite din sală. Multe întrebări și diferite, de la cele legate de spiritualitate sau homosexualitate, până la cele legate de copiii care nu-și găsesc calea în viață. Cu umor, a inserat numeroase sfaturi care au rămas în sufletul și memoria celor care l-au ascultat. ”Dacă aveți nelămuriri, încercați să nu sufocați duhovnicul cu tot felul de întrebări, e mai bine să deschideți și câte o carte să vă informați”, a mai sugerat părintele.  A vorbit și despre ”măștile” pe care le poartă oamenii, numindu-le ”de la Nereju”,  pe înțelesul tuturor, și despre cum pot unii oameni să se protejeze purtând această ”mască”, iar alții să poarte goluri în suflet având tot felul de nevoi artificiale. ”Golurile se umplu cu lacrimi, nu cu miere”, a mai spus părintele Necula, îndemnându-i pe oameni să aibă un duhovnic ”sănătos la cap” cu care să-și vorbească durerile. Toate mesajele sale au fost tradiționaliste, dar departe de a fi fanatice, Constantin Necula sfătuindu-i ce toți cei care deviază de la calea bunului simț cum să procedeze atunci când sunt nemulțumiți de ceea ce observă la alții. (A.TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.