Timp Liber

S-au împlinit 513 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și 113 ani de la inaugurarea monumentului de la Bîrsești

Alexandra TĂTARU
17 iul 2017 948 vizualizări

Monumentul închinat domnitorului Ștefan cel Mare a fost inaugurat la data de 2 iulie, în anul 1904, la 400 de ani de la moartea sa. Vrâncenii au ridicat acest monument pe Dealul Dumbrăvii din comuna Bîrsești, acolo unde a fost amplasată și Casa ”Tudorei Vrâncioaia”, în semn de cinste pentru eroii și legendele Vrancei. Duminică s-a organizat un nou pelerinaj de evocare a eroilor și legendelor Vrancei.

La inaugurarea din 1904, documentele de arhivă scriu că ”oamenii, munții și pădurile au strigat într-un cor nesfârșit … URAAA!!!”. Cu prilejul manifestărilor anuale ale Festivalului folcloric ”Baba Vrâncioaia” din Bîrsești, Consiliului Județean și Centrul Cultural Vrancea, dar și Primăria și Consiliul Local Bîrsești au dorit să comemoreze 513 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și 113 ani de la inaugurarea monumentului,  printr-un pelerinaj de cinstire a eroismului vrâncean. La manifestare, localnicii și copiii satului au venit îmbrăcați în straie populare, iar feciorii Vrîncioaiei au ajuns călare dând primul semnal din bucium, pentru depunerea de coroane și pentru aducerea aminte a istoriei locului. Copii satului au depus coroane de flori din partea administrației locale, iar parlamentarii Ion Ștefan și Cătălin Toma au făcut același gest prin intermediul tinerilor liberali. Au mai fost prezenți consilierul local UNPR Costel Bârsan și președintele UNPR, Neagu Murgu, în calitate de oameni ai locului. Evenimentul a fost deschis de Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Focșani, care a vorbit și despre aniversarea a 15 ani de la canonizarea domnitorului. ”Ștefan cel Mare rămâne în inimile noastre un simbol, i se spunea  și «Soarele Moldovei», este cel care, pentru locurile în care pășim astăzi, a contat enorm, mai ales prin bătăliile pe care le-a câștigat. Prin eforturile lui Ștefan cel Mare am reușit să păstrăm acest neam întreg. Anul acesta se împlinesc și 15 ani de la canonizarea sa. El a fost un iubitor de Cristos, un stâlp al creștinismului. Cel puțin pentru 30 de biserici este atestat acest lucru. El a zidit numeroase lăcașuri de cult și este recunoscut aportul important al lui Ștefan cel Mare în centrul ortodoxiei de pe muntele Athos. Iată că, tot din 2 iulie, acum 15 ani, este sărbătorit ca Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Sorin Francu oaspeților prezenți. Primarul Ștefan Caba a vorbit, de asemenea, publicului,  despre importanța istorică a locului, a monumentului, despre vestigiile arheologice descoperite, dar și despre faptul că memoria înaintașilor nu trebuie să se piardă în hățișul contemporan. La final, toți cei prezenți au fost invitați să viziteze expoziția tradițională amenajată în interiorul Casei ”Baba Vrâncioaia”, prin grija directorului Căminului Cultural Bîrsești, la intrarea căreia au fost primiți cu pâine și sare de copii îmbrăcați în costume autentice. După acest moment omagial, s-a dat startul celei de-a IX-a Ediții a Festivalului Folcloric ”Baba Vrâncioaia” de pe Dealul Dumbrăvii. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.