Timp Liber

Regal muzical unic în Piața Unirii din Focșani

Alexandra TĂTARU
6 aug 2017 2167 vizualizări

Seria de spectacole care a avut loc cu ocazia Centenarului Marelui Război, în perioada 3-6 august în Vrancea, reprezintă cu siguranță cea mai reușită dintre cele organizate până acum de Consiliul Județean Vrancea. Calitate, bun gust, artiști aleși cu grijă, repertoriu special, scaune pentru spectatori, lipsa fumului de la grătarele încinse... eroii neamului au fost comemorați cum se cuvine.

Video: Balada lui Ciprian Porumbescu

 

Și nu cred că exagerăm când susținem că, de data asta, calitatea a luat locul kitschului din parangheliile cu care ne-au obișnuit până acum autoritățile. Evident, e un punct de vedere subiectiv, dar nu departe de adevăr. Pulsul l-au luat și alții și părerile sunt asemănătoare. Diversitate, artiști renumiți, atent selectați pe cele patru seri dedicate spectacolelor, repertoriu variat de la cântece patriotice, balade folclorice la muzică simfonică și arii celebre, cred că demonstrează încă o dată că se poate și altfel.

E timpul pentru o schimbare

Și focșănenii au reușit să se bucure și să se adune în Piața Unirii într-un număr poate și mai mare decât la alte manifestări. Aceștia s-au manifestat mult mai civilizat decât la celebrele paranghelii, chiar dacă au fost mici incidente aplanate de jandarmi, și aplauzele au demonstrat că e timpul pentru o schimbare. Probabil că, unul dintre motivele pentru spectacolul ”altfel” a fost bugetul impresionat, în total, pentru toate manifestările dedicate Centenarului Marelui Război fiind alocate în jur de 4 milioane de euro, din fonduri guvernamentale.  Nu știm exact cât s-a cheltuit, strict, pentru aceste spectacole, dar credem că se poate și cu bani puțini organiza ceva frumos. Un alt motiv a fost, foarte probabil, atenția pentru detalii și a fost evident efectul. Ieșirea din standardul cu care ne-au obișnuit până acum organizatorii de evenimente și laude la finalul fiecărei seri. Chiar dacă, la viitoarele evenimente focșănene, nu se vor mai aloca atât de mulți bani, poate că se vor drămui, totuși, cu mai multă grijă cei care sunt. Acei mulți bani oricum alocați din bugetul autohton și ”aruncați” pe ”așa numitele spectacole” estivale, de toamnă sau de iarnă, cu aromă de fum și tulburel, se pot drămui cu aceeași grijă și se vor schimba tiparele vechi către ceva de bun gust.

Conferință publică și regal muzical impresionant

În deschiderea spectacolului de sâmbătă, prezentat de Iuliana Tudor și Octavian Ursulescu, actorul Dan Puric a susținut o conferință publică despre istoria neamului, evocând evenimentele de la 1917,  importanța jertfelor de pe frontul de la Mărășești-Mărăști-Oituz, despre mândria de a fi român și identitatea românească dobândită și oficializată la 1918, dar și despre riscul de a ne-o pierde, în prezent, în era europenizării și globalizării.

Dan Puric a vorbit în fața celor prezenți în Piața Unirii mai mult de o oră și jumătate, fără să uite de geniile care s-au născut în Vrancea sau de oamenii de știință care au găsit în Vrancea sâmburi identitari. Regalul muzical, ce a ținut până la miezul nopții, a fost oferit de maeștrii de talie internațională, violonistul, supranumit ”Paganini”,

 Eugen Sârbu și

naistul Gheorghe  Zamfir.

În premieră, spectatorii au putut asculta Balada lui Ciprian Porumbescu în aranjamentul propus de maeștrii Sârbu și Zamfir. S-au mai putut asculta partituri din Vivaldi și cunoscutele compoziții ale lui Gheorghe Zamfir precum ”Cântecul Ocarinei” sau „Lie Ciocârlie”.

 

Maeștrii au fost acompaniați de Orchestra ”Metropolitan” din București, condusă de Daniel Jinga, parte dintre instrumentiști aparținând și Orchestrei ”Muntenia” din Târgoviște. În partea a doua a programului, dirijorul vrâncean a acompaniat pe tenorul

Alessandro Safina și

Paula Seling, care au susținut un recital unic ce s-a prelungit până la miezul nopții. Tot timpul, alături de artiști și spectatori, au fost ”soldații”, adică membrii trupei de actorie ”The Sky”.

Dirijorul Daniel Jinga, talentul apreciat de marii artiști ai țării și lumii

Surpriza serii a fost și tânărul dirijor Daniel Jinga, 39 ani, care este, de fapt, un vrâncean ce a copilărit pe meleagurile din bazinul Rm. Sărat, la Vintileasca, după cum el însuși a mărturisit spectatorilor. ”Daniel Nicolae Jinga este Maestru de Cor al Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice ”Muntenia” din Târgoviște, este inițiator și dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau „mainstream” ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul «Song»”, potrivit biografiei sale. Alături de Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică „Muntenia” a realizat discul „Rapsodiem”, care cuprinde cele două rapsodii enesciene și suita „Valurile Dunării”, compusă de Iosif Ivanovici.

Duminică seară, un alt spectacol dedicat eroilor neamului a avut loc la Mausoleul din Mărășești, după ceremonialul militar și alocuțiunile oficiale, iar în Piața Unirii spectatorii au participat la recitalurile susținute de trupele ”Anton Pann” și ”Cazanoi Brothers” care au fost prezenți, zilele trecute, și la Mărăști și Soveja. Manifestările organizate și în perioada 3-6 august 2017 sunt incluse în proiectul ”Centenarul Marelui Război. Vrancea Eroică 1917-2017”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la marile bătălii de pe Câmpul de Luptă de la Mărăști-Mărășești și Oituz. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.