Timp Liber

Programul de film documentar KineDok la Centrul Cultural Vrancea din Focșani

Ziarul de Vrancea
14 nov 2019 1494 vizualizări

Marți, 19 noiembrie 2019, ora 19:30, la Centrul Cultural Vrancea din Focșani (strada Mitropolit Varlaam, nr. 48 bis), are loc proiecția filmului „Frați” (Auslag Holms, 2017). Evenimentul face parte din programul european KineDok powered by One World Romania.         

Proiecția va fi urmată de o discuție informală cu profesorul de filosofie, Adrian Canae.

Filmul „Frați” prezintă relația apropiată dintre doi frați. Markus (14 ani) și Lukas (11 ani) locuiesc într-o casă veche, cu pereți galbeni, în centrul orașului Oslo. În apropierea locuinței lor, curge un râu. Un rai pe pământ în inima unui mare oraș. Copacii cresc înalți străpungând cerul, iar pe sub ei susură întunecat și ademenitor apa. Aici cresc cei doi frați, cu  năzuințele lor. Lui Markus îi place fotbalul și își dorește să devină un profesionist al sportului. Îl joacă încă de la vârsta de cinci ani și nu există altă echipă mai bună decât Liverpool. Filmul înfățișează lupta dusă de el și pasiunea de care dă dovadă pentru a-și atinge scopurile. Lukas e cel cu o fire filosofică, căruia îi place să se gândească la tot felul de lucruri despre lumea din jur, despre el însuși și despre sensul vieții: „Mami, ce o să se întâmple cu visurile mele după ce mor, o să rămână în viață?”. Acest documentar intim și personal este filmat de mama lor. Aslaug Holm realizează atât imaginea, cât și regia filmului, propunându-și să pătrundă în lumea autentică a copiilor și să găsească adevărul și esența vieții. Timp de cinci ani și-a filmat fiii, iar ceea ce a rezultat este un film care se va transforma într-un document unic despre copilărie, fraternitate și viață, adresat unui public matur.

Filmat pe parcursul unei perioade de opt ani și jumătate, documentarul realizat de Aslaug Holm despre cei doi fii ai săi a fost proiectat în festivaluri din toată lumea. Frați a fost și primul documentar norvegian căștigător al Premiului pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj la HotDocs (2016). În 2015, Frați de Aslaug Holm a fost primul film documentar care a câștigat Premiul norvegian Amanda pentru Cea mai Bună Regie, în istoria de 34 de ani a acestor premii. A fost totodată și filmul care a rulat pentru cea mai îndelungată perioadă în cinematografele norvegiene în 2015, timp de nouă luni, bucurându-se de succes la public.

 KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfășoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare, produse în țările partenere, vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să-i întâlnească pe realizatorii sau pe protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.


KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: festival-oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku(Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei și UNHCR With the support of Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union

Locurile sunt limitate. Vă rugăm să sunaţi pentru rezervarea locurilor, la numărul de telefon 0237.210213, de luni până vineri, în intervalul orar 09-15.00.

Intrarea este liberă!

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.