Pandemia din lumea literelor așterne tăcerea, dar dispare subit, într-o poveste în versuri scrisă de focșăneanca Liana Alexandru
Un punct invizibil, un virus al literelor, apare pe neașteptate în istoria umanității și amenință să pună capăt creativității. Similar cu recentele restricții impuse oamenilor în lumea reală, literele intră în izolare și nu mai au voie să formeze cuvinte, propozițiile sunt amendate, rimele sunt condamnate să dispară, la fel ca piesele de teatru, romanele și poveștile. Într-o lume fictivă a literelor, pandemia are un sfârșit neașteptat.
Noua poveste în versuri, intitulată „Nebunul semn și vrăjitoarea necuvintelor”, a fost scrisă pentru copii de Liana Alexandru, ilustrată de Mihail Coșulețu și oferită în preajma sărbătorilor de iepurașul de la Humanitas Junior.
„La un moment dat, în zbuciumata istorie a umanității
Un punct invizibil era să pună capăt creativității
Și absolut nimeni, nici savanții n-au realizat inițial
Că ceea ce nu se vede ar putea fi periculos de mortal.
[...]
Atunci s-a decretat ca, pentru orice scriere, cu autor mic sau mare:
«Literele toate să intre urgent în cea mai strictă și drastică izolare!
Să nu mai formeze cuvinte, iar cuvintele să nu mai stea-n grup
Propozițiile să fie amendate, iar frazele mai complexe să fie băgate la zdup!»”
Ciți povestea accesând următorul link: https://humanitasjunior.ro/assets/media/Liana-Alexandru_Nebunul-semn-si-vrajitoarea-de-necuvinte.pdf?fbclid=IwAR19uKnPTEgK9pQamc1e5oSCX4ZC8-WqTudLgEtKjH4MvSv8AzJjC8CG66M
Originară din Focșani. Liana Alexandru e filolog și jurnalist, a studiat la Colegiul Național Unirea și a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea București, urmată de un master în Lingvistică. A lucrat în presă vreme de douăzeci de ani, la Radio Uniplus, Realitatea TV și Digi24. Ulterior, a demarat un proiect intiulat „Oamenii dreptății. În dialog cu Liana Alexandru”, despre profesiile din sistemul de justiție românesc. Continuă să scrie articole de opinie pentru platforma online Republica. Liana Alexandru a început să scrie ficțiune de dragul fiicei sale și în 2019 a publicat la editura Humanitas Junior prima ei carte, intitulată „Băiatul care nu credea în Moș Crăciun”.