Timp Liber

Muzică din altă gamă. Smida, locul unde Parcul Natural Apuseni experimentează jazz-ul contemporan internațional

Camelia Condurache
23 aug 2017 5375 vizualizări

Aflat la a doua ediție, Smida Jazz Festival se desfășoară în perioada 25-27 august 2017, într-o arie protejată a Parcului Natural Apuseni. Pe durata celor 3 zile, festivalul anunță 9 concerte de jazz contemporan susținute de artiști din 7 țări, 3 dintre formații fiind în premieră în România. Până pe 20 august, prețul unui abonament este 99 de lei, iar un bilet pentru o zi costă 45 de lei

În plină lună a concediilor, când stațiunile de la mare sau munte sunt sufocate de turiști, când știrile ne trimit în locuri “de top”, unde minimul de confort atinge prețuri maxime, în aceeași perioadă, mai exact 25-27 august, jazz-ul contemporan internațional se mută într-o arie protejată din Parcul Natural Apuseni. La Smida, o localitate care la recensământul din 2007 număra doar 22 de locuitori.

Aflat la a doua ediție, festivalul anunță 9 concerte susținute de artiști din 7 țări, cei mai mulți dintre ei figurând pe listele de invitați (de anul acesta) ale marilor festivaluri de profil din lume, precum Montreux Jazz Festival din Elveția, Monterey Jazz Festival din California sau Tromsø Jazz Festival din Norvegia.

Așadar, luna aceasta la Smida vor fi prezenți: GoGo Penguin - Marea Britanie (în premieră în România), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz - Norvegia, Tingvall Trio - Germania, Eric Vloeimans’ Gatecrash (în premieră în România) - Olanda, The Kandinsky Effect (în premieră în România) - Franța, Sickpicnic- Ungaria, Iordache, JazzyBIT și Trompetre - România.

Remarcabil în contextul de față este că vorbim despre un festival care explorează sunetele unui gen muzical nișat pe piața est-europeană, într-o arie protejată, la un preț total accesibil. Mai departe, vorbim cu Larisa Jitaru, Director de Comunicare al Smida Jazz Festival.

Cui se adresează Smida Jazz Festival?

Larisa Jitaru: Oricui...iubește natura, în special muntele și satul, și muzica live de calitate, îndeosebi jazz-ul. Dar nu jazz-ul clasic, standard, tradițional, ci jazz-ul contemporan, o îmbinare între improvizație și stiluri muzicale precum rock, blues, funk, techno, chill. Suntem prietenoși cu familiile, vor fi ținute activități și pentru adulți și pentru copii, cu animalele de companie, așadar oricine este binevenit.

9 concerte în 3 zile. Un program care aduce laolaltă artiști din 7 țări, 3 dintre formații fiind în premieră în România. Cine alege muzica?

Larisa Jitaru: Da, 9 concerte pe durata a 3 zile, câte 3 în fiecare seară, două susținute de grupuri din străinătate și unul de un grup românesc. De line-up se ocupă Răzvan Scurtu, coordonatorul festivalului, dar fiecare dintre noi, ascultând acest gen, propune nume.

Luând în considerare ediția pilot de anul trecut, împreună cu tot efortul de documentare necesar organizării unui astfel de eveniment, puteți contura profilul consumatorului de jazz din România?

Larisa Jitaru: Festivalierii, cel puțin cei care au participat la prima ediție, iubesc natura și au grijă de ea, apreciază muzica de calitate, sunt deschiși la nou, sunt atenți cu mediul înconjurător și caută experiențe, nu doar o succesiune de evenimente. Am întâlnit corporatiști, familiști, tineri, bunici, copii, toți dornici să petreacă o vacanță în cadrul festivalului, să se relaxeze și să se bucure de muzică sub cerul liber.

Festivalul va avea loc într-o arie protejată. Cum responsabilizați publicul la acest capitol?

Larisa Jitaru: Da, cum festivalul are loc chiar în inima Parcului Natural Apuseni, zonă de care ne-am îndrăgostit la prima vedere și la prima inhalare a aerului curat, abordăm organizarea acestuia în mod responsabil și la fel îi încurajăm să facă pe festivalieri. La această ediție, vom amenaja pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora după terminarea evenimentului și ne dorim să ne lăsăm amprenta pozitivă asupra locului pe termen lung, nu doar în timpul și imediat după.

Cum se ajunge la Smida și ce variante de cazare există?

Larisa Jitaru: La Smida se ajunge, pe un drum asfaltat și pavat cu peisaje pitorești, prin Huedin, pe drumul dintre Cluj-Napoca și Oradea. Se trece prin Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii și Smida. În apropiere de zona de desfășurare, vom amenaja un camping, pentru care este necesară achiziționarea unui abonament/bilet pentru o noapte, care va beneficia de toalete, lavoare, dușuri, iluminat și pază. Însă există și varianta de a înnopta la una dintre pensiunile aflate în zonă, care sunt listate pe website-ul nostru, www.smidajazz.ro.

Din câte știm, concertele vor începe seara. Ce ați pregătit pe durata celor 3 zile de festival?

Larisa Jitaru: Până la apus, când sunetele emise de instrumente se vor auzi printre crestele munților, am pregătit activități precum jam session, discuții libere și lecturi publice cu Marius Chivu și Marin Mălaicu-Hondrari, tururi cu ghizi prin sat, atelier de bijuterii handmade din lemn, trasee pentru biciclete electrice, atelier de amenajat terarii, meditații, club de lectură, atelier de pictură pe ceramică. Vom amenaja și o zonă pentru copii, unde aceștia vor putea participa la ateliere de făcut origami, de desenat și multe, și jucăușe, alte activități.

Abonamentele la festival și camping, precum și biletele pentru o zi pot fi cumpărate atât online de pe www.eventbook.ro, www.biletmaster.ro și www.eventim.ro, cât și offline de la partenerii acestora.

În încheiere, vă invităm să vedeți retrospectiva ediției de anul trecut. (Camelia CONDURACHE)






 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.