Mascații din Păunești, prezenți la Alaiul Datinilor de la Bacău
Conform site-ului publicației locale Ziarul de Bacău, Alaiul Datinilor de Iarnă 2017 care debutat miercuri, 27 decembrie în Piața Tricolorului din Bacău a ajuns la 52 de ani de existență. Este una dintre cele mai longevive și apreciate manifestări de acest gen, la care mai multe ansambluri folclorice din județul Bacău, dar și din restul județelor Moldovei prezintă obiceiuri de iarnă transmise din generație în generație
Materialele video au fost preluate de pe contul de facebook Consiliul Judetean Bacau
Băcăuanii și turiștii, unii veniți special pentru Alaiul Datinilor de Iarnă, s-au delectat și în acest an cu sunetele de zurgălăi, șuieratul bicelor ori ritmul tobelor, într-un spectacol sonor completat cu unul al culorilor și croielilor specifice costumelor tradiționale moldovenești, ținutele mascaților sau „găteala” Caprelor, Căluților, a Urșilor, Irozilor ori „haiducilor” din Ceata lui Jianu.
Printre formațiile participante la ediția cu numărul 52 a Alaiului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de la Bacău s-a numărat și cea a ”mascaților” sau ”uncheșilor” din comuna Păunești, județul Vrancea. Și în acest an, aceștia au impresionat spectatorii prezenți cu măștile și tălăngile lor uriașe, dar și cu zgomotele asurzitoare pe care le produc în evoluțiile de la astfel de ocazii. Alături de trupa mascaților de la Păunești-Vrancea au mai fost prezente formații cunoscute de jocuri cu măști din localitățile băcăuane Răchitoasa, Dărmănești, Dofteana, Bijghir, Scorței, Roșiori, Vultureni, Berești-Tazlău, Zemeș, Lipova, Balcani, Livezi, dar și colective artistice de obiceiuri populare din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui.
Alaiul Datinilor de Iarnă – Bacău 2017 este organizat de Ansamblul folcloric „Busuiocul”.