Timp Liber

La Mausoleul din Mărășești,  de ziua eroilor,”Uniți în cuget și-n simțire”

Verona Calmîş
18 mai 2018 2375 vizualizări

Cu sprijinul Muzeului Vrancei, condus de  domnul Horia Dumitrescu,  la Mausolul din Mărășești, ridicat chiar pe câmpul de luptă al marilor bătălii din 1917, a avut loc evenimentul cultural cu tematică istorică: De Ziua Eroilor, la Ceas de Centenar – „UNIȚI ÎN CUGET ȘI-N SIMȚIRE”. Momentul artistic a fost organizat de Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului „Accord” Mărășești, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”  Mărășești, Grădinița cu Program Normal Nr.19  Focșani, Asociația Culturală Geto –Dacii din Moldova de la  Iași, alături de Garnizoana Focșani și autoritățile locale.

 

 

 

 

 

În cadrul ceremoniei militar –religioase au participat: preoții parohi din Mărășești care au comemorat eroii prin slujba de pomenire, un detașament militar din cadrul Garnizoanei Focșani, prin care s-au rostit numele a 250 de eroi, alături de prezența cetățeanului de onoare al orașului Mărășești, și veteran al celui de-al doilea război mondial, col.(r.) Ion Durnescu. Liceul din Mărășești a depus jurământul de credință față de țară prin noii membrii din CULTUL EROILOR  REGINA MARIA – subfiliala Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”, în prezența domnului col.(r.) Mircea Paraschiv, reprezentantul filialei județene al CULTULUI  EROILOR.  

Momentul a fost continuat de un impetuos program artistic care a reliefat importanța spirituală a răsfoirii filelor de istorie,  reușind să emoționeze profund întreg auditoriul.   

   Grupul Vocal ACCORD, format din Verona Calmîș, Vasile Calmîș și Christian Gheorghe, care reprezintă Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord, asociație cu o prezență activă în plan cultural,  au deschis atmosfera printr-un moment muzical, realizând o incursiune între rugăciune și patriotism, repere specifice tuturor celor care au știut să țină piept cotropirilor pământului strămoșesc.

Elevii din clasele de gimnaziu și liceu de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, au reprezentat spiritele eroilor și suferința provocată de război, la o sută de ani de Romania Mare, valorificând istoria, religia și literatura cu simbolistica macului, a lumânării, întru veșnică pomenire a neamului, prin sceneta „În fiecare mac e un erou”. Elevii au fost coordonați de  doamnele profesoare: Ionela Andrei – limba română, Sanda  Burlacu - istorie, prof. documentarist Anamaria –Florina Zaharia, alături de  susținerea conducerii liceului.

Trecerea spre trecutul îndepărtat, către originile noastre dacice, a fost subliniat prin grupul de Copii „Pași în Timp”, format din soliștii Eliza și Christian Calmîș, elevi ai Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” –Focșani, alături de preșcolarii Grupei Mari de la Grădinița cu Program Normal Nr.19 Focșani, sub îndrumarea doamnei profesor învățământ preșcolar Liliana Sandu și Roxana Papa Autu. Copiii au interpretat piesa „Glia” care aparține trupei ieșene GOD the Barbarian Horde din Iași, iar parte din membrii trupei chiar au fost prezenți la Mărășești prin Asociația Culturală Geto – Dacii din Moldova. Asociația  se ocupă cu reconstituirea istorică dedicată perioadei antice : sec. V î.Hr. – sec.III d.Hr. De fapt, prezența dacilor care erau echipați cu costume specifice perioadei antice, fiecare cu câte un nume dacic – Basileus Zurasieo, Manus, Daos, Moskon, Hultanul, Roles, a fost admirată și primită cu mult entuziasm prin aplauzele generoase ale tuturor.

  Toți cei prezenți au fost mândrii ca au văzut în realitate adevărații daci, căci cu  multă artă au reconstituit istoria,  au descris echipamentele dacice, au povestit copiilor care au rămas plăcut surprinși și fascinați de măreția lor, au făcut demonstrații de luptă, strigând cu toții într-un glas - Dacia Liberă!

     De ziua eroilor, la Mausoleul din Mărășești a fost o adevărată atmosferă de poveste, cu multă istorie…până la origini, spiritualitate, muzică, literatură și multă încărcătură emoțională.

Așadar, prin evenimentul care a avut loc acolo, îl parafrazăm pe marele Eremia Grigorescu care la Mărășești spunea : „Nici pe aici nu se trece!”

    

    

  

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.