Timp Liber

La Focşani a avut loc premiera filmului ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”

Alexandra TĂTARU
23 iul 2017 1339 vizualizări

La Sala Balada a avut loc premiera filmului ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, o producție gorjeană, în regia lui Dorin Brozbă. Cu acest prilej, a avut loc, de fapt, deschiderea Galei Filmului Românesc, dedicat Primului Război Mondial, manifestare inclusă în seria evenimentelor ”Centenarul Marelui Război Vrancea Eroică 1917-2017”.

La evenimentul de deschidere a Galei filmului românesc au participat vicepreședintele Consiliul Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, realizatorul filmului ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, Dorin Brozbă, protagoniști din film precum ”sublocotenentul Mănoiu” și proprietarul terenului din Fitionești, Toader Ghimici, acolo unde este locul în care a fost împușcată eroina Ecaterina Teodoroiu. Tot în acele locuri, la ”Poienile Popii” unde a căzut eroina, s-a ridicat un monument, de către Gheorghe Pătrășcan, pe locul unde a fost înmormântată Ecaterina Teodoriu, în valea Pârâului Glod.

 

În momente de criză identitară, avem nevoie de simboluri

Vicepreședintele CJ Gorj, Gheorghe Nichifor, a transmis un mesaj de felicitare pentru activitățile desfășurate în Vrancea, din partea autorităților publice județene din Gorj, dar și din partea Societatea de Științe Istorice din România, al cărui președinte al Filialei Gorj este. ”Seria de filme istorice care o lansăm astăzi la dumneavoastră sunt convins că va adăuga note de realism autentic pentru ceea ce s-a întâmplat în Primul Război Mondial. Aici, la Vrancea, unde a avut loc sacrificiul eroinei din Gorj, Ecaterina Teodoriu, omagiați ca și noi, în Gorj, eroismul printr-o serie de acțiuni la care noi nu puteam să nu fim prezenți. Trebuie să ne ținem mult aproape unii de alții pentru că, iată, ne leagă, pe noi, cei care reprezentăm două ținuturi diferite, Oltenia și Moldova, acest personaj de legendă care a fost Ecaterina Teodoriu. Gorjul și Vrancea au dat multe personaje de legendă, dar această Ioana d` Arc a românilor este de departe deasupra multor dintre aceste personaje. Faptul că în 1921, de aici din Vrancea, pleca în acel tren mortuar, care a fost înconjurat și însoțit tot timpul de români, spune foarte multe. Acum trăim un moment de criză identitară cum nu am mai trăit de multă vreme și avem nevoie de simboluri, iar acest simbol, Ecaterina Teodoriu, trebuie să ne unească pe noi gorjenii, vrâncenii și pe toți românii. Ar trebui să ne unim și să încercăm să spunem ce am fost noi și ce putem să fim”, a spus Gheorghe Nichifor în deschiderea Galei Filmului românesc.

”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”

”Despre Ecaterina Teodoriu s-a scris mult, s-au făcut filme, dar un documentar făcut cu sufletul ca cel făcut de cei din Gorj, mai rar găsim în cinematecă”, a spus Traian Negulescu, în deschiderea Galei.

Realizatorului filmului ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român” a cărui premieră a avut loc la Cinema Balada, Dorin Brozbă, a povestit celor prezenți cum a conceput filmul documentar, încă din toamna anului 2015, în special pentru copii, pentru a înțelege istoria neamului. În anul 2016 filmările au fost făcute la Fitionești, în locurile unde Ecaterina Teodoroiu a luptat în prima linie și a murit împușcată spunând ”Înainte băieți! Nu vă fie teamă! Sunteți cu mine!”. Aproape de acel loc, Gheorghe Pătrășcan, în prezent în vârstă de 90 de ani, a ridicat un monument în memoria Ecaterinei Teodoriu. Potrivit proprietarului terenului, învățătorul Toader Ghimici, monumentul se poate vizita mergând câțiva kilometri pe ”drumul glodului”, spre Mănăstirea Mușunoaiele.

Filmul a fost lansat la Tg. Jiu la cinematograful ”Sergiu Nicolaescu”, în primăvara anului 2017. Documentarul a fost prezentat și la Ministerul Apărării Naționale, dar și în importantele orașe ale Moldovei, precum Onești, Iași, Vaslui și la Chișinău. Realizatorul a mai spus că nu întâmplător a făcut acest film. Acesta este absolventul Colegiului ”Ecaterina Teodoriu”, a avut ocazia să o întâlnească pe sora cea mică a eroinei, Sabina Teodoriu, fiind, de asemenea, și fericitul spectator al premierei filmului artistic în toamna anului 1978, la cinema Tg. Jiu, când a cunoscut-o și pe actrița din rolul principal. Filmul documentar folosește imagini de arhivă rare, de la Arhiva Națională de Film, printre care imagini cu familia regală și de la inaugurarea mausoleului din 1935 când a fost prezent și Regele Carol al II-lea, alături de ministrul gorjean Gh. Tăttărăscu.

Filmul ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român” face parte dintr-o serie de pelicule ce vor fi difuzate în fiecare weekend la Sala Ansamblul ”Țara Vrancei” cât și la Căminele Culturale/Case de Cultură din localitățile în care au avut loc bătălii în timpul campaniei din 1917 din timpul Marelui Război. Accesul în sălile în care vor rula filmele este gratuit, detalii privind

programul de difuzare urmând a fi furnizate ulterior. Filmele sunt puse la dispoziție gratuit de către Arhiva Națională de Film. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.