Timp Liber

"În linia întâi"- expoziţie mozaic din dopuri semnată de Elena Cristina Boţan Potop

Gabriel Sava
10 aug 2017 1974 vizualizări

Realizatoarea expoziţiei mozaic dedicată eroilor comuni este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România u alături de Elena, soţul său, cercetător ştiinţific, a expus o colecţie de medalii şi brevete din Primul Război Mondial

O inedită şi în acelaşi timp spectaculoasă expoziţie de artă plastică, sub titulatura "În linia întâi" a fost prezentată joi la Muzeul de Istorie din Focşani. Conform organizatorilor, este vorba despre o expoziţie mozaic de dopuri, care este însoţită de o colecţie particulară de medalii şi brevete din perioada Primului Război Mondial. Lucrările de artă plastică au fost realizate de Elena Cristina Boţan Potop, care a primit sprijinul soţului său, cercetătorul ştiinţific dr. Sever Petru Boţan, din Iaşi. De altfel, vrânceanca Elena Cristina Boţan Potop este este fiica fostei noastre colege de la Ziarul de Vrancea, Ani Potop. Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă ieşean, Maria Bilasevschi. "Elena este cunoscută în rândul artiştilor din Iaşi pentru mediul de exprimare care este non-convenţional şi ne ştim foarte bine din expoziţiile pe care le-a avut anterior şi stăpâneşte foarte bine şi grafica şi pictura dar şi această tehnică, a mozaicului de dopuri, care aparent ar urma o tehnică a asamblajului, dar a ales această tehnică pentru a reliefa o realitate, a eroilor căzuţi sau care au participat în timpul războiului dar pe care nu îi pomeneşte niciun manual de istorie. Elena este foarte atentă la detalii pentru a transmite o stare. Eroii adevăraţi ai Elenei sunt, de fapt, familia", a apreciat criticul de artă Maria Bilasevschi. Expoziţia de medalii şi brevete, care au fost strânse de cercetătorul ieşean, sunt considerate de Sever Boţan ca fiind "o carte, o carte despre vitejia oamenilor, despre faptele lor eroice pe câmpul de bătălie". "Am ales aceste cinci brevete pentru că ele reprezintă cinci ţări, cinci piloni principali, Franţa, Marea Britanie, Italia, iar de cealaltă parte Germania şi Austro-Ungaria", a indicat dr. Sever Boţan.

Expoziţie dedicată eroilor uitaţi şi colegului nostru, Remus (Romică) Carp

Plină de emoţia reîntoarcerii acasă, dar şi de încărcătură sufletească, artista a vorbit despre expoziţia sa. "Ca artist, trebuie să lucrezi cu sufletul. Este într-adevăr, o expoziţie foarte persoanală, sunt membri din familia mea, într-adevăr au fost uitaţi. Ne confecţionăm eroi, dar uităm de adevăraţii eroi, care fac parte din familie; îi putem regăsi într-un bunic, străbunic, soţi, fraţi, sunt eroi de zi cu zi. Este dedicată această expoziţie celor uitaţi dar pentru că astăzi (n.r.-ieri), un erou al vieţii mele ar fi împlinit 59 de ani, dar a pierdut bătălia pe cîmpul de luptă numit viaţa, Remus Carp, îi dedic această expoziţie!", a rostit Elena Boţan Potop. Remus Carp a fost un ajutor, un sprijin şi un prieten de nădejde al Elenei în perioada studiilor universitare de la Iaşi. Din păcate, în luna iunie, Romică a plecat definitiv dintre noi. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.