Timp Liber

Galerie foto | Dragobetele sărută fetele... la Soveja

Janine VADISLAV
24 feb 2020 5978 vizualizări

Dragobetele sau Cap de Primăvară, deschizătorul dragostei şi  bunei dispoziţii, este Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, Eros zeul iubirii, în mitologia greacă şi Năvalnicul, personificare a dragostei pătimaşe,  în mitologia românească. În această zi fetele şi feciorii ies la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii, ghioceii şi brânduşele de primăvară. Pretutindeni se strigă „Dragobetele sărută fetele!”

În Vrancea,  Dragobetele se sărbătoreşte de când lumea, lume! La Soveja este petrecere mare la care participă toată suflarea satului. De mulţi ani s-a împământenit  tradiţia ca în această zi să fie anunţată prima nuntă din an. Tot acum sunt prezentaţi naşii de cununie şi se fixează data nunţii.  

Răzvan şi Sabina au trăit de Dragobete cea mai frumoasă zi din viaţa lor. În prezenţa părinţilor, rudelor, prietenilor, Răzvan i-a oferit iubitei cel mai frumos dar, inelul de logodnă.

„Aşa cum soarele este legat de lună, iar norii de cer şi mările de continente, aşa vreau să fim şi noi împreună până când soarele şi luna, norii şi cerul, mările şi continentele se vor despărţi, Vrei să fii soţia mea?” a întrebat Răzvan.

„Da!”, a spus Sabina în momentul în care Răzvan i-a strecurat inelul pe deget, după care i-a oferit un frumos buchet de trandafiri.

Au fost prezentaţi naşii, Adriana şi Marius Pătulea, gospodari de seamă în sat, amândoi din vechi familii de gospodari. Ca la un semn, s-au auzit primele acorduri ale valsului dedicat celor doi îndrăgostiţi. Primii paşi pe ring i-au făcut viitorii miri, apoi naşii, părinţii, urmaţi de tot satul. Acest obicei frumos s-a transmis din generaţie în generaţie căci sovejenii se strâng şi la muncă şi la petrecere. Şi tot ca acum sute de ani poartă în această zi frumoasele costume populare, care sunt unice în peisajul vrâncean. 

- Sabina, porţi un frumos costum popular...

„Da, în cămaşă şi catrinţă s-a cununat bunica, s-a cununat mama mea, aşa voi intra şi eu în biserică alături de alesul meu”, spune viitoarea mireasă.

Răzvan, căruia i-a venit inima la loc de când iubita lui a spus da, este foarte fericit că totul a fost aşa cum şi-a imaginat.

„A fost exact aşa cum îmi imaginam şi cum am visat întotdeauna, într-un cadru larg şi cu toata lumea din sat”.

Şi pentru Sabina emoţiile au fost la cotă maximă.

„Nu mă aşteptam, noi de obicei ne adunăm aici de Dragobete la petrecere.  A fost un moment foarte emoţionant, chiar nu mă aşteptam”

- Ce-ţi mai doreşti?

„Îmi doresc sănătate, înţelegere şi să ne iubim toată viaţa aşa cum ne-am iubit până acum”, mai spune Sabina.

Viitorii miri şi-au ales naşi pe măsură, tineri şi de viaţă.

„Ne-am hotărât mai de mult să-i cununăm, să fie finii noştri, dar le-am făcut  surpriza acum”, spune naşul Marius Pătulea, sovejan get beget.

- Când faceţi nunta? întreb.

„Nunta, în vară”.

„Sunt mândra tare cu aşa fini, sunt băieţi frumoşi, deştepţi”, spune şi naşa Adriana Pătulea.

Părinţii celor doi tineri sunt în al nouălea cer. Visul de-a avea un ginere, o noră pe placul lor, s-a împlinit.

„Sunt foarte bucuroasă  că a luat băiat foarte bun, gospodar şi cu avere. Să le dea Dumnezeu sănătate. Casă de piatră le urez!”, spune mama Sabinei cu lacrimi de bucurie în ochi.

„Mi se căsătoreşte băiatul. Sunt mulţumită că şi-a găsit aleasa inimii. Sper să le fie bine şi să fie sănătoşi. Casă de piatra!, spune şi mama lui Răzvan

- Aşa-i la Soveja de Dragobete? o întreb pe doamna Elena.

„Dragobetele înseamnă iubire, înseamnă emoţie... Sunt momente care nu au cum să lipsească într-o astfel de zi. Iubirea pluteşte în aer, ne bucurăm că suntem astăzi aici, toţi împreuna.”

Bătrânii spun că la Dragobete păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile în care vor creşte puii. Păsările neînsoţite  în această zi rămân stinghere şi fără pui până în ziua de Dragobete a anului viitor.( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.