Timp Liber

Foto | Jurnal de călătorie prin Cairo, cetatea celor o mie de minarete 

Adrian Matei
3 iul 2022 3947 vizualizări

Vechiul Cairo te întâmpină pasiv, plictisit, înfierbântat, zgâriat și zdrențuros. Clădiri neterminate, pereți demolați, peisaje inestetice se întind căt vezi cu ochii... Într-adevăr țara este săracă, salariul mediu este de 150 de euro, iar un kilogram de carne de miel costă 15 euro, dar, oare nu se pot așeza câteva cărămizi în găurile ce înghit toată eleganța capitalei egiptene? Am aflat mai apoi că în cazul în care construcția nu este finalizată nu se plătesc taxe... ca la greci... de înțeles!

Cel mai mare oraș din Africa și din Orientul Mijlociu (peste 20 de milioane de locuitori), așezat pe malurile roditoare ale celui mai mare fluviu african - Nilul, este un imens șantier în care competiția dintre vânturile deșertului și mâna omului este acerbă. De multe ori omul iese învingător... praful stârnit de utilajele umanității e mai des ca o furtună de nisip. 

Un nou oraș este în continuă expansiune - Noul Cairo- cămin pentru alte cinci milioane de suflete. 

De aici începe călătoria noastră prin orașul celor o mie de minarete (un ateneu în aer liber ce interpretează regulat o arhaică simfonie islamică), venind dinspre est, dinspre Marea Roșie, mai exact Hurghada. 

Rămâi impresionat de infrastructura rutieră a acestui ținut arid unde nu crește nici frunza, nici ramul... Câte 8 (opt) benzi de circulație pe sens... și doar autostrăzi... ce-i drept bine păzite.

Prima oprire o facem la Abu Serga, una dintre cele mai vechi biserici din aceste locuri - Biserica Sfinților Martiri Serghie și Vah, Sergius și Bachus în limba nativă (fără nici un fel de legătură cu zeul "protector" al ținuturilor Vrancei). Izvoarele istorice dau o și mai mare importanță acestui loc, așezând în centru familia regală ( Iisus, Maria și Iosif) care a locuit aici timp de 3 luni în timpul periplului din Egipt. Ce este interesant la acest lăcaș de cult este vechimea lui. Lemnul altarului și icoanele din secolul al 13-lea păstrează gravate în ele imaginile cavalerilor creștinătății ce au zăbovit aici, în rugăciune, pentru câteva clipe.

Pioși, ne continuăm spre Muzeul Egiptean din Cairo. Istorie în toată splendoarea ei. Exponatele șochează o dată prin vârsta lor (peste 4500 de ani) și a doua oară prin gradul extraordinar de conservare. De la sarcofage din granit, bazalt sau lemn, poleite sau nu cu aur, până la cele 9 mumii ce își petrec somnul etern în acest impozant edificiu, de la bijuteriile ce însoțeau  faraonii în lumea de apoi până la mâncarea mumificată spre a ține de foame în lunga călătorie spre neant, de la statuia primei femei faraon - Regina Hashepsut până la măștile mortuare ale lui Tutankhamon, nu mai puțin de 120.000 de exponate așteaptă cuminți privirile hulpave ale turiștilor din întreaga lume.

Dacă am omis unde se află acest muzeu, revin acum... în Piața Tahrir - 

locul unde, în 2013, a avut loc revoluția care a schimbat radical modul de viață al egiptenilor.

În drumul spre următorul obiectiv turistic observăm similitudini cu civilizația romănească - traficul de mașini este presărat cu covrigari ambulanți. 

Ne îndreptăm spre Nil, râul ce desparte Cairo în două. Măreția, istoria și fertilitatea lui contrastează cu poluarea... În rest panorama pare a fi frumoasă. Ne oprim la "Fish Boat", un restaurant-ambarcațiune, interesant ca și poziție (aflată înspre partea fluvială a orașului Giza), dar și ca înfățișare (un loc curat și liniștit unde poți lua prânzul în condiții decente).

Cairo ne-a văzut, ne-a salutat, poate că a dat ușor din cap la despărțire îndreptându-și privirea spre alți turiști înfometați de istorie și de Marile Piramide, aflate doar la o aruncătură de băț de forfota capitalei egipete.

Adrian Matei, redactor Ziarul de Vrancea, Salonul literar și 13 Plus

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.